TETSZIK AZ OLDAL? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Név:*
E-mail cím:*
Milyen képzésre jársz jelenleg?:*

2012. július 28., szombat

Import beszerzés mérlegképes tanoncoknak és mindenkinek!


VPOP
NAV

 


Import beszerzés

kinek kell:
mérlegképes könyvelő tanoncok
számviteli ügyintézők
pénzügyi számvitelt tanulók


Ha külföldről szerzünk be egy eszközt, két kivételtől eltekintve mindent ugyanúgy kell tennünk, mint a belföldi beszerzésnél.

A két kivétel:

1. Vámterhek
2. Import áfa

1. Vámterhek

Igazán egyszerű, egyetlen könyvelési lépést kell megjegyeznünk.

A vámterhek is az üzembe helyezésig merülnek fel, így ezek is növelik a bekerülési értéket (E+=T). A vámhatóságtól egy bizonylatot kapunk, hogy ugyan legyünk már szívesek x napon belül az ő bankszámlájukra utaljuk át az összeget. Ez azt jelenti, hogy e pillanatban  kötelezettségünk keletkezik a VPOP-val (Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága) szemben (illetve mostanában inkább NAV-val szemben). A 465-ös számla a VPOP felé való tartozás, szerintem nyugodtan használjuk ezt az elnevezést. (F+=K)

T161 Beruházás            K465 VPOP

2. Import áfa

Első blikkre kellemetlen, de egy kicsit gondolkodj rajta, és meg fogod érteni!

Először is pingálunk néhány főkönyvi számlát:

Import áfa
Miről szól az ábra?

a) Import áfa kivetése (vagy előírása)

Miután behoztuk külföldről az eszközt, kapni fogunk a VPOP-tól egy vámhatározatot amely tartalmazza (a vámköltségeken kívül) az import áfa összegét is. Felszólít bennünket, hogy x napon belül utaljuk át. Ok, egyenlőre még nincs átutalva, ezért nő a VPOP felé a tartozásunk (F+=K). De ki a másik érintett? Rutinosan rávágnánk, hogy vásárlás áfája, akkor 466 Előzetes áfa T oldal! De egyenlőre nem tehetjük. Miért?

Sztori:

A rendszerváltás hajnalán rögtön az import áfát rögtön a kivetés pillanatában át lehetett vezetni a 466-ra, és vissza is lehetett igényelni. Leleményes ember a magyar, így ezzel sokan vissza is éltek. Hogyan? Visszaigényelték az áfát, majd később nem fizették be az államnak (VPOP-nak). Mire kiderült, már bottal üthették a cégvezetők nyomát. (Néhányat persze valamilyen kukoricásban elásva találtak meg, de a többség meglógott, ezzel, irdatlan pénzekkel megkárosítva az államot.)

No, visszatérve a komoly dolgokra: nem könyvelhetjük tehát  a 466-ra, hogy ne is tudjuk egyenlőre visszaigényelni, hanem átmenetileg, az átutalás idejéig egy technikai számlán kell várakoztatnunk. Ezt a 368 egyéb követelések közé nyissuk, legyen 3681 Import áfa elszámolási számla. A technikai számlákon nem értelmezhető  +, -, de miután a 465 K oldalára könyveltük, hosszas tűnődés után csak rájövünk, hogy a 3681-es T oldalát kell támadnunk.

Tehát: T3681 Import áfa elszámolási szla.        K465 VPOP

Összeg:
Nem vagyok vámos, soha nem is olvastam ilyen jellegű irodalmat, ezért a számviteloktatásban számon kért, remélhetően helyes módszert mutatom:

Vételár
+Külföldi útszakaszra jutó szállítási költség
+Vámterhek
=Import áfa alapja, melyet természetesen megszorzunk az éppen aktuális áfa kulccsal

b) VPOP pénzügyi rendezése

Rendezzük a tartozásunkat a VPOP felé, vagyis a kötelezettségünk csökken (F-=K). Eddig rendben van. De ki lesz a másik szereplő. Három lehetőség van. Elszámolás betétről, vagy elkülönített betétéről utalhatjuk, akkor ezek csökkennek (E-=K), de rendezhetjük beruházási hitel terhére is, ekkor a hitelállományunk nőni fog (F+=K)

Tehát: T465 VPOP            K384 Elsz. betét
                                           K385 Elkülönített betét
                                           K444 Beruházási hitel

Csak csendben jegyzem meg, hogy nem csak az import áfát utaljuk át, hanem hozzácsapjuk a vámterheket is, mivel ezek is a 465-ön várnak a rendezésre.

c) Import áfa átvezetése

Miután átutaltuk az import áfát, levonhatjuk. Vagyis átvezethetjük a 3681-es technikai „várakoztató” számláról a 466-ra. Miután mi vagyunk a vevők a 466. T oldalára, a 3681-technikai számlának pedig a K oldalára kell könyvelnünk, hogy lenullázzuk az egyenlegét.

T466 Előzetes áfa        K3681 Import áfa elszámolási számla

Felhívom becses figyelmedet, hogy ezt a lépést automatikusan meg kell tenned, ugyanis a kutya sem fog könyörögni, hogy vezesd át az import áfát. Ha nem teszed, a vizsgán buksz 1 pontot. Az életben sok millió Ft-ot.


 
 Ha másoknak is ajánlanád az oldal, kérlek nyomd meg a tetszik gombot!

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Zseniális ez az oldal! Nagyban hozzásegíett a pénteki ZH-m sikerességéhez. :) Köszönöm.

Lilly Lilly írta...

Az import áfa tulajdonképpen az az áfa amit a szállítónak fizetünk ki "persze plussz költségekkel " ? És a VPOP utólag elutalja a szállítónak az áfát? Köszi

Számvitel Navigátor írta...

Nem.
Ne hozd össze a szállítóval, mert a VPOP nem utalja el neki.

Lilly Lilly írta...

Na jo . Elvesztem. Akkor hol van a gépem áfája amit vettem külföldről ? Bocs lehet ez tök buta kérdés

Lilly Lilly írta...

Hurrá megértettem !

Online videós vizsgafelkészítés (kattints a képre)