Mérlegképes könyvelő vizsgáinak értékelése

»»»Mérlegképes könyvelő vizsgáinak értékelése

Mérlegképes könyvelő vizsgáinak értékelése

Loading...

5. A mérlegképes könyvelő szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai

Az 5. Számviteli-elemzési ismeretek alkalmazása, a 7. Ellenőrzési ismeretek alkalmazása, a, a 9. Számviteli, elemzési, ellenőrzési ismeretek alkalmazása az államháztartásban, a , a 11. Számviteli, elemzési, ellenőrzési ismeretek alkalmazása az egyéb szervezeteknél, a és a 13. Számviteli, elemzési, ellenőrzési ismeretek alkalmazása a pénzügyi szervezeteknél vizsgarészek szóbeli vizsgatevékenysége csak akkor kezdhető meg, ha az adott vizsgarész vizsgafeladatához rendelt írásbeli vizsgatevékenység során a vizsgázó legalább 60%-os teljesítményt ért el.

A vizsgarész vizsgafeladataihoz rendelt vizsgatevékenységek sorrendjét a vizsgafeladatok sorszáma határozza meg.

A szakmai vizsgarész értékelésekor a vizsgafeladatonként elért százalékos teljesítmények súlyozott átlagának %-os értékét egy tizedesre, az általános szabályok szerint kerekítve kell megállapítani.

A szakmai vizsgarész akkor eredményes, ha a vizsgafeladatonként elért százalékos teljesítmények súlyozott átlaga legalább 60%.

A szakmai vizsga eredményét a vizsgarészenként elért %-os teljesítmények súlyozott átlagának %-os értéke alapján, az általános szabályok szerint kerekítve és egész %-ban kifejezett értékhez rendelt osztályzat alapján kell megállapítani.

Az alábbi osztályzatok akkor állapíthatóak meg, ha valamennyi vizsgarész eredményes, ebben az esetben a vizsgarészenként elért %-os teljesítmények súlyozott átlaga alapján az osztályzat a következő:

90 -100% jeles (5)

80 – 89% jó (4)

70 – 79% közepes (3)

60 – 69% elégséges (2)

Amennyiben a felmentésre okot adó vizsgán, vagy előzetes tanulmányok során a vizsgázó teljesítményét nem %-osan, vagy érdemjeggyel minősítették, hanem a dokumentumokból csak a vizsga eredményes teljesítésének avagy az előzetes tanulmányok folytatásának ténye állapítható meg, a szakmai vizsga elégséges érdemjegyéhez tartozó maximális %-os értéket kell a teljesítmény %-ának megállapítása során figyelembe venni.

Sikertelen vizsgarész(ek) a szakmai vizsgaszabályzat szerinti jelentkezési lap kitöltését és a szakképesítésért felelős miniszternek a szakmai vizsga előkészítéséről szóló jelentés megküldését követően ismételhető(ek) meg.

2018-06-12T21:29:14+00:002010. február 21.|Egyéb írások|4 hozzászólás

4 hozzászólás

 1. Névtelen 2012-11-11 - 17:38- Válasz

  Szia Norbi,

  Ha a számvitel szóbeli nem sikerül, akkor legközelebb csak ebből kell menni vizsgázni, vagy újra kell írni az írásbeli részt is?

  Koszonom a segitseged 🙂

 2. Mérlegképes Tanárok 2012-11-11 - 20:17- Válasz

  Sajnos az írásbelit is újra kell csinálni.

 3. Éva Szabó 2015-06-04 - 07:56- Válasz

  Szia Norbi!

  Ma derült ki, hogy a 13 emberből 6 embernek lett meg az Új típusú számvitel írásbelije 🙁 . Ilyenkor mi van a többivel? Ha az adó és ellenőrzés elemzés már megvan akkor azokból már nem kell újra vizsgázni ugye? A pótvizsga bárhol megoldható? És még egy kérdés az 58e ft komplex vizsgadíjat újra be kell fizetni vagy csak arányosan ha ez az egy nem sikerült? Köszönöm a választ
  Szabó Éva

 4. Számvitel Navigátor 2015-06-04 - 09:32- Válasz

  Kedves Éva!

  Vizsgázni bárhol lehet, a többi kérdésben nem nyilatkozom, mert tanulmányi ügyekben nem vagyok perfekt. Kérdezd meg a sulit.

Hagyj üzenetet