Loading...

Hogyan tanuld meg villámgyorsan a főkönyvi számokat?

A Könyvelő Fenegyerek képzéseken gyakran tapasztalom, hogy a gépi könyvelés megkezdésének egyik legnagyobb akadálya az, hogy a jelentkezők nem ismerik a főkönyvi számokat. A többség eljut odáig, hogy két főkönyvi szám mélységig meghatározza a számlán található költségnemet (pl 52 – igénybe vett szolgáltatások költsége), de ez vajmi kevés a könyveléshez. A gyakorlatban legalább 3, vagy 4, esetenként 5 és nagyon ritkán ennél nagyobb mélységű főkönyvi számokat használunk.
Nincs mese, el kell kezdened ismerkedni a főkönyvi számok végelláthatatlan sorával.  A legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnhet, ha előveszel egy jól kidolgozott számlatükröt és elkezded bemagolni az ott találkató főkönyvi számokat.
A főkönyvi szám tanulásnak ezt a módját felejtsd el. Van egy jó hírem a számodra. Az előbbi módszernél van egy sokkal hatékonyabb.
A tapasztalt könyvelők jól tudják, hogy a gyakorlatban a teljes főkönyvi szám palettának csak a töredékét használjuk. Tehát kezdetben elegendő, ha a leggyakoribb főkönyvi számokat tanulod meg.
Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, ha megszerzed néhány cég főkönyvi kivonatát és az azokban található főkönyvi számokat tanulod meg. Fontos, hogy működő cégek főkönyvi kivonatát kérd, amelyeknek van tárgyi eszköze, készlete, alkalmazottai, alvállalkozói, árbevétele (azaz nem alvó cég), külkereskedelmet folytat.
Ha a főkönyvi szám tanulásnak az általam ajánlott útját választod, rá fogsz jönni, hogy a módszeremnek számos pozitív hozománya van. Csak néhányat említenék a teljesség igénye nélkül:
1. Megismerheted, hogy mi a főkönyvi kivonat, miről regél a számvitel tanárod, amikor kimondja ezt a misztikusnak tűnő szót.
2. A főkönyvi kivonatot bújva a főkönyvi számokkal olyan formában találkozol, amilyen formában nap, mint nap találkozik minden gyakorlott könyvelő. Szoktam mondani, hogy így megismerheted a könyvelés egyik „végtermékét és alapanyagát” egyben.
3. A számlaszámokat és a mellettük lévő oszlopokban látva azok forgalmi értékeit, fel fognak elevenedni a számvitel órán tanultak. Fontos, hogy frissen tartsd az elméleti tudásodat, mert e nélkül nem fogsz tudni létezni a gyakorlati életben.
4. Ha szeretsz elemezni, a főkönyvi kivonat alapján számos összefüggést fedezhetsz fel az egyes számlaosztályok között. Máris tettél egy lépést a gyakorlati képzésed irányába.
Tudod, a KFK lényege, hogy a hagyományos képzésekkel ellentétben, megtanít gondolkodni. Ezért végezetül szeretnélek meghívni egy játékra.
Kérlek, böngészd át a lenti főkönyvi kivonatot és főkönyvi számokra hivatkozva, mondj nekem bármit a benne lévő cégről. Én meg elmondom a véleményem a válaszoddal kapcsolatban;)

Lapozz!



Főkönyvi kivonat -1-
Főkönyvi kivonat -1-

Főkönyvi kivonat -2-
Főkönyvi kivonat -2-
Főkönyvi kivonat -3-
Főkönyvi kivonat -3-

(Balog Attila írása)

A főkönyvi kivonat ismerete nem csak könyvelőknek, hanem vállalkozóknak is elengedhetetlenül fontos. A Könyvelő Fenegyerek Képzőn ezért erre a témakörre nagy hangsúlyt fektetünk.
Ha tetszik a bejegyzés nyomd meg a TETSZIK (magyarul: lájk) gombot!