Loading...

A vállalkozás indításánál kevesen tudják pontosan melyik forma előnyös hosszútávon a cég számára. Sajnos kevesen keresnek fel szakembereket, akik segíteni tudnának a probléma megoldásában. Több könyvelői iroda is szakosodott már erre a feladatra, nem csak könyvelőket, de jogi kérdésekre jogászokat is alkalmaznak már.

Természetesen célszerű utána olvasni a vállalkozási formáknak, előnyeiknek, hátrányaiknak, hiszen így sokkal könnyebbé válhat a döntés is. A vállalkozási formák kiválasztásánál azonban vannak olyan kérdések, amelyeket a könyvelők is fel fognak tenni, így célszerűbb előre átgondolni. Íme, néhány segítség, hogy a kezdeti nehézségek gördülékenyen menjenek.

Fontosabb kérdések és vállalkozási formák egyszerűen

Az első és talán legfontosabb, hogy mi is lesz a vállalkozás tevékenysége? Funkcióját tekintve szolgáltató, termelő vagy kereskedelmi lesz? Ha ezeket sikerült eldönteni, akkor számolni kell még az anyagi vonzattal is. Mekkora összeg áll rendelkezésre az indulásnál? Egyes vállalkozási formák létrehozásához fix tökével kell rendelkezni, melyet az indulásnál már fel kell mutatni. További szempont, hogy milyen jellegű költségekkel kell számolnia? Egyedül vagy többen szeretné elindítani a vállalkozást?

Ezek azok a kérdések, melyben a könyvelő nem tud segíteni, hiszen ezek az úgymond induló elképzelések, melyre építi majd jövőjét. Ebben a szakaszban sokszor még az érzelmek döntenek, hiszen nem mindegy, hogy családi vállalkozást indít vagy egyéni vállalkozóként maga próbál érvényesülni a piacon. Íme néhány leggyakoribb vállalkozási forma és rövidebb jellemzőik.

A vállalkozási formák típusai

A vállalkozási formáknak három ágazatát említve létezik egyéni vállalkozás, betéti társaság és korlátolt felelősségű társaság. Az egyéni vállalkozás egyik nagy előnye, hogy olyanok is kipróbálhatják, akik csak belekóstolni szeretnének az üzleti életbe. Gyakorlatilag nulla tökével elindítható és könnyedén befejezhető is. További előnye, hogy a vállalkozó kedvező adózási formát is választhat, mint például a KATA. Kötelezettség a vállalkozót illeti, rendelkeznie kell a tevékenység végzéséhez szükséges képesítéssel, végzettséggel. A betéti társaság már bonyolultabb, hiszen legalább egy beltag és egy kültag szükséges a megalapításához.

Továbbá a beltag az egész vagyonával felel, míg a kültag csak a vállalkozásba fektetett tökével. Kisebb tőkeigényű és kockázatú vállalkozásoknak ajánlott legfőképp. A korlátolt felelősségű társaság törzstőkéjét apportban is rendelkezésre lehet bocsájtani. Az apport lehet akár az irodai gép vagy bútor értéke. A korlátolt felelősségű társaság rövidebb nevén Kft. nagyobb beruházást igénylő és magasabb forgalommal rendelkező vállalkozásoknál lehet célszerű. A tulajdonos nem felel a vagyonával a vállalkozásért. Hátránya, hogy az indulásnál a kezdőtőke nagyobb, mint más formáknál. Természetesen a vállalkozásokról a könyvelők bővebb tájékoztatást tudnak nyújtani, igény szerint segítenek kiválasztani.