Loading...

Sok ügyfélnek igazából fogalma sincs, hogy milyen egy jó könyvelő és hogy mik a legfőbb feladatai, csak azt tudja, hogy a vállalkozásához szüksége van egyre. Legtöbb esetben ismerősök, cégtársak vagy partnerek ajánlása alapján választunk megbízható könyvelő irodát, amelyre rábízhatjuk munkáinkat, hiszen egy hangzatos név még nem jelent semmit ebben a szakmában. Sajnos a legtöbb esetben az interneten alkotott önkép is csalóka lehet, így egy jó pénzügyi szakembert nem is olyan könnyű találni.

Ha sikerült végre egy ideális könyvelőt szereznünk, akkor pedig nem árt, ha tudjuk, mivel segíthetjük vagy könnyíthetjük meg a munkáját. Ahhoz ugyanis, hogy kiemelkedő eredményeket érhessen el, a mi együttműködésünkre is szükség van. Fontos, hogy csak akkor tud jól dolgozni, ha időben megkapja a szükséges adatokat és bizonylatokat. Persze az sem mellékes, hogy már az elején pontosan – akár szerződésben is – rögzítsük, hogy mik lesznek új partnerünk feladatai és mit is vár el vállalkozásunk tőle.

A könyvelő számos feladatot elvégezhet

Mivel egy könyvelő feladatai közé számos tevékenység tartozik, nem árt tisztázni, hogy cégünk mely szolgáltatásokat szeretné igénybe venni. Ettől függ ugyanis, hogy milyen bizonylatokat és kimutatásokat kell számára megküldenünk. Többek között a könyvelőnk kezelheti a bevételi vagyis vevői számlákat, a költség számlákat, a bevételi és kiadási pénztárbizonylatokat, a bankszámlakivonatokat és az egyéb bizonylatokon kívül sokszor a szerződéseket is.

A könyvelőnek tehát az alapfeladatai közé tartozik a számlák és bizonylatok rögzítése, azok ellenőrzése és megfeleltetése az aktuális pénzügyi és számviteli törvényeknek, a megfelelő adatszolgáltatás a hatóságok felé és a cégvezető által kért kimutatások elkészítése is. Ő tájékoztatja a cégtulajdonost a vállalkozását érintő törvényi változásokról és szükség esetén figyelmezteti is, ha valamilyen szabálytalanságot észlel a működésben. A legtöbb cég pedig még a bérszámfejtését is a könyvelőjére bízza.

Nem minden feladat hárítható a könyvelőre

Ahhoz, hogy sikeresen dolgozhassunk együtt, tudnunk kell, hogy milyen feladatok nem tartoznak a könyvelő hatáskörébe. Ezt is célszerű szerződésben rögzíteni. Például nem kérdőjelezheti meg a számlák valóságtartalmát és nem is ellenőrizheti annak teljesítését. A banki tranzakciókat és a házipénztárt sem kezelheti és a partneri szerződésekkel sem kell törődnie. Nem feladata továbbá a cég ügyfeleivel való kapcsolattartás és kommunikáció, valamint a korábbi könyvelő hibáinak javítása sem.

Az iratok, számlák, bizonylatok és egyéb dokumentumok megőrzése szintén nem a könyvelő dolga. Fontos megérteni, hogy ő nem egy csodaguru, aki mindent tud egy vállalkozás gazdasági és anyagi helyzetéről, pénzügyeiről és partnereiről. Éppen ezért a cég és a könyvelő iroda között kiemelt fontosságú a kommunikáció, a félreértések elkerülése és a hatékonyabb munka érdekében.