Loading...

Kontírozás

A számvitel órán megtanultad az egyes gazdasági események kontírozását amit akasztófán, vizsgalapon szerepeltettél. A való életben viszont alig akasztófázunk, és egyáltalán nem kontírozunk vizsgalapra, hanem a számviteli bizonylatokon „szerepeltetjük”.
A gyakorlati kontírozást néhány fogását egy szerepjáték keretében szeretném megismertetni veled.
Képzeld el, hogy egy könyvelőirodában dolgozol, ahol több tucat cégnek könyvelnek. Egyik nap az alábbi 3 bizonylatot találod az asztalodon. Feladat: rendszerezd, majd kontírozd a bizonylatokat.
Maga a kontírozás „nagyon egyszerű” feladat, ezért arra kérnélek, hogy a lenti 3 db bizonylatot töltsd le, írd rá kézzel vagy képszerkesztővel a kontír tételeket és küld el nekem az info@1x1konyveloiroda.hu email címre. A küldött anyagot hamarosan kiértékelem, majd (névtelenül) megosztjuk itt a blogon, illetve szombat este 20:00-tól elolvashatod az összefoglalómat a témával kapcsolatban.
A feladat megoldásával gyakorolhatod a bizonylatrendezést (ennél a résznél nagyon figyelj), kontírozást, és informatikai tudásodat is fejlesztheted.
Mivel a blog szerkesztése időt vesz igénybe, ezért kérlek, hogy mielőbb küld vissza nekem a kikontírozott képeket.

 

1. bizonylat, számvitel tanoda
1. bizonylat
2. bizonylat, számvitel tanoda
2. bizonylat

 

3. bizonylat, számvitel tanoda
3. bizonylat

 

Balog Attila írása

=======================================================================

Attila megoldása:

Nem is olyan rég, nagy viták voltak ellenőrzések során, hogy szabad-e az eredeti számviteli bizonylatokra rávezetni a kontír tételeket vagy sem.
Ennek ellenzői (az ellenőrök) arra hivatkoztak, hogy a kontírozás rávezetésével sérül a bizonylat eredetisége és komoly bírságokat szabtak ki a vállalkozásokra.
Az ilyen jellegű bírságok elkerülése érdekében sok cég kontírozási íveket kezdett el használni, ami viszont az iratmennyiség jelentős növekedéséhez vezetett.
Szerencsére mára enyhült a szigor és az ellenőrök sem kifogásolják, ha a könyvelő az eredeti bizonylatra vezeti rá a kontír tételeket. Viszont ilyenkor is érdemes betartani a következő íratlan szabályokat:
1. Néhány számviteli bizonylaton külön helyet biztosítanak a kontír tételeknek. Jelen feladványban ilyet láthatsz a Nyugatán. Ilyen esetben mindig ide írd a kontír tételeket.
2. A gépi számlák többségén, nincs kontírozásra kijelölt hely, ezért az ilyen bizonylatokon lehetőleg a margóra vagy egy üres helyre írd a kontír tételeket.
3. Kézi számlatömbnél a „Megnevezés…” rovatba vagy a margóra írd a kontír tételt és sohasem szerepeltesd azt az ÁFA kulcs, mennyiség egysége, egységár, stb, azaz a számszáki rovatokban.
A mai bejegyzésemben erre a három kontírozási szabályra szerettem volna felhívni a figyelmed. Remélem hasznos információ lesz számodra.
Most nézzük, hogyan kellett helyesen rendszerezni és kontírozni a fenti 3 bizonylatot.
1. Bizonyára tudod, hogy számlázáskor legalább egy eredeti és akár több számlamásolat készül. Az eredeti példány mindig a vevő tulajdona. Mivel a Festék-Bolt-os számla eredeti bizonylat, ezért ez a példány a Könyvelő Fenegyerek képző Kft példánya. Attól függően, hogy a KFK mire használja a vásárolt hígítót, stb a következőképpen könyveljük:
a) Ha a KFK termékforgalmazással is foglalkozik, akkor a helyes kontír tétel: T2xxáru (vagy 814), 466-K381
b) Ha a KFK festő-mázoló szolgáltatást nyújt valakinek és ahhoz vásárolta a hígítót, stb, akkor a helyes kontír: T2xx anyag (vagy 51x), 466-K381
c) Ha a KFK saját irodája festésékez vásárolta a termékeket, azaz karbantartásról beszélünk, ilyenkor a helyes kontír tétel: T523, 466-K381
Mivel a 3. bizonylatként csatolt nyugta pont a Festék-Boltos ügylethez tartozik és a 3 példányos bevételi pénztárbizonylat (eredeti, nyugta és tőpéldány) Nyugtája mindig a vevő példánya, jelen esetben a KFK-é, ezért a nyugtát nem kell kikontíroznunk, azt mindössze a Festék-Boltos számlához csatoljuk. Ilyenkor a csatolt nyugta igazolja a számla ellenértékének a kifizetését. A helyes kontírozást az 1/A megoldás mutatja.
Előfordulhat, hogy technikai okokból a készpénzes fizetési mód ellenére a számlát előbb szállító számlára könyveljük, a számla kiegyenlítése pedig a nyugta alapján a pénztárból történik. Erre látsz egy helyes megoldást az 1/B.
2. A 2 bizonylaton a Festék-Bolt Kereskedelmi Kft egyik pénztárgépének a napi forgalmának az összesítőjét láthatod – ez a napi forgalmi jelentés. A pénztárgépben rögzített árbevétel könyvelésének mindig ez az alapbizonylata. Ennek a bizonylatnak a helyes kontír tétele: T381-K911, 467

 

 


A Ti megoldásaitok:





 

7. megfejtő megoldása:




Következzen az eredményhirdetés:

1. Könyvelő Fenegyerek képző könyvelésében szerepeltetendő Festék-Boltos számlát a nyugtával helyesen párosította és könyvelte a 3, 5, 8 megfejtést beküldő.
2. A Festék-Bolt Kereskedelmi Kft könyvelésében szerepeltetendő napi forgalmi jelentést helyesen könyvelte az 1, 2, 5, 7, 8 megfejtő.

A mostani feladvány győztesei holtversenyben az 5 és a 8 megfejtést beküldő versenyző.



Ha hasznosnak találod a bejegyzést, kérlek nyomd meg a tetszik gombot.