Loading...

Az évek során a munkaerőpiac helyzete és változása bizony sok szakmát érintett. A folyamatos változások mellett néhány szakma lefelé tendált kereseti szempontból, míg néhány felfelé. A könyvelői szakmával kapcsolatosan rendszeresen jelennek meg a szakmát érintő cikkek.

Hol a könyvelői szakma digitalizálásával kapcsolatban, hol a munkaerőhiány végett cikkeznek. A munkaerőhiány természetesen nem csak ezt a szakmát érinti, hiszen egyre több ágazat érintett a problémával. A könyvelői szakma a statisztikák szerint kezd kiöregedni. Az elmúlt évek során túlsúlyba kerültek a 41-65 év közötti szakemberek, míg a frissen végzett vagy képzésre jelentkezők száma egyre csökken. Itt sajnos felmerül az is, hogy az idősebb korosztály nyugdíjba vonulása után abba is hagyja a munkát. Így nem hiába alakul ki a csökkenő kínálat (munkaerőhiány), melyet azonban folyamatosan növekvő kereslet (elvégzendő munka) jellemez a könyvelői szakmában.

A szakma átalakulása

Ezeket tekintve talán nem is jöhetne jobbkor a szakma átalakulása, vagyis a digitalizálás bevezetése az ágazatban. A könyvelést segítő szoftverek száma és a könyvelő programok fejlődése remélhetőleg a szakmában dolgozók munkáját is meg fogják könnyíteni. Az egyszerűbb folyamatok automatizálásával lehetőség nyílik az alkalmazottak további oktatásához, bonyolultabb feladatok hatékonyabb megoldásához. Monotonitás kiszűrésével az alkalmazottakat „kiégés” jelenségétől is próbálták megvédeni, hiszen új kihívásokkal több motivációt, lelkesedést adhatnak a fejlődni kívánó dolgozóknak.

Az idősebb korosztálynak nehezebb lehet alkalmazkodás, mint a digitalizált világban felnövő pályakezdőknek, de hosszútávon saját munkájukat könnyíthetik meg a folyamattal. Naprakész, érthető adatok, egyszerűbb felület használat, földrajzi határok megszűnése, könyvelési adatok 24 órás elérése bárhonnan, mind-mind azt tanúsítják, hogy haladni kell a korral és a folyamatokkal.

A könyvelők lehetőséget kaphatnak saját szakmájuk megreformálásához

Természetesen a könyvelőknek folyamatos továbbképzéseket tartanak, melyekkel az idősebb korosztály ugyanúgy felzárkózhat. Pozitív hatások közé sorolhatók még az emberi hibák kiküszöbölése, mely által a cégek jelentős költségeket takaríthatnak meg. A könyvelő végzettség megszerzéséhez az is hozzá tartozik, hogy sokféle karrier lehetőséget kínál önmagában. A végzettséggel nem csak könyvelőirodákban helyezkedhetnek el, de nagyobb cégeknél vagy akár bankoknál is egyaránt.

A munkaerőhiánynak köszönhetően pedig a nagyobb vállalatok már a végzés idején próbálják beszippantani a frissen végzett könyvelőket, pénzügyi szakembereket. További pluszt a nyelvvizsgák megszerzése jelenti, melyekkel olyan magasabb pozíciókra is lehet jelentkezni, ahol a kezdő fizetés is igen csábító lehet egy pályakezdőnek. Női könyvelők esetén a gyermekvállalás után sem kell aggódniuk, hiszen számukra a vállalkozóként folytatott tevékenység sokkal rugalmasabb időbeosztást nyújthat hosszútávon.