Loading...

A papírok gyűjtése, tárolása bizony szerves része az emberek életének. A napi posta vagy csak egyszerűen a boltban kapott blokk vagy számla mind-mind csak a helyet foglalja. Pedig milyen jól tud jönni, ha az ember bizonyos garanciális termékeknél mégis megőrzi a blokkot és vissza tudja vinni a vásárolt helyre a rossz terméket.

Így van ez a többi dokumentummal is, valahogy mindig a legváratlanabb időszakokban válik szükségessé a meglétük. Szerencsére egyre több helyről már e-mailben is kérheti a számlákat és egyéb dokumentumokat, ezáltal nem csak a környezetét védheti, de a visszakereshetőséget is megkönnyítheti. Ugyanis a papíroknak a tárolása nem csak nehéz, de sokszor káoszt is varázsol még a legprecízebb emberek életében is.

Mit őrizzen meg?

Laikusként kevesen tudják, hogy bizonyos iratokat és papírokat kötelesek megőrizni éveken át, legyen az bank által kiadott igazolás, közüzemi számla vagy az adóbevallás. Melyek ezek az iratok? És vajon miért kell ezeket megőrizni akkor is, ha úgy gondolja, már semmi hasznát nem veszi az elkövetkező években? A tavaszi nagytakarítás alkalmával a papírok között is jót tesz, ha bizonyos dokumentumoktól megszabadul, míg másokat pedig archivál. A megtartandó papírok listája minden háztartásban más és mást jelent, hiszen valahol rengeteg műszaki cikk található, ami bizony a jótállási papírok tömkelegét jelenti, míg máshol alig akad egy-kettő. Vannak azonban örök érvényű kivétel nélküli dokumentumok is, amiket bizony mindenkinek meg kellene tartania.

Érdemes tehát külön mappákat létrehozni, amelyben a hosszú távon megtartandó papírokat tartja(melyeket több évik vagy akár örökre meg kell tartani), és érdemes rövid egy-két éven belül megtartandó gyűjtőt is létrehozni. A rövidtávú papírok közé sorolhatóak a teljesség hiánya nélkül: közüzemi számlák, csekkek (egy évig igényelheti a befizetést a szolgáltató), parkoló nyugták (1-2 évig visszamenőleg is igényelhetik a befizetendő díjat), egyéb számlák, melyek jótállás vagy garancia miatt szükségesek stb.. Hosszútávon megőrizendő dokumentumok közé sorolhatóak az adóbevallások (kb. 5év), adásvételi szerződések, kezdeti szerződés szolgáltatókkal (hiába módosított már többször, a kezdeti nyers szerződést muszáj megtartania) stb.

Természetesen, ha vállalkozással rendelkezik, vagy a jövőben szeretne indítani, a megtartandó papírok szinte mindenre vonatkozni fognak. Ezeknek a mennyisége bizony nem csak a legfontosabb iratokra vonatkozik, mint például az alapító okirat vagy egyéb dokumentumok. Ilyenkor érdemes a könyvelőjénél érdeklődni, hogy mely dokumentumok azok, amelyek hosszútávon archiválásra kell, hogy kerüljenek. Hiszen egy-egy hiányzó számla nem csak bosszantó lehet, de nagy galibát is okozhat vállalkozásának. Érdemes tehát mindenképp szakembert felkeresni, ha nem biztos benne, hogy milyen dokumentumokat kell megőriznie. A választott könyvelőjének is könnyebb, ha minden dokumentum megvan a vállalkozással kapcsolatban.