!!!

!!!

TETSZIK AZ OLDAL? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Név:*
E-mail cím:*
Milyen képzésre jársz jelenleg?:*

2014. november 5., szerda

Vásárolt készletek beszerzési áras nyilvántartás (elmélet)

I. A készletekről folyamatos évközi nyilvántartást vezetünk tényleges beszerzési áron (beszerzési áras nyilvántartás)Melyik fajta vásárolt készleteknél választható ez a módszer?

21-22 Anyagkészlet
261 Nagykereskedelmi áru
282 Idegen göngyölegek

Vásárolt készletek könyvelése
Vásárolt készletek könyvelése
1. Beszerzés

1a) Nettó vételár

A készletünk nő (így jelölöm: 2xx, mert a felsorolt három féle közül bármelyikkel behelyettesíthető) E+=T. A másik érintett vagy a szállítói, ha még nem fizettük ki (F+=K), vagy a pénztár, ha készpénzes vásárlás történt (E-=K)

T2xx Készlet        K454 Szállító
                               381 Pénztár

1b) Áfa

Ha mi vagyunk a vevők, akkor mindig a 466 T oldala. A másik érintett, mint a nettónál.

T466 Előzetesen felszámított áfa      K454 Szállító
                                                                381 Pénztár


Fontos:
A számviteli törvény alapján a raktárba történő beszállításig felmerülő valamennyi költség része a beszerzési értéknek. Vagyis a szállítás, rakodás… ugyanúgy növeli a 2xx bekerülési értéket, mint a vételár. Ezért a beszerzéshez kapcsolódó valamennyi költséget ugyanígy könyveljük! (Mint ahogy a tárgyi eszközöknél is)

2. Engedmény, visszaküldés

Szintén két lépésből áll. Ugyanis ha visszaküldjük az eszközt, vagy utólag engedményt kapunk a vételárból, akkor ezt az áfával növelt értékből kapjuk. Tehát itt is lesz b) lépés!
Az engedmény is és a visszaküldés is a beszerzéssel pontosan ellentétes irányú gazdasági esemény, ezért a könyvelés is pont a beszerzés visszafordítása lesz.

2a) nettó engedmény, visszaküldés
Ha visszaküldjük az eszközünket, vagy, ha engedményt kapunk a vételárából, akkor csökkeni fog a készletünk értéke (E-=K). Ha korábban későbbi fizetési határidővel szereztük be a szállítótól és még nem egyenlítettük ki, akkor most a felé való tartozásunk csökken (F-=T). Ha pedig korábban már készpénzben kifizettük a vételárat, akkor most visszafizeti, ami a pénztárunk növekedésével jár (E+=T)

T454 Szállító            K2xx Készlet
T381 Pénztár


2b) engedmény, visszaküldés áfája
Ha korábban későbbi fizetési határidővel szereztük be a szállítótól és még nem egyenlítettük ki az áfát is tartalmazó vételárat, akkor most a felé való tartozásunk csökken (F-=T). Ha pedig korábban már készpénzben kifizettük neki a vételárat, akkor most visszafizeti, ami a pénztárunk növekedésével jár (E+=T). Az áfát is módosítanunk kell, ahogy korábban néztük, ilyen esetben a 466 K oldalára kerül az áfa, ezzel ellentételezzük a beszerzéskor a T oldalra került összeget.

T454 Szállító           K466 Előzetes áfa
T381 Pénztár

3. Készletcsökkenések


Az biztos, hogy a készlet csökken (E-=K). A másik érintett, valamilyen költség, ráfordítás (esetleg technikai számla) lesz. Nőnek a költségeink, ráfordításaink. (K, R +=T).

T5, 8  Költség, ráfordítás (vagy 3 Technikai számla)    K2xx Készletek

Részletesen:

a) Felhasználás:
Nézd meg az eredménykimutatásban, hogy a felhasználást a számviteli törvény az anyagköltségek közé sorolja.

T51 Anyagköltség      K2xx


b) Értékesítés (ezzel külön bejegyzésben is foglalkozom)

Eladásnál le kell könyvelnünk a készletcsökkenést is és az eladási árat is.

Készletcsökkenés:

az Elábé-ra (eladott áruk beszerzési értéke nevű ráfordításfajta) könyveljük. (R+=T)

T814 Elábé              K2xx Készlet


Eladási ár:


Nettó:
Vevőkövetelésünk nő (E+=T) és a bevételünk is nő (B+=K). Egészen pontosan a 91-92 Belföldi értékesítés nettó árbevételére (röviden: nettó árbevétel) könyveljük.

T311 Vevők        K91-92 Nettó árbevétel

Áfa:
Vevőtől ezt is követeljük (E+=T), és ha mi vagyunk az eladók, akkor 467 K oldala.

T311 Vevők        K467 Fizetendő áfa

c) Káresemény, hiány, selejt, megsemmisülés, térítés nélküli átadás

Ezeket az egyéb ráfordítások közé kell tennünk:

T86 Egyéb ráfordítások        K2xx Készletek


+Kapcsolódó tétel:

Ha kapunk kártérítést, az ugyanúgy könyveljük, mint a tárgyi eszközöknél:

T381 Pénztár            K96 Egyéb bevételek
T 384 Bank
T368 Egyéb követelések


A térítés nélküli átadásnál sajnos lesz egy áfa, ugyanúgy, mint a tárgyi eszközöknél:

Mi az értelme?
Gondold el: az Áfa az állam egyik legnagyobb bevétele. Ergo: állam nagyon szereti. Vállalkozó viszont nem szereti. Neki fáj. Vállalkozó viszont leleményes fajta. Ha nem lenne áfa, abban a pillanatban minden adás-vételt térítés nélküli átadásként igyekezne elsütni.

Könyvelés:
Mi vagyunk az átadók. Áfa szempontból ezért úgy viselkedünk, mint az eladók. Vagyis: K467. Szóval: Nekem, aki jószívűen, ingyenesen átadtam a tárgyi eszközömet, nem elég, hogy az eszköz értékével szegényebb lettem, még áfát is kell utána fizetnem.
Ok, de mi van a T oldalon. A szomorú valóság ez: két lehetőség (és sajnos mindkettőt tudni kell)! Ugyanis én, az átadó eldönthetem, hogy az áfát:
a)  áthárítom az eladóra (ha már ingyé kapta az eszközt, legalább ezt fizesse ki nekem), ebben az esetben várom, hogy majd fizesse ki, így követelésem keletkezik (E+=T), vagy
b) még ezt a buktát is bevállalom és nem fizettetem ki vele (Pl. a MOL elajándékoz 30 db leselejtezett számítógépet egy gyermek onkológiai osztálynak, akkor lehet, hogy az áfára is legyint egyet). Ebben az esetben le kell írni veszteségként, rendkívüli ráfordításként (R+=T)

1) ha áthárítjuk: T368 Egyéb követelések            K467 Fizetendő áfa     

2) ha nem hárítjuk át:  T86 Egyéb ráford.    K467 Fizetendő áfa    


Összeg: az áfa alapja a piaci érték. Ha nem adják meg (mint itt), akkor a könyv szerinti értéket tekintjük az áfa alapjának.

d) Apportba adás:
Az apportba adást a 3 Technikai számlával szemben könyveljük. Ugyanúgy, mint ahogy a tárgyi eszközöknél is tettük. A készletünk csökken (E-=K)

T3 Technikai számla     K2xx Készletek

Kapcsolódó tétel:

d)1) Kapott részesedés.

Nem kell újat tanulni, mert ugyanaz, mint a tárgyi eszközöknél volt.

Egyrészt növeli a tulajdoni részesedéseinket (E+=T). Másrészt a 3 Technikai számláról vezetjük át

T17 Részesedések        K3 Technikai számla     

Összeg: A társasági szerződés szerint érték.

Miért? Cégalapítás esetén a tulajdonosok írnak egy szerződést. Ebben a társasági szerződében rögzítenek egy csomó fontos dolgot, pl.: cég neve, székhelye, tevékenysége..., tulajdonosok, illetve, hogy azok mennyivel járulnak hozzá a cégalapításhoz és cserébe milyen mennyiségű részesedést kapnak. Na, ezt a társasági szerződében rögzített értéket kell lekönyvelnünk.

Ezt a 2 lépést azért lehet bonyolítani is!

A bonyolításnak elsősorban akkor van értelme, ha az alapítás (tőkeemelés) cégbírósági bejegyzése csak a következő évben történik meg. Nekünk a fordulónapi mérlegben a fordulónapi állapotot kell kimutatnunk. Ha december 31-ig nem történt meg az apportot fogadó cég cégbírósági bejegyzése, akkor a mérlegben sem mutathatunk részesedést. A cégbíróság akár vissza is hajíthatja a bejegyzési kérelmet, így meghiúsítva a cégalapítást. Ezért szoktunk a 368-ason belül egy technikai alszámlát nyitni és a bejegyzésig itt várakoztatni az összeget. Természetesen amint megtörtént a bejegyzés, átvezetjük innen a 17 Részesedések közé.

Tehát:
Apport átadásakor:
T368   K
3 Technikai számla
Cégbírósági bejegyzés napján:
T 17    K368

Jó-jó, de a vizsgán mi legyen:

Legegyszerűbb dolga a pénzügyi-számviteli ügyintézőknek van: tőlük ezt soha sem kérték számon.
Mérlegképes könyvelő tanoncok, főiskolások: nálatok bonyolultabb a helyzet. Javaslatom a következő: ha apportos feladat van, könyveljétek le simán, tehát T17 K3 Technikai számla. De! Ha néhány ponttal később azt írja a szerző, hogy „megérkezett a cégbírósági bejegyzés”, akkor a lekönyvelt 17-est javítsátok át 368-ra, és ebben a bejegyzős pontban vezessétek át: T17  K368. Így jó lesz!

d)2) Nyereség, vagy veszteség

Kivezettük a 3 Technikai számlára a könyv szerinti értéket, majd rávezettük a kapott részeseés értékét. A 3 Technikai számla egyenlege ezután az ügylet nyereségét, vagy veszteségét mutatja. Ezt a különbözetet kell elvezetnünk, vagy a 96 Egyéb bevételekre, vagy a 86 Egyéb ráfordításokra

Nyereségnél:
T3 Technikai számla    K96 Egyéb evételek

Veszteségnél:
T86 Egyéb ráfordítások    K3 Technikai számla


Egy készletes nóta (borzasztó):

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Norbert! Abban az esetben, ha a vevő visszaküldi minőségi kifogás miatt az értékesített árunkat, hogyan könyvelünk?
Ott is visszafelé könyveljük a 3 lépést(Elábé,árbevétel, áfa)? Csak arra találtam példát, hogy mi küldjük vissza a szállítónak. Köszönöm!

Számvitel Navigátor írta...

Jól írod, így van.

Online videós vizsgafelkészítés (kattints a képre)

Címkék

Mérlegképes könyvelő tanfolyam anyagai (195) Mérlegképes tanoncok (171) Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam anyagai (150) Pénzügyi számvitel (109) Feladatok (88) Számvitel alapjai (56) Tárgyi eszközök (46) Vásárolt készletek (36) Adózás (30) Áfa (28) ÁFA feladat (20) Általános Forgalmi adó (18) Nyilvántartási ár (16) ÁFA különös rendelkezések (13) Eredménykimutatás (12) KFK (11) Kontírozás (11) Gépi könyvelés (10) Gyakorlati könyvelés (9) Időbeli elhatárolások (9) Áfa elmélet (9) Devizák (8) Pénzügyi ügyintéző tanfolyam (8) Értékcsökkenés (8) Elszámoló ár (7) FIFO módszer (7) Vezetői számvitel (7) Átlagár (7) Értékpapírok (7) Passzív időbeli elhatárolás (6) Saját termelésű készletek (6) Aktív időbeli elhatárolás (5) Számvitel oktatás (5) Számvitel-elemzés vizsga (5) Számviteli bizonylatok (5) Váltó (5) Fogyasztói ár (4) Mérleg (4) Mérlegképes könyvelő szakmai- és vizsgakövetelmények (4) Nem számvitel (4) Számlatükör (4) Számvitel röpdoga (4) személyi jövedelemadó (4) 6/7-es számlaosztály (3) Betétdíjas ár (3) Göngyöleg (3) Használt ingóságokra (3) Nincs évközi nyilvántartás (3) STKÁV (3) Számlaosztályok (3) Vizsgasorok (3) gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó különös szabályok (3) mezőgazdasági tevékenység (3) műalkotásokra (3) 2014-es adótörvény változások (2) 2015 (2) Immateriális javak (2) Jövedelemelszámolás (2) Munkabérek (2) Részesedések (2) Számviteli ügyintéző tanfolyam (2) látvány-csapatsport támogatás (2) társasági adó (2) társasági adókedvezmény (2) utazásszervezési szolgáltatás (2) ART (1) Egyszerűsített vállalkozási adó. EVA (1) Főkönyvi kivonat (1) Helyi adó (1) Illeték (1) Reklámadó (1) Személyi jövedelem adó (1) Számviteli törvény változásai (1) Teszt (1) Társadalombizotsítás (1) adómentes bevétel (1) adómentesség (1) adózás rendjéről szóló törvény (1) alanyi adómentes (1) alapelvek (1) arányosítás (1) befektetési célú arany (1) belföldről származó jövedelem (1) bevallása (1) egyéb jövedelem (1) egészségügyi hozzájárulás (1) feladat (1) felvásárlási okirat (1) főbb elve (1) jövedelem (1) jövedéki adó (1) kompenzációs felár (1) környezetvédelmi termékdíj (1) külföldről származó jövedelem (1) külön adózó jövedelem (1) levonási hányados (1) megosztás (1) nem önálló jövedelem (1) nyilvános árverező (1) népegészségügyi termékadó (1) portfolioblogger (1) pénzforgalmi elszámolás (1) személyi jövedelemadó megállapításának módja (1) szociális hozzájárulás (1) társasági adó változás 2015 (1) viszonteladó (1) ÁFA elszámolása (1) ÁFA levonása (1) ÁFA pénzforgalmi elszámolás (1) Általáns Forgalmi Adó (1) Átvezetési számla (1) áfamentesség (1) általános jellemzők (1) árrés (1) élelmiszer felügyeleti díj (1) önálló jövedelem (1) összevonandó jövedelem (1)