!!!

!!!

TETSZIK AZ OLDAL? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Név:*
E-mail cím:*
Milyen képzésre jársz jelenleg?:*

2013. szeptember 19., csütörtök

Kontírozás a számviteli bizonylatokon


A számvitel órán megtanultad az egyes gazdasági események kontírozását amit akasztófán, vizsgalapon szerepeltettél. A való életben viszont alig akasztófázunk, és egyáltalán nem kontírozunk vizsgalapra, hanem a számviteli bizonylatokon „szerepeltetjük”.

A gyakorlati kontírozást néhány fogását egy szerepjáték keretében szeretném megismertetni veled.

Képzeld el, hogy egy könyvelőirodában dolgozol, ahol több tucat cégnek könyvelnek. Egyik nap az alábbi 3 bizonylatot találod az asztalodon. Feladat: rendszerezd, majd kontírozd a bizonylatokat.

Maga a kontírozás „nagyon egyszerű” feladat, ezért arra kérnélek, hogy a lenti 3 db bizonylatot töltsd le, írd rá kézzel vagy képszerkesztővel a kontír tételeket és küld el nekem az info@1x1konyveloiroda.hu email címre. A küldött anyagot hamarosan kiértékelem, majd (névtelenül) megosztjuk itt a blogon, illetve szombat este 20:00-tól elolvashatod az összefoglalómat a témával kapcsolatban.

A feladat megoldásával gyakorolhatod a bizonylatrendezést (ennél a résznél nagyon figyelj), kontírozást, és informatikai tudásodat is fejlesztheted.

Mivel a blog szerkesztése időt vesz igénybe, ezért kérlek, hogy mielőbb küld vissza nekem a kikontírozott képeket.

1. bizonylat, számvitel tanoda
1. bizonylat


2. bizonylat, számvitel tanoda
2. bizonylat

3. bizonylat, számvitel tanoda
3. bizonylat

Balog Attila írása

=======================================================================

Attila megoldása:Nem is olyan rég, nagy viták voltak ellenőrzések során, hogy szabad-e az eredeti számviteli bizonylatokra rávezetni a kontír tételeket vagy sem.

Ennek ellenzői (az ellenőrök) arra hivatkoztak, hogy a kontírozás rávezetésével sérül a bizonylat eredetisége és komoly bírságokat szabtak ki a vállalkozásokra.

Az ilyen jellegű bírságok elkerülése érdekében sok cég kontírozási íveket kezdett el használni, ami viszont az iratmennyiség jelentős növekedéséhez vezetett.

Szerencsére mára enyhült a szigor és az ellenőrök sem kifogásolják, ha a könyvelő az eredeti bizonylatra vezeti rá a kontír tételeket. Viszont ilyenkor is érdemes betartani a következő íratlan szabályokat:

1. Néhány számviteli bizonylaton külön helyet biztosítanak a kontír tételeknek. Jelen feladványban ilyet láthatsz a Nyugatán. Ilyen esetben mindig ide írd a kontír tételeket.
2. A gépi számlák többségén, nincs kontírozásra kijelölt hely, ezért az ilyen bizonylatokon lehetőleg a margóra vagy egy üres helyre írd a kontír tételeket.
3. Kézi számlatömbnél a „Megnevezés…” rovatba vagy a margóra írd a kontír tételt és sohasem szerepeltesd azt az ÁFA kulcs, mennyiség egysége, egységár, stb, azaz a számszáki rovatokban.

A mai bejegyzésemben erre a három kontírozási szabályra szerettem volna felhívni a figyelmed. Remélem hasznos információ lesz számodra.

Most nézzük, hogyan kellett helyesen rendszerezni és kontírozni a fenti 3 bizonylatot.

1. Bizonyára tudod, hogy számlázáskor legalább egy eredeti és akár több számlamásolat készül. Az eredeti példány mindig a vevő tulajdona. Mivel a Festék-Bolt-os számla eredeti bizonylat, ezért ez a példány a Könyvelő Fenegyerek képző Kft példánya. Attól függően, hogy a KFK mire használja a vásárolt hígítót, stb a következőképpen könyveljük:

a) Ha a KFK termékforgalmazással is foglalkozik, akkor a helyes kontír tétel: T2xxáru (vagy 814), 466-K381
b) Ha a KFK festő-mázoló szolgáltatást nyújt valakinek és ahhoz vásárolta a hígítót, stb, akkor a helyes kontír: T2xx anyag (vagy 51x), 466-K381
c) Ha a KFK saját irodája festésékez vásárolta a termékeket, azaz karbantartásról beszélünk, ilyenkor a helyes kontír tétel: T523, 466-K381

Mivel a 3. bizonylatként csatolt nyugta pont a Festék-Boltos ügylethez tartozik és a 3 példányos bevételi pénztárbizonylat (eredeti, nyugta és tőpéldány) Nyugtája mindig a vevő példánya, jelen esetben a KFK-é, ezért a nyugtát nem kell kikontíroznunk, azt mindössze a Festék-Boltos számlához csatoljuk. Ilyenkor a csatolt nyugta igazolja a számla ellenértékének a kifizetését. A helyes kontírozást az 1/A megoldás mutatja.

Előfordulhat, hogy technikai okokból a készpénzes fizetési mód ellenére a számlát előbb szállító számlára könyveljük, a számla kiegyenlítése pedig a nyugta alapján a pénztárból történik. Erre látsz egy helyes megoldást az 1/B.

2. A 2 bizonylaton a Festék-Bolt Kereskedelmi Kft egyik pénztárgépének a napi forgalmának az összesítőjét láthatod – ez a napi forgalmi jelentés. A pénztárgépben rögzített árbevétel könyvelésének mindig ez az alapbizonylata. Ennek a bizonylatnak a helyes kontír tétele: T381-K911, 467A Ti megoldásaitok:7. megfejtő megoldása:

Következzen az eredményhirdetés:

1. Könyvelő Fenegyerek képző könyvelésében szerepeltetendő Festék-Boltos számlát a nyugtával helyesen párosította és könyvelte a 3, 5, 8 megfejtést beküldő.
2. A Festék-Bolt Kereskedelmi Kft könyvelésében szerepeltetendő napi forgalmi jelentést helyesen könyvelte az 1, 2, 5, 7, 8 megfejtő.

A mostani feladvány győztesei holtversenyben az 5 és a 8 megfejtést beküldő versenyző.
Ha hasznosnak találod a bejegyzést, kérlek nyomd meg a tetszik gombot.

10 megjegyzés:

Attila Balog írta...

Kérés mindenkihez:
1. A kontírozást a bizonylatokra írd és ne mellé. Ha nem a bizonylatra írod a kontírt, akkor indokold a megoldásod.
2. A kontírozást ne szöveges email-ben küld, hanem a fenti képekre írd rá képszerkesztővel (pl: Paint-al - windows beépített rajzolóprogramja).
3. Mind a három db bizonylatot küld el email-ben. Ügyelj, hogy ne maradjon le egyik kép sem.

Várom a további megfejtéseket.

Attila Balog írta...

Alig 2,5 óra és olvashatod a "Kontírozás a számviteli bizonylatokon" feladványom megfejtését.

Eddig 6 megoldás érkezett, amit fentebb megtekinthetsz. Minden versenyző izgatottan várja, hogy vajon az övé lett-e az egyedüli helyes megoldás.

Gyere, és ma este 8-ig legyél a KFK-Faktor mentora. Pontozd a bátor versenyzőket. Döntsd el, és írd meg a bejegyzések között, hogy szerinted, ki legyen az 1, 2, 3, ... 6 helyezett.

Névtelen írta...

Szerintem:
1. 1 és 2 megoldás
2. 4 megoldás
3. 3, 5, 6, 7 - véleményem szerint ezek hibás megoldások

Anikó írta...

A helyes megoldás a 7-es. A többit nem tudom értékelni.

Attila Balog írta...

Folyamatosan jönnek a megfejtések. Annak érdekében, hogy ne maradj ki a versenyből

1. a megoldásaidat 20:30-ig küldheted el,
2. a KFK-Faktor mentorálást 21:00-ig gyakorolhatod,
3. a helyes megoldást 21:00-kor teszem közzé.

Kitti írta...

Átnéztem alaposan a megoldásokat. Számomra egyértelmű, hogy a 8-as az egyedüli helyes megoldás.

Móni írta...

Nekem is a nyolcadik tetszik, viszont a Napi forgalmi jelentés szerintem nem a KFK-hoz tartozik.

Szilvi írta...

szerintem a 8-s megoldás helyes teljes egészében

Móni írta...

Általánosan: szerintem kicsit nem volt egyértelmű a többségnek, hogy melyik cég szemszögéből is könyvelünk. Többen a Festék-Bolt Kft. szemszögéből nézték a számlákat valamiért.

1. MEGOLDÁS
1 számla
A Festék-Bolt szemszögéből nézve jó a megoldás, csak hiányzik a kerekítési bevétel (9699) 2 Ft.
2. számla
Festék-Bolt szemszögéből nézve jó.
3.számla
Nem jó,mert a pénztárba 2x került u.a. az összeg (11 115 Ft.), így a 381 egyenlege dupla. A 3.számlán pedig világosan rajta van a megjegyzés, hogy melyik számlát (00692/13) egyenlítették ki., vagyis az 1. számlához tartozik.


2. MEGOLDÁS
1. számla
A Festék-Bolt szemszögéből könyvelve jó lenne.
Az 1. és a 3. számlánál u.a. a hiba, mint az első megoldásnál.

3.MEGOLDÁS
A 2. számla le van könyvelve költségként, de hogy lehet egy Forgalmi jelentés költség????? Ki szemszögéből nézzük???? Mert ha a Festék -Bolt, akkor az árbevétel (911) és nem költség!!! Ha Könyvelő Fenegyerek Képző szemszögéből, akkor meg nem az ő számlája, így nem könyveljük sehova.

4.MEGOLDÁS
Itt a Festék-Bolt szemszögéből könyvelt.
Az 1. számlán a felső kontírozásból hiányzik a kerekítési különbözet (bevétel 9699). A számla alján levő kontírozás meg nem tudom melyik számlára vonatkozik. Lehetne a 3.számla is, de ott nincs helye a kerekítési különbözetnek, mert a végösszeg 5 Ft-ra végződik.
A 2. számlát NAPONTA kell le kell könyvelni, hisz azon van kimutatva a cég napi árbevétele (911).

5. MEGOLDÁS
Jó, mert a Könyvelő Fenegyerek Képző szemszögéből van könyvelve.
Az 1. számla egyrészt költség ,és készpénzes, de nincs rajta egyértelműen, hogy ki lenne fizetve, addig szállítói tartozás lesz.
A 2.számla a Festék-Bolt szemszögéből jó.
3. számla
Az 1. számlához tartozó befizetést igazoló nyugta, tehát ez bizonyítja a befizetést, így csökken a szállítói tartozás és a pénztárunk is.

6.MEGOLDÁS
Az 1. számla nem jó, mert a 814 ELÁBÉ-t készletek értékesítésénél a készletcsökkenésre használjuk. Akármelyik cég szemszögéből nézzük is, mi csökkentjük a készletünket, mert értékesítünk és a mi pénztárunk csökken????? Kicsit érdekes lenne!
3.számla nem jó, mert ha Festék-Bolt szemszögéből könyvelünk is, a pénztárba akkor is a bruttó összeget vételezzük be és nem külön a nettó + ÁFA. Hisz a nyugta végösszege is bruttó összeg.

7. MEGOLDÁS
1. számla
Addig jó, hogy a Könyvelő Fenegyerek Képző szemszögéből könyvel, még a költség is addig, hogy 5-ös. De a 466 hogy lehetne ebben az esetben a K oldalon és az 51-el szemben?????
2. számla
Jó.
3. számla
Nem jó, mert így kikontírozva nem a Könyvelő Fenegyerek szemszöge.

Szerintem.

Attila Balog írta...

Kedves Móni.

Köszönöm az egyes megoldások véleményezését. Igazán jó KFK-Faktor mentor vagy!

Online videós vizsgafelkészítés (kattints a képre)

Címkék

Mérlegképes könyvelő tanfolyam anyagai (195) Mérlegképes tanoncok (171) Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam anyagai (150) Pénzügyi számvitel (109) Feladatok (88) Számvitel alapjai (56) Tárgyi eszközök (46) Vásárolt készletek (36) Adózás (30) Áfa (28) ÁFA feladat (20) Általános Forgalmi adó (18) Nyilvántartási ár (16) ÁFA különös rendelkezések (13) Eredménykimutatás (12) KFK (11) Kontírozás (11) Gépi könyvelés (10) Gyakorlati könyvelés (9) Időbeli elhatárolások (9) Áfa elmélet (9) Devizák (8) Pénzügyi ügyintéző tanfolyam (8) Értékcsökkenés (8) Elszámoló ár (7) FIFO módszer (7) Vezetői számvitel (7) Átlagár (7) Értékpapírok (7) Passzív időbeli elhatárolás (6) Saját termelésű készletek (6) Aktív időbeli elhatárolás (5) Számvitel oktatás (5) Számvitel-elemzés vizsga (5) Számviteli bizonylatok (5) Váltó (5) Fogyasztói ár (4) Mérleg (4) Mérlegképes könyvelő szakmai- és vizsgakövetelmények (4) Nem számvitel (4) Számlatükör (4) Számvitel röpdoga (4) személyi jövedelemadó (4) 6/7-es számlaosztály (3) Betétdíjas ár (3) Göngyöleg (3) Használt ingóságokra (3) Nincs évközi nyilvántartás (3) STKÁV (3) Számlaosztályok (3) Vizsgasorok (3) gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó különös szabályok (3) mezőgazdasági tevékenység (3) műalkotásokra (3) 2014-es adótörvény változások (2) 2015 (2) Immateriális javak (2) Jövedelemelszámolás (2) Munkabérek (2) Részesedések (2) Számviteli ügyintéző tanfolyam (2) látvány-csapatsport támogatás (2) társasági adó (2) társasági adókedvezmény (2) utazásszervezési szolgáltatás (2) ART (1) Egyszerűsített vállalkozási adó. EVA (1) Főkönyvi kivonat (1) Helyi adó (1) Illeték (1) Reklámadó (1) Személyi jövedelem adó (1) Számviteli törvény változásai (1) Teszt (1) Társadalombizotsítás (1) adómentes bevétel (1) adómentesség (1) adózás rendjéről szóló törvény (1) alanyi adómentes (1) alapelvek (1) arányosítás (1) befektetési célú arany (1) belföldről származó jövedelem (1) bevallása (1) egyéb jövedelem (1) egészségügyi hozzájárulás (1) feladat (1) felvásárlási okirat (1) főbb elve (1) jövedelem (1) jövedéki adó (1) kompenzációs felár (1) környezetvédelmi termékdíj (1) külföldről származó jövedelem (1) külön adózó jövedelem (1) levonási hányados (1) megosztás (1) nem önálló jövedelem (1) nyilvános árverező (1) népegészségügyi termékadó (1) portfolioblogger (1) pénzforgalmi elszámolás (1) személyi jövedelemadó megállapításának módja (1) szociális hozzájárulás (1) társasági adó változás 2015 (1) viszonteladó (1) ÁFA elszámolása (1) ÁFA levonása (1) ÁFA pénzforgalmi elszámolás (1) Általáns Forgalmi Adó (1) Átvezetési számla (1) áfamentesség (1) általános jellemzők (1) árrés (1) élelmiszer felügyeleti díj (1) önálló jövedelem (1) összevonandó jövedelem (1)