Loading...

Legyen szó kezdő vállalkozásról vagy több éve aktívan működő cégről, az egyik legfontosabb csapattagnak minden esetben a könyvelőnek kell lennie ahhoz, hogy tevékenységünket zavartalanul végezhessük. A pénzügyi rendelkezések és az aktuális törvények betartása érdekében ugyanis olyan pénzügyi szakemberre van szükségünk, aki átlátja a paragrafusok szerteágazó erdejét és képes kiismerni magát a legújabb rendelkezések között is.

A jó könyvelőt azonban nem is olyan egyszerű megtalálni. Ezért legtöbben inkább ismerősre bízzák ezt a feladatot vagy partneri ajánlások alapján szereznek szakembert könyvelésük kezelésére. Fontos azonban, hogy bárkit is választunk, szerződésben rögzítsük annak feladatait a későbbi félreértések elkerülése érdekében. Egy cégvezető pedig soha nem tekinthet úgy könyvelőjére, mint egy alkalmazottjára, hiszen a könyvelés a két fél egyenrangú, egymást segítő együttműködés kell, hogy legyen (kivéve, ha alkalmazásban van a könyvelő).

Egy jó könyvelő legfontosabb ismérvei

Nem csak a nagy vállalatoknak, de a kisebb cégeknek is fontos, hogy megbízható, becsületes és szakmailag is felkészült könyvelőre bízza pénzügyeit, hiszen egy apró hiba is sok pénzébe kerülhet. Az is nagy hátrány lehet, ha nem ér rá, rendkívül elfoglalt vagy csak szétszórt. Egyik sem túl előnyös, hiszen ez a munka odafigyelést, pontosságot, szakmai felkészültséget és a határidők pontos betartását alapkövetelményként elvárja.

Ezekből már világossá vált, hogy egy olyan könyvelőre van szükségünk, aki naprakész, precíz  és könnyen elérhető. Azt már sokkal nehezebb megválaszolni azonban, hogy hol találhatunk ilyet, hiszen a legszebb és leginformatívabb weboldalak és a legdekoratívabb névjegykártyák mögött is állhat hanyag, trehány és pontatlan munkavégzés. Ilyenkor sokat segít, ha ismerőseink és üzleti partnereink javaslatát és ajánlatát is meghallgatjuk vagy ezek hiányában az interneten lévő közösségi portálok véleményére alapozunk, ha pedig ezek ellenére is mellé lőnénk, minél előbb váltsunk, mielőtt nagy baj történne.

Fontos tényezők, amiket a kiválasztásnál mérlegelnünk kell

A legjobb cégvezető sem feltétlenül tudja, hogy könyvelés ügyileg melyik pénzügyi szakember a legideálisabb választás, ezért ha tanácstalanok vagyunk, akkor érdemes néhány kérdéskört végig járni és megtárgyalni a jelöltünkkel, mielőtt rá bíznánk vállalkozásunk minden pénzügyi dokumentációját. Például nagyon fontos lehet, ha van felelősségbiztosítása a szakembernek, hiszen egy esetleges büntetés esetén garantáltan behajtható rajta, a cégre kiszabott bírság. Bár a könyvelési díjak nem kellene, hogy döntőek legyenek, mégis fontos, hogy ne ragadtassa el magát a könyvelőnk és ne horror áron dolgozzon.

A szerződés előtt nézzük meg, hogy az NGM listájában szerepel-e, mint regisztrált mérlegképes könyvelő, ugyanis csak ők végezhetnek számviteli szolgáltatást, üzletszerűen. Segíthet a döntésben, ha több éves múlttal, minőségi, nagy nevű munkakörrel és jó referenciákkal rendelkezik. Fontos, hogy ne feltétlenül ragaszkodjunk a legelső könyvelőhöz, akivel találkozunk, merjünk válogatni, hiszen a cégünk jövője szempontjából nagy jelentőségű döntést jelent a kiléte.