Loading...

VPOP
NAV

 

Import beszerzés

kinek kell:
mérlegképes könyvelő tanoncok
számviteli ügyintézők
pénzügyi számvitelt tanulók

Ha külföldről szerzünk be egy eszközt, két kivételtől eltekintve mindent ugyanúgy kell tennünk, mint a belföldi beszerzésnél.
A két kivétel:
1. Vámterhek
2. Import áfa
1. Vámterhek
Igazán egyszerű, egyetlen könyvelési lépést kell megjegyeznünk.
A vámterhek is az üzembe helyezésig merülnek fel, így ezek is növelik a bekerülési értéket (E+=T). A vámhatóságtól egy bizonylatot kapunk, hogy ugyan legyünk már szívesek x napon belül az ő bankszámlájukra utaljuk át az összeget. Ez azt jelenti, hogy e pillanatban  kötelezettségünk keletkezik a VPOP-val (Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága) szemben (illetve mostanában inkább NAV-val szemben). A 465-ös számla a VPOP felé való tartozás, szerintem nyugodtan használjuk ezt az elnevezést. (F+=K)
T161 Beruházás            K465 VPOP
2. Import áfa
Első blikkre kellemetlen, de egy kicsit gondolkodj rajta, és meg fogod érteni!
Először is pingálunk néhány főkönyvi számlát:
Import áfa
Miről szól az ábra?
a) Import áfa kivetése (vagy előírása)
Miután behoztuk külföldről az eszközt, kapni fogunk a VPOP-tól egy vámhatározatot amely tartalmazza (a vámköltségeken kívül) az import áfa összegét is. Felszólít bennünket, hogy x napon belül utaljuk át. Ok, egyenlőre még nincs átutalva, ezért nő a VPOP felé a tartozásunk (F+=K). De ki a másik érintett? Rutinosan rávágnánk, hogy vásárlás áfája, akkor 466 Előzetes áfa T oldal! De egyenlőre nem tehetjük. Miért?
Sztori:
A rendszerváltás hajnalán rögtön az import áfát rögtön a kivetés pillanatában át lehetett vezetni a 466-ra, és vissza is lehetett igényelni. Leleményes ember a magyar, így ezzel sokan vissza is éltek. Hogyan? Visszaigényelték az áfát, majd később nem fizették be az államnak (VPOP-nak). Mire kiderült, már bottal üthették a cégvezetők nyomát. (Néhányat persze valamilyen kukoricásban elásva találtak meg, de a többség meglógott, ezzel, irdatlan pénzekkel megkárosítva az államot.)
No, visszatérve a komoly dolgokra: nem könyvelhetjük tehát  a 466-ra, hogy ne is tudjuk egyenlőre visszaigényelni, hanem átmenetileg, az átutalás idejéig egy technikai számlán kell várakoztatnunk. Ezt a 368 egyéb követelések közé nyissuk, legyen 3681 Import áfa elszámolási számla. A technikai számlákon nem értelmezhető  +, -, de miután a 465 K oldalára könyveltük, hosszas tűnődés után csak rájövünk, hogy a 3681-es T oldalát kell támadnunk.

Tehát: T3681 Import áfa elszámolási szla.        K465 VPOP
Összeg:
Nem vagyok vámos, soha nem is olvastam ilyen jellegű irodalmat, ezért a számviteloktatásban számon kért, remélhetően helyes módszert mutatom:
Vételár
+Külföldi útszakaszra jutó szállítási költség
+Vámterhek
=Import áfa alapja, melyet természetesen megszorzunk az éppen aktuális áfa kulccsal
b) VPOP pénzügyi rendezése
Rendezzük a tartozásunkat a VPOP felé, vagyis a kötelezettségünk csökken (F-=K). Eddig rendben van. De ki lesz a másik szereplő. Három lehetőség van. Elszámolás betétről, vagy elkülönített betétéről utalhatjuk, akkor ezek csökkennek (E-=K), de rendezhetjük beruházási hitel terhére is, ekkor a hitelállományunk nőni fog (F+=K)
Tehát: T465 VPOP            K384 Elsz. betét
                                           K385 Elkülönített betét
                                           K444 Beruházási hitel
Csak csendben jegyzem meg, hogy nem csak az import áfát utaljuk át, hanem hozzácsapjuk a vámterheket is, mivel ezek is a 465-ön várnak a rendezésre.
c) Import áfa átvezetése
Miután átutaltuk az import áfát, levonhatjuk. Vagyis átvezethetjük a 3681-es technikai „várakoztató” számláról a 466-ra. Miután mi vagyunk a vevők a 466. T oldalára, a 3681-technikai számlának pedig a K oldalára kell könyvelnünk, hogy lenullázzuk az egyenlegét.
T466 Előzetes áfa        K3681 Import áfa elszámolási számla
Felhívom becses figyelmedet, hogy ezt a lépést automatikusan meg kell tenned, ugyanis a kutya sem fog könyörögni, hogy vezesd át az import áfát. Ha nem teszed, a vizsgán buksz 1 pontot. Az életben sok millió Ft-ot.
 
 Ha másoknak is ajánlanád az oldal, kérlek nyomd meg a tetszik gombot!