!!!

!!!

TETSZIK AZ OLDAL? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Név:*
E-mail cím:*
Milyen képzésre jársz jelenleg?:*

2012. július 28., szombat

Import beszerzés mérlegképes tanoncoknak és mindenkinek!


VPOP
NAV

 


Import beszerzés

kinek kell:
mérlegképes könyvelő tanoncok
számviteli ügyintézők
pénzügyi számvitelt tanulók


Ha külföldről szerzünk be egy eszközt, két kivételtől eltekintve mindent ugyanúgy kell tennünk, mint a belföldi beszerzésnél.

A két kivétel:

1. Vámterhek
2. Import áfa

1. Vámterhek

Igazán egyszerű, egyetlen könyvelési lépést kell megjegyeznünk.

A vámterhek is az üzembe helyezésig merülnek fel, így ezek is növelik a bekerülési értéket (E+=T). A vámhatóságtól egy bizonylatot kapunk, hogy ugyan legyünk már szívesek x napon belül az ő bankszámlájukra utaljuk át az összeget. Ez azt jelenti, hogy e pillanatban  kötelezettségünk keletkezik a VPOP-val (Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága) szemben (illetve mostanában inkább NAV-val szemben). A 465-ös számla a VPOP felé való tartozás, szerintem nyugodtan használjuk ezt az elnevezést. (F+=K)

T161 Beruházás            K465 VPOP

2. Import áfa

Első blikkre kellemetlen, de egy kicsit gondolkodj rajta, és meg fogod érteni!

Először is pingálunk néhány főkönyvi számlát:

Import áfa
Miről szól az ábra?

a) Import áfa kivetése (vagy előírása)

Miután behoztuk külföldről az eszközt, kapni fogunk a VPOP-tól egy vámhatározatot amely tartalmazza (a vámköltségeken kívül) az import áfa összegét is. Felszólít bennünket, hogy x napon belül utaljuk át. Ok, egyenlőre még nincs átutalva, ezért nő a VPOP felé a tartozásunk (F+=K). De ki a másik érintett? Rutinosan rávágnánk, hogy vásárlás áfája, akkor 466 Előzetes áfa T oldal! De egyenlőre nem tehetjük. Miért?

Sztori:

A rendszerváltás hajnalán rögtön az import áfát rögtön a kivetés pillanatában át lehetett vezetni a 466-ra, és vissza is lehetett igényelni. Leleményes ember a magyar, így ezzel sokan vissza is éltek. Hogyan? Visszaigényelték az áfát, majd később nem fizették be az államnak (VPOP-nak). Mire kiderült, már bottal üthették a cégvezetők nyomát. (Néhányat persze valamilyen kukoricásban elásva találtak meg, de a többség meglógott, ezzel, irdatlan pénzekkel megkárosítva az államot.)

No, visszatérve a komoly dolgokra: nem könyvelhetjük tehát  a 466-ra, hogy ne is tudjuk egyenlőre visszaigényelni, hanem átmenetileg, az átutalás idejéig egy technikai számlán kell várakoztatnunk. Ezt a 368 egyéb követelések közé nyissuk, legyen 3681 Import áfa elszámolási számla. A technikai számlákon nem értelmezhető  +, -, de miután a 465 K oldalára könyveltük, hosszas tűnődés után csak rájövünk, hogy a 3681-es T oldalát kell támadnunk.

Tehát: T3681 Import áfa elszámolási szla.        K465 VPOP

Összeg:
Nem vagyok vámos, soha nem is olvastam ilyen jellegű irodalmat, ezért a számviteloktatásban számon kért, remélhetően helyes módszert mutatom:

Vételár
+Külföldi útszakaszra jutó szállítási költség
+Vámterhek
=Import áfa alapja, melyet természetesen megszorzunk az éppen aktuális áfa kulccsal

b) VPOP pénzügyi rendezése

Rendezzük a tartozásunkat a VPOP felé, vagyis a kötelezettségünk csökken (F-=K). Eddig rendben van. De ki lesz a másik szereplő. Három lehetőség van. Elszámolás betétről, vagy elkülönített betétéről utalhatjuk, akkor ezek csökkennek (E-=K), de rendezhetjük beruházási hitel terhére is, ekkor a hitelállományunk nőni fog (F+=K)

Tehát: T465 VPOP            K384 Elsz. betét
                                           K385 Elkülönített betét
                                           K444 Beruházási hitel

Csak csendben jegyzem meg, hogy nem csak az import áfát utaljuk át, hanem hozzácsapjuk a vámterheket is, mivel ezek is a 465-ön várnak a rendezésre.

c) Import áfa átvezetése

Miután átutaltuk az import áfát, levonhatjuk. Vagyis átvezethetjük a 3681-es technikai „várakoztató” számláról a 466-ra. Miután mi vagyunk a vevők a 466. T oldalára, a 3681-technikai számlának pedig a K oldalára kell könyvelnünk, hogy lenullázzuk az egyenlegét.

T466 Előzetes áfa        K3681 Import áfa elszámolási számla

Felhívom becses figyelmedet, hogy ezt a lépést automatikusan meg kell tenned, ugyanis a kutya sem fog könyörögni, hogy vezesd át az import áfát. Ha nem teszed, a vizsgán buksz 1 pontot. Az életben sok millió Ft-ot.


 
 Ha másoknak is ajánlanád az oldal, kérlek nyomd meg a tetszik gombot!

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Zseniális ez az oldal! Nagyban hozzásegíett a pénteki ZH-m sikerességéhez. :) Köszönöm.

Lilly Lilly írta...

Az import áfa tulajdonképpen az az áfa amit a szállítónak fizetünk ki "persze plussz költségekkel " ? És a VPOP utólag elutalja a szállítónak az áfát? Köszi

Számvitel Navigátor írta...

Nem.
Ne hozd össze a szállítóval, mert a VPOP nem utalja el neki.

Lilly Lilly írta...

Na jo . Elvesztem. Akkor hol van a gépem áfája amit vettem külföldről ? Bocs lehet ez tök buta kérdés

Lilly Lilly írta...

Hurrá megértettem !

Online videós vizsgafelkészítés (kattints a képre)

Címkék

Mérlegképes könyvelő tanfolyam anyagai (195) Mérlegképes tanoncok (171) Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam anyagai (150) Pénzügyi számvitel (109) Feladatok (88) Számvitel alapjai (56) Tárgyi eszközök (46) Vásárolt készletek (36) Adózás (30) Áfa (28) ÁFA feladat (20) Általános Forgalmi adó (18) Nyilvántartási ár (16) ÁFA különös rendelkezések (13) Eredménykimutatás (12) KFK (11) Kontírozás (11) Gépi könyvelés (10) Gyakorlati könyvelés (9) Időbeli elhatárolások (9) Áfa elmélet (9) Devizák (8) Pénzügyi ügyintéző tanfolyam (8) Értékcsökkenés (8) Elszámoló ár (7) FIFO módszer (7) Vezetői számvitel (7) Átlagár (7) Értékpapírok (7) Passzív időbeli elhatárolás (6) Saját termelésű készletek (6) Aktív időbeli elhatárolás (5) Számvitel oktatás (5) Számvitel-elemzés vizsga (5) Számviteli bizonylatok (5) Váltó (5) Fogyasztói ár (4) Mérleg (4) Mérlegképes könyvelő szakmai- és vizsgakövetelmények (4) Nem számvitel (4) Számlatükör (4) Számvitel röpdoga (4) személyi jövedelemadó (4) 6/7-es számlaosztály (3) Betétdíjas ár (3) Göngyöleg (3) Használt ingóságokra (3) Nincs évközi nyilvántartás (3) STKÁV (3) Számlaosztályok (3) Vizsgasorok (3) gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó különös szabályok (3) mezőgazdasági tevékenység (3) műalkotásokra (3) 2014-es adótörvény változások (2) 2015 (2) Immateriális javak (2) Jövedelemelszámolás (2) Munkabérek (2) Részesedések (2) Számviteli ügyintéző tanfolyam (2) látvány-csapatsport támogatás (2) társasági adó (2) társasági adókedvezmény (2) utazásszervezési szolgáltatás (2) ART (1) Egyszerűsített vállalkozási adó. EVA (1) Főkönyvi kivonat (1) Helyi adó (1) Illeték (1) Reklámadó (1) Személyi jövedelem adó (1) Számviteli törvény változásai (1) Teszt (1) Társadalombizotsítás (1) adómentes bevétel (1) adómentesség (1) adózás rendjéről szóló törvény (1) alanyi adómentes (1) alapelvek (1) arányosítás (1) befektetési célú arany (1) belföldről származó jövedelem (1) bevallása (1) egyéb jövedelem (1) egészségügyi hozzájárulás (1) feladat (1) felvásárlási okirat (1) főbb elve (1) jövedelem (1) jövedéki adó (1) kompenzációs felár (1) környezetvédelmi termékdíj (1) külföldről származó jövedelem (1) külön adózó jövedelem (1) levonási hányados (1) megosztás (1) nem önálló jövedelem (1) nyilvános árverező (1) népegészségügyi termékadó (1) portfolioblogger (1) pénzforgalmi elszámolás (1) személyi jövedelemadó megállapításának módja (1) szociális hozzájárulás (1) társasági adó változás 2015 (1) viszonteladó (1) ÁFA elszámolása (1) ÁFA levonása (1) ÁFA pénzforgalmi elszámolás (1) Általáns Forgalmi Adó (1) Átvezetési számla (1) áfamentesség (1) általános jellemzők (1) árrés (1) élelmiszer felügyeleti díj (1) önálló jövedelem (1) összevonandó jövedelem (1)