Loading...

2018 év elején volt hangos a sajtó attól a híreszteléstől, miszerint leáldozóban van a könyvelői és számviteli szakma. A tavaly nyáron bevezetett online számla-adatszolgáltatás bevezetésével ugyanis sokan tartottak a digitalizáció és az automatizált bevallások számának növekedésétől.

Bár a statisztikai adatok azt bizonyították, hogy jelentős változás nem következett be, 5-10 év múlva elképzelhető, hogy olyan széles körben elterjednek a szoftverek és online megoldások, hogy a könyvelői munka jelentős része elvégezhető lesz hozzáértő szaktudás és tapasztalat nélkül is.

Az adatrögzítő feladatok így valóban jelentősen csökkenhetnek majd, ám ez nem jelenti azt, hogy a komolyabb beszámolók és bevallások megírását és összeállítását akárki majd otthon ülve is összedobhatja. A magánszemélyekre vonatkozó adatszolgáltatások valóban egyszerűsödni látszanak, ám a cégek és nagyobb vállalkozások olyan bonyolult könyvelési feladatokat igényelnek, amit egy tapasztalatlan személyre vagy számítógépes algoritmusra nem igazán lehet rábízni.

Még akár valósággá is válhat a jóslat

Bár azért még idén is elképzelhetetlennek tűnik, hogy valóban eltűnne a könyvelői szakma, a statisztikai mutatók azt jelzik, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány ezen a fronton is. E kettősség tehát felbolygatja a számviteli világot. Miközben a digitalizáció és az automatizmus arra ösztönzi a szakmában dolgozókat, hogy átképezzék magukat, addig a statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy egyre kevesebb a jó könyvelő a szakmában és még többre lenne szükség.

Talán az egyik oka a szakma elhagyásának éppen az, hogy a 2018-as évben rengeteg új szabályozás és kihívás nehezítette meg a könyvelők életét. A számviteli és könyvelői szakmában dolgozók azonban idén sem pihenhetnek meg, hiszen erre az évre is számos újdonság várható. A tavalyi év egyik leglényegesebb momentuma a GDPR adatvédelmi szabályozás volt, amely megnövekedett kapacitást igényelt az ezzel kapcsolatos projektek terén. Így a munkafolyamatok lépéseinek száma és az arra fordítandó idő is nőtt, miközben a határidőkkel ugyanúgy számolni kellett. A nagy nyomást azonban nem mindenki viselte azonos módon.

Szakemberhiánnyal küzd a pénzügyi szektor

Ugyan még mindig az egyik legnépszerűbb szakma az OKJ-s képzésekben a könyvelői és a számviteli terület, mégis egyre kevesebben választják évről-évre ezt a pályát. A jó szakma ugyanis kellő nyelvtudást, megfelelő tájékozottságot, türelmet, energiát, rugalmasságot és szakmai felkészülést igényel. Az állandó törvénymódosításokkal való lépéstartást és a nagy felelősségvállalást pedig sokan nem bírják hosszú távon, így a szakma felhígul és egyre több a rossz könyvelő is, akik miatt megbélyegezhetik a jól dolgozó szakembereket is.

2019-ben több béren kívüli juttatás és adókedvezmény feltétele is meg fog változni, így idén sem pihenhetnek a könyvelők sem. A szakértők szerint a folyamatos fejlődéshez azonban rendkívüli módon hozzájárulnak a munkahelyi körülmények, a felszerelések és az új trendek, innovációk egyaránt.