Loading...
Különösen a hölgyek tudják jól, hogy egy aranysárga házi tyúkhúsleveshez, nagyi féle töltött káposztához, könnyű és ízletes salátához, csábítóan finom gyümölcstortához gondosan válogatott alapanyagokra van szükség. Nincs ez másképp a könyveléssel sem. Mindössze annyi különbséggel, hogy a könyvelés alapanyaga a jó számla, számviteli bizonylat.
A gyakorlati képzéseimen a kezdő könyvelők mindig nagy lelkesedéssel várják, hogy végre megtudják, miként kell rendszerezni, majd lekönyvelni egy számlát. A számlák, bizonylatok helyes rendszerezése nagyon fontos, de még ennél is fontosabb, hogy a könyvelési rendszerbe ne kerüljön bele olyan „számot tartalmazó papír fecni” ami nem felel meg a számviteli, ÁFA és egyéb törvényi előírásnak, ne adj ég semmi köze az adott céghez.
Mutatok neked három gyakori hibát, amit sajnos még a gyakorlott könyvelők is sokszor elkövetnek:
Nyugtával dicsérd a napot, szokták mondani…
Számviteli bizonylat: nyugta
Nyugta
De kevésbé dicséretes, ha egy vásárláskor kapott nyugtát a könyvelésben költségként könyvelnek le.
Mielőtt kitárgyaljuk, hogy mi a gond az alábbi tankoláskor kapott nyugtával, nézzük meg, hogy a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint mi a számviteli bizonylat, hisz mindig számviteli bizonylatok alapján könyvelünk:
166. § (1) Számviteli bizonylat minden olyan a gazdálkodó által kiállított, készített, illetve a gazdálkodóval üzleti vagy egyéb kapcsolatban álló természetes személy vagy más gazdálkodó által kiállított, készített okmány (számla, szerződés, megállapodás, kimutatás, hitelintézeti bizonylat, bankkivonat, jogszabályi rendelkezés, egyéb ilyennek minősíthető irat) – függetlenül annak nyomdai vagy egyéb előállítási módjától –, amely a gazdasági esemény számviteli elszámolását (nyilvántartását) támasztja alá.
(2) A számviteli bizonylat adatainak alakilag és tartalmilag hitelesnek, megbízhatónak és helytállónak kell lennie. A bizonylat szerkesztésekor a világosság elvét szem előtt kell tartani.
Tudom, a törvényi szöveg értelmezése néha sok fejtörést okoz, de neked, mint leendő gyakorlott könyvelőnek meg kell barátkoznod, illetve birkóznod ezzel a feladattal is.
Visszatérve a nyugtánkhoz, első ránézésre mondhatod, elvileg megfelel az előbb beidézett számviteli törvény résznek. Ez így is van, de mégsem.
Egy aprócska hibája van ennek és a minden más nyugtának is, nevezetesen az, hogy nem szerepel rajta a vevő neve.
Ettől kezdve nem állíthatjuk hitelt érdemlően, hogy a céges autóba tankoltuk a nyugtán szereplő benzint, mert akár a szomszéd Pista bácsitól is kaphattuk „ajándékba”.
A postás mindig kétszer csenget

De te nem hogy kétszer, egyszer se könyveld le a zöld postai feladóvevényt.

Számviteli bizonylat: postai feladóvevény
Postai feladóvevény
A feladóvevény úgyszintén nem felel meg a számviteli törvény előírásainak. Hitelt érdemlően nem igazolja, hogy a postaköltség valóban a levél feladójánál merült fel.

Gyakori eset, hogy más cégnévre kérik a feladott levelekről a számlát, mint ami a feladóvevényen feladóként szerepel. Ha lekönyvelnénk a feladóvevényt a feladónál és a számlát a számlát kérő cégnél, akkor ugyanazt a költség tételt duplán érvényesítenénk. Hát, ezt nem igazán tolerálják törvényeink.

Megoldás: A postai küldeményekről mindig számlát kell kérni és az alapján kell könyvelni.

Idegen tollakkal ékeskedni nem szép dolog…

Különösen a könyvelői szakmában nem, mert sokba kerül. Mit akarok ezzel mondani?

A képen látható egyszerűsített számla első ránézésre megfelel a számviteli és más törvény előírásainak, de mégsem könyvelhető le a Könyvelő Fenegyerek Képző Kft-nél. Hogy miért?

Gyakran előfordul, hogy egy magánszemély több cégben is társtulajdonos, ezért a többi tulajdonos kérésére nem feltétlenül ugyanannál a könyvelőirodánál könyveltetnek.

Ilyenkor elő szokott fordulni, hogy az egyes cégek bizonylatait, számláit emberünk összekeveri és nem a megfelelő könyvelőnek adja könyvelésre.

Jelen számlán az Orgona-művész Kft számlája látható. Így értelemszerűen ennek a számlának semmi köze a Könyvelő Fenegyerek Képző Kft-hez, tehát nem könyvelhető.

Érdemes erre az apróságra odafigyelni, mert egy revizor nem díjazza az ilyen jellegű „elkönyveléseket”.

Ha kezdő könyvelő vagy, javaslom, hogy előbb számlaképekkel ismerkedj. A KFK-n erre a témakörre nagy hangsúlyt fektetek.

Ha tetszik a bejegyzés nyomd meg a TETSZIK (magyarul: lájk) gombot!