Loading...

SZÁMLATÜKÖR 

Itt találod a számlatükröt: http://www.szamvitelnavigator.hu/2012/09/szamlakeret-szamlatukor-szamlarend.html 

Itt le is töltheted a számlatükör 2020

Többen jeleztétek a legutóbbi mérlegképes vizsga után, hogy a nagy feladatban lévő számlatükör nem teljesen egyezett az iskolában használttal. Ezért érdemes tisztázni néhány dolgot.

Mire való a számlatükör?

A kettős könyvvitel rendszerében a gazdasági eseményeket számlaszámokon rögzítjük és ezeket a számlaszámokat a számlatükör tartalmazza 

Ez mit jelent?
Azt jelenti, hogy a könyvelés során nem azt írjuk pl.: hogy belföldi szállító, hanem azt, hogy 454, vagy nem azt írjuk, hogy igénybe vett szolgáltatások értéke, hanem azt, hogy 52.
Miért jó ez nekünk?
Azért jó, mert sokkal gyorsabb számlaszámokat rögzíteni (kevesebb karakter), mint hosszú megnevezéseket, szövegeket leírni.

Van e kötelezően használandó számlatükör?

Nincs kötelezően használandó számlatükör. A minisztériumnak ugyan van egy ajánlott számlatükre, amit az oktatás is, és a gyakorló könyvelők is többé-kevésbé átvesznek. Mint írtam, többé-kevésbé, tehát ne lepődj meg, ha az interneten található számlatükrök -különösen a 3-4. karakter magasságában- már némileg eltérnek egymástól. Ettől még mindegyik számlatükör jó. Javaslom, hogy kérdezt meg a tanárodat, hogy Ő az órán melyik számlatükröt használja, hogy teljes legyen az egyezőség. Azonban nagyon fontos, hogy soha se a számlaszámokat tanuld meg, hanem azok értelmét. Így nem fog a későbbiekben sem gondot okozni, ha a korábban használtaktól eltérő számlatükörrel találkozol.
Az életben ugyanis biztosan minden cégnek más-más a számlatükre.
Gondolj bele, az egyik cég zoknikkal kereskedik, a másik cég meg bürrögős elektromos cuccokat árul. Odáig oké, hogy mindkettő a 26-os számlákra fogja tenni az árukat (bár a számviteli törvény csak a 2-es számlaosztályt írja elő kötelezően, de szinte mindenki -az ajánlott számlatükörrel egyezően- a második karakternek a 6-ost használja). De a harmadik karaktertől aztán elszabadul a pokol és a fantázia.
A zokniboltos a 261-re a selyem zoknit, míg a 262-re a műanyag zoknit könyveli.
Ugyanekkor a bürrögős műszakis a 261-re a kerepelős-, míg a 262-re a kutykuruttyolós gépeket könyveli
De menjünk tovább:
-a zoknis számlatükre a 261 selyem zoknit így bontja tovább: 2611 selyemhernyók selyem zoknija, 2612 selyemfiúk selyem zoknija…
-a bürrögős számlatükör pedig ekképpen néz ki: 2611: bürrőgős, kerepelős légkondicionálók, 2612: bürrögős, kerepelős kenyérpirítók…
Vagyis (most ellentmondok korábbi önmagamnak), nem is biztos, hogy meg kell kérdezned a tanárodat, hogy Ő melyik számlatükröt használja, hanem kezdj el hozzászokni, hogy ahány cég, annyi számlatükör. Itt találsz egy számlatükröt, töltsd le, és használd azzal a fenntartással, hogy lehet, hogy lesz (nem biztos), 4-5 (ennél nem több!) eltérés a 4. karaktereknél magasságában. Az első háromnál szinte biztos, hogy nem, és az esetek 99,99%-ában úgyis csak az első három karaktert használjuk az oktatásban.
Még egyet elárulok: vannak olyan felsőoktatási intézmények, ahol egyáltalán nem is engedik a számlatükör használatát. Nekem ez egy nagyon szimpatikus elgondolás, mert abból indul ki, hogy a diákok többsége hajlamos nem értelemmel, hanem magolva tanulni a számvitelt. Mire gondolok: ha számlaszámokon tanítjuk a könyvelést, akkor a többség elkezdi bemagolni a könyvelési tételeket. Pl.: részvény vásárlás: T372 K384. És ennyi. Fogalma sincs, hogy mi az a 374 és mi a 384. Ha a számlaszámok helyett csak számlaosztályt és megnevezéseket tanítunk (T3 Részesedések K3 Bank), akkor biztosan megjegyzi a diák, hogy mire is könyvel.
Azt tanácsolom, hogy Te kapcsold össze a kettőt. Így gyakorolj minden egyes gazdasági eseményt (maradjunk a részvényvásárlásnál):
-ha részvényt veszek, akkor nőnek a részvényeim, ami eszköz. Az eszközök a T oldalon nőnek és a 3-as számlaosztályban vannak. A most érvényes számlatükör szerint (bármikor változhat!) a számlaszáma 372.
-másrészt csökken a bankszámlánkon lévő pénz. Eszközről van szó, tehát a K oldalra kerül. A 3-as számlaosztályban van és a számlatükör alapján a 384-es számlaszámot használjuk.
Vagyis: T372 K384.
Körülményesnek és hosszadalmasnak tűnik, de hidd el, ez az egyetlen módja annak, hogy valós tudásra tégy szert. Ráadásul idővel, ha már rutint szereztél, akkor hihetetlenül gyorsan, néhány másodperc alatt képes leszel végiggondolni. És ha megváltozik a számlatükör, akár a számviteli törvény változása miatt, akár azért, mert munkahelyet váltasz, nem fog elévülni a tudásod, hanem pillanatok alatt tudni fogsz alkalmazkodni.
Összefoglalásul:
ami törvényi előírás, tehát mindenképpen tudnod kell, azok a számlaosztályok:
1. számlaosztály: Befektetett eszközök (immateriális javak, tárgyi eszközök, befektetett pénzügyi eszközök)
2. számlaosztály: Készletek
3. számlaosztály: Többi eszköz (követelések, értékpapírok, pénzeszközök, aktív időbeli elhatárolások)
———————————————————————————————————–
1-3. számlaosztály: eszközök a mérlegben
———————————————————————————————————–
4. számlaosztály: Források
———————————————————————————————————–
1-4. számlaosztály: mérlegszámlák
———————————————————————————————————–
5. számlaosztály: Költségnemek és aktivált saját teljesítmények
8. számlaosztály: Ráfordítások
9. számlaosztály: Bevételek
————————————————————————————————————
5-9 számlaosztály: eredményszámlák
A számlatükör ezeket a kötelezően használandó számlaosztályokat pontosítja további karakterekkel, de nem vagy köteles átvenni az ajánlott számlatükröt. Pontosabban mégis csak kénytelen leszel, de nem a számviteli törvény miatt, hanem azért, mert ez elvárás az oktatásban.