Loading...

Ha egy illető meghallja azt, hogy valaki könyvelőként dolgozik, könnyen lehet, hogy csak legyint egyet, hiszen rengetegen abban a hitben vannak, hogy ők az éves adóbevalláson kívül alig csinálnak valamit. Aki azonban tényleg ebben a szektorban képzeli el a hivatását, pontosan tisztában van azzal, hogy ehhez a munkához valójában mennyire sokrétű tudás szükséges.

Egy cég a megfelelő szakmai tudás, és tapasztalat hiánya miatt szokott könyvelőt keresni. Nem ért hozzá, és igazából nincs is ideje, se kedve ezzel foglalkozni, így inkább rábízná egy szakemberre. Ha azonban az illető valóban egyáltalán nem ért a témához, könnyen lehet, hogy egyáltalán nem egyszerű kiválasztania egy olyan szakértőt, aki jól végzi a munkáját, és a lehető legjobb a területen.

A könyvelő ne csak könyveljen, hanem javasoljon, és adjon tanácsokat is

Természetesen nagyon változó az, hogy kinek mit számít a „jó könyvelő”. Cégenként változnak az igények, és a szempontok is, melyek alapján el lehet azt dönteni, hogy az adott vállalatnak milyen pénzügyi szakemberre lenne szüksége valójában. A tapasztalat, és a megfelelő szakmai tudás elengedhetetlen ahhoz, hogy egy könyvelő precíz, megbízható, és pontos munkát tudjon elvégezni. Emellett azonban van néhány olyan fontos kritérium, melynek még jó, ha megfelel. Azok az emberek, akik nincsenek teljes mértékben megelégedve a könyvelőjükkel, általában a nem kellő odafigyelésre szoktak panaszkodni, illetve arra, hogy nem érzik úgy, hogy bármit megkérdezhetnének tőle. Egy jó munkatárs azonban nem csak lekönyveli az adott tételeket, hanem tanácsot is tud adni, például a cég milyen adókedvezményekkel élhet.

Vállaljon garanciát munkájáért, és titoktartást

Sokak számára nem mindig egyértelmű, miért fontos, hogy egy jó könyvelő mindig beleássa magát az adott cég ügyeibe, de a tapasztalatok azt mutatják, ez is elengedhetetlen. Pontosan tudnia kell azt, hogy a cég mivel foglalkozik, illetve ebből kifolyólag milyen típusú költségei lehetnek. Az ügyvezetőnek mindenképpen nagy előny, ha a tanácsadója tisztában van ezekkel a dolgokkal, hiszen így elkerülhető a felesleges telefonálgatás az ügyintézések során. A havi költségvetéshez szükséges anyagok átadása és átvétele például egy tökéletes alkalom lehet arra, hogy a könyvelő megismerje a céget, hiszen ilyenkor nyílik lehetőség rá, hogy az ügyvezetővel együtt átbeszéljék a gazdasági eseményeket, átnézzék a különböző bizonylatokat, illetve áttekintsék a cég életében történő legnagyobb mérföldköveket, és változásokat is.

Amellett hogy elvégzi a rá bízott feladatokat és munkát, nagy felelősséget vállal. Az, hogy az adott könyvelő garanciát tud vállalni az elvégzett feladatokért, manapság már alapkövetelménynek számít, melyet nem is kell belefoglalni a szerződésbe. Az anyagi felelősségeket viszont mindenképpen érdemes lehet, hiszen azok már egyáltalán nem tartoznak bele a Ptk. szerinti garanciába. Mivel egy jó könyvelő általában teljesen belelát nem csak a cég, hanem az ügyvezető életébe, gazdálkodásába, a titoktartás is egy elengedhetetlenül fontos kritérium lehet. Egy jó, és megbízható könyvelő számlával, szerződéssel, felelősségbiztosítással dolgozik, és teljes titoktartás is vállal.