Rólunk

»Rólunk
Rólunk2018-11-12T14:11:27+00:00
Loading...

Havass Norbert

Havass Norbert

Ha nekem sikerült, Neked is fog!

Hogy megértsd az előző mondatot, vissza kell ugranunk a középiskolához.

Tanulmányok

Zeneművészeti Szakközépiskolába (Konziba) jártam. Úgy tudom, hogy ez volt Magyarország egyetlen középiskolája, ahol nem volt érettségi tantárgy a matematika (nyilván azt gondolták: szegény művész gyerekek, úgyis hülyék a reált tárgyakhoz).

Ennek megfelelően a matematikaoktatás is csak látszattevékenység volt.

Érettségi után teológián, majd a Zeneakadémián folytattam tanulmányaimat. Itt sem volt túl sok reáltárgy.

Mikor egyetemi tanulmányaim vége felé jártam, édesanyám húga beiratkozott egy mérlegképes könyvelő tanfolyamra. Miután végzett, rögtön főkönyvelőként helyezkedett el, az akkori tanári és zenész fizetések négyszereséért. Hajaj! Közben édesanyámnak volt egy Bt-je, aminek a könyvelését Ő maga végezte. Akkor még vállalkozásoknál is létezett az egyszeres könyvvitel. Volt egy másfél méter széles „naplófőkönyv” csodálatos rubrikákkal.  Olyan egyszerű volt a kezelése, hogy egy könyvelő végzettséggel nem rendelkező vállalkozó is meg tudta csinálni.

Na, gondoltam, ha ilyen egyszerű ez a könyvelés, és ilyen jól lehet vele keresni, én is szerzek egy ilyen papírt. Tanítok, zenélek (ezekből nem lehet megélni), mellette pedig majd elvállalok néhány céget, beírogatom a rubrikákba a cuccot. Ez így nagyon jó lesz! (Erről jut eszembe: állítólag Goethe mondta: “a kettős könyvvitel az emberi elme legszebb találmánya”. Lehet, hogy mellékállásban ő is könyvelő volt?)

Ezen felbuzdulva vettem egy Expressz újságot – internet még nem volt (kilencvenes évek eleje) –  és kinéztem az oktatási rovatban a legrövidebb mérlegképes könyvelő tanfolyamot (ekkor még nem kellet szakmai előképzettség). Kicsit csalódott is voltam, mert 9 hónapot írtak, én meg azt gondoltam, hogy ezt a rubrikázást 2 egyetem mellett simán megeszem 3 hét alatt. Mi a fenének ezt a kis semmit 9 hónapig ragozgatni?

Elkezdődött a tanfolyam: válgazd, jog, pénzügy. Ok!

Jött a számvitel. Gondoltam: na, most jön az a laza kis rubrikázás!

Hát…, nagy csalódás volt!

Hogy érts a helyzetemet: gyakorlatilag általános iskolában tanultam utoljára matekot. Nekem a középiskolai anyag teljesen kimaradt. És ez most nem túlzás: amikor azt mondta a tanár, hogy egymilliókétszázezer, nem tudtam leírni. Nem tudtam, hogy hány nullát írjak a végére! Leírtam szövegesen, majd otthon nekiálltam kibogarászni hátulról (egyes, tízes, százas, ezres….)

Szóval, innen kezdtem. Ha Te le tudod írni (számokkal) az egymilliókétszázezret, akkor előrébb tartasz mint én tartottam számviteltanulmányaim kezdetén.

Sokat kínlódtam vele, feladtam néhányszor. Nagyon nehezen ment. Valahogy aztán levizsgáztam, de nem sokat értettem belőle.

Miután kézhez kaptam a mérlegképes bizonyítványt, gondoltam, most már tényleg meg kellene tanulni. Ezért beiratkoztam másoddiplomás képzésre a BGE-PSZK-ra. Itt sem vitézkedtem. Az utolsó évben, még mindig nem tudtam semmit. Gondoltam, ez így nem lesz jó. Lesz egy számviteli szakközgazdász diplomám, egy mérlegképes könyvelő végzettségem, de nincs mögötte tartalom. Összeszedtem magam, bementem a főiskola könyvtárába és kivettem 10 tankönyvet és 10 példatárat, és elkezdtem az alapoktól feldolgozni az egész számvitelt. Tananyagrészenként haladtam. 10 tankönyvből elolvastam az alapokat, és a 10 példatár összes megoldott “számvitel alapjai” példáját megcsináltam. Ezután jöttek a tárgyi eszközök, a készletek, és így szépen lassan végigvettem az egész tananyagot. Bő egy évembe került, de “kikapartam a gesztenyét”. Megértettem, megtanultam!

Munka

Miután elvégeztem a főiskolát, tudtam, hogy könyvelni –legalábbis főállásban- nem fogok (korábban dolgoztam könyvelőirodában, de nem szerettem).

Mindig tanár szerettem volna lenni, de abból sajnos nem lehet megélni.

 • De, de, de! Hopp-hopp!
 • Ha számvitelt tanítanék, akkor lehet, hogy az azért más! Talán jobban megfizetik!
 • És igen! Ha nem csak iskolában tanítok, hanem mellette felnőttképzésben, meg magántanítványokat is vállalok, akkor az már egészen jó!

És így is lett.

Sok helyre hívtak, sok helyen tanítottam.

A legfontosabbak:

 • BGE PSZK (Számvitel Tanszék)
 • Könyvvizsgáló Kamara
 • Számalk
 • KOTK
 • Soter Line
 • Oktáv

Mire vagyok a legbüszkébb?

Arra, hogy diákjaim nem csak megtanulták és megszerették ezt a fránya tudományt, hanem sokan közülük a tanítás szeretetét is örökölték, így ma Ők már kollégáim: számviteltanárok.

DÍJAK, KITÜNTETÉSEK

Diákjaim számtalan országos számvitel versenyen indultak, minden esetben dobogós helyeken végeztek. Legjobb eredmény: az első 10 helyezettből 7-et a tanítványaim szereztek meg.

PUBLIKÁCIÓK

 • Tankönyv és példatár
 • 36 db e-learning kurzus
 • Több száz órányi távoktatásos tananyag

EGYEBEK:

 • 1 db feleség, 6 db gyermek: 4 fiú, 2 lány (velük nehezebb) + 1 vizsla kutya
 • Hobbi: kürtölés szimfonikus zenekarban, bringázás, mostanában blogolás.
Loading...

Dr. Veress Attila

Főiskolás éveim kezdetétől tanítok számvitelt és különböző matematika közeli tantárgyakat.

Az oktatással magántanárként kerültem először kapcsolatba és ennek köszönhetően a mai napig minden témát a hallgatói gondolkodásmód oldaláról közelítek meg.

A tanítás során a legösszetettebb problémákat is le tudom fordítani a „kezdők” nyelvezetére és úgy gondolom, hogy a számvitel nem igényel extra képességeket. Bár megjegyzem, a számvitel egy pillanatnyi álmodozást sem tűr meg

Dr. Veress Attila

SZEMÉLYES ADATOK

Jelenlegi munkahely: BGE PSZ Kar, Számvitel Intézeti Tanszék, egyetemi docens
Egyéb tevékenység: országos vizsgaelnök, belső ellenőr

ISKOLAI VÉGZETTSÉG, SZAKKÉPZETTSÉG, TANULMÁNYOK

 • Közgazdász egyetemi diploma
 • Okleveles könyvvizsgáló
 • Okleveles adószakértő
 • PhD fokozat (Számvitel)

KORÁBBI MUNKAHELYEK

 • Egis Rt.:controlling
 • Deloitte and Touche: könyvvizsgálat

DÍJAK, KITÜNTETÉSEK

A Szakirányú továbbképzésen és a Szakképzésben résztvevő Hallgatók elismeréseként, valamint a BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Továbbképzési és Szakképzési Központja keretén belül végzett kiemelkedő oktatói tevékenységéért (2007, BGF PSZF Kar)

Tiszteletbeli Évfolyamtárs (2015, BGF PSZK – HÖK)

Könyvelő kAPPtár tanuló mobilapplikáció Szakképzési Díj – innováció kategóriában (2018, Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara)

PUBLIKÁCIÓK

 • 63 db tankönyv/szakkönyv, könyvrészlet (A mérlegképes könyvelői képzéshez és a pénzügyi-számvitel ügyintézői képzéshez kapcsolódó legnépszerűbb tankönyvek, példatárak szerzője, társszerzője)
 • 17 db tudományos tanulmány
 • 9 db konferenciaközlemény
 • 36 db e-learning kurzus
 • Könyvelő kAPPtár tanuló mobilapplikáció
 • számos tankönyv (szakkönyv) és tanulmány lektora

HOBBI

 • Sport (kondi, futás, labdarúgás)
 • Emberi viselkedés, személyiségtípusok tanulmányozása

Figyelmedbe ajánljuk képzéseinket

17 hozzászólás

 1. Kis Kata 2013-01-09 - 10:52- Válasz

  Gratulálok.Bárcsak bennem is ennyi elszántság lenne. Kata

 2. Névtelen 2013-01-25 - 19:52- Válasz

  Sziasztok! Most, hogy végigolvastam az életedet, először is gratulálok az eredményeidhez. (gyerekek és iskola) A mérlegképes tanfolyamot én úgy végeztem, hogy minden tantárgyat lezavartam, majd az összes (vidéken)elérhető számvitel példatárat megfejtettem.Mind a kettőt. De jó vastagok voltak. Sajnos akkor még sok hiba volt a példákban is. Így nagyon boldog voltam a közepes számviteljegytől. De a bizonyítványommal a kezemben ugyanezt éreztem. Nem is volt bátorságom könyvelni soha. Meg sem próbáltam. Most főiskolára járok (pénzügy-számvitel szak), a féléves átlagaim 4,5 felett vannak, de hogyan is kell könyvelni a valós életben? Köszi, ha elolvastál. Márti ui: nem akarok névtelen lenni, de ezt a kis dobozt itt alul nem értem.

 3. Mérlegképes Tanárok 2013-01-26 - 00:10- Válasz

  Szia! Elolvastalak, de a dobozt én sem értem.

 4. dhdiana 2013-04-15 - 15:23- Válasz

  Kedves Norbert! Véletlenül akadtam erre a blogra. Gyorsan leszögezem, nem akarok sem mérlegképes, sem mezei könyvelő lenni. Amit én szeretnék, az mindössze annyi, hogy cégvezetőként jobban értsem mind a főkönyvi kivonatot, mind az eredménykimutatást. Örülnék, ha a blog erről is szólna, anélkül, hogy akasztófákat rajzolnék. Ebből a szempontból igen hasznos volt az Eredménykimutatás alpont, de ennél részletesebben szeretném átlátni a vonatkozó tételeket. Üdvözlettel, Herbert Diana

 5. Mérlegképes Tanárok 2013-04-15 - 17:38- Válasz

  Kedves Diana! Örülök, hogy nem csak szakmabeliek olvassák a blogot. Én maga is gondolkodtam azon, hogy cégvezetők számára is érthetővé kellene tenni a számvitelt. De az elsődleges célom mégis csak a jövőbeni könyvelők segítése, ezért a cégvezetők számára esetlegesen elkészítendő tananyagra csak azután kerülhet sor, miután a blog az eredeti funkcióját már betöltötte.

 6. Névtelen 2013-04-23 - 09:29- Válasz

  Kedves Norbert! Gratulálok szép családodhoz és a szakmai sikeredhez, ami olvasva nem kis munkát igényelt és a kettő közötti harmónia megteremtése sem kis feladat. Az utóbbi években elgondolkodtam az OKJ-s mérlegképes könyvelői tanfolyamon. Két diplomám van egy tanári és egy közigazgatási, igazgatásszervező (BCE). 28 éves vagyok és 1 éves kislányommal vagyok most itthon és a tanári pályán dolgozom. Kereset kiegészítésnek gondolnám, de nem igazán tudom, mit is csináljak. Problémáim: 1. ha visszamegyek dolgozni (tanárként, humán terület), hogyan lesz időm gyakorlatot szerezni a könyvelésben. 2. a korábbi végzettségeim közigazgatásra gondolok előfeltételnek megfelelnek-e egy okj-s könyvelői tanfolyam elvégzéséhez, kell- e valamilyen más tanfolyamot elvégezni a könyvelői előtt? 3. Elegendő-e egy OKJ-S tanfolyam vagy kellene-e főiskola, egyetem (már nem igazán szeretnék éveket tanulni)4. Lehet, hogy már annyi könyvelő van, hogy ez csak egy fölösleges papír lenne és nem biztos hogy lenne belőle kereset kiegészítés. Ezek a kérdések mindig foglalkoztatnak, de senkitől nem kapok rá választ. Válaszodat előre is köszönöm! Munkádhoz és családodhoz, pedig további boldogságot kívánok! Üdv.: Brigi

 7. Mérlegképes Tanárok 2013-04-23 - 12:32- Válasz

  Kedves Brigi! 1.Tanári pálya mellett nem fog menni (nekem is ez volt az eredeti elképzelésem). Itt naprakésznek kell lenni, amit napi 1-2 órában nem lehet elérni. Komoly gyakorlatot sem fogsz tudni szerezni. 2.Jelenleg csak szakmai előképzettséggel iratkozhatsz be mérlegképesre. Vagy középfokú pénzügy-számviteli ügyintéző és társai, vagy közgazdász diploma. Viszont, ha jól emlékszem szeptembertől lazítanak rajta és bármilyen diploma elég lesz (sajnos most nem találom ahol ezt olvastam, megpróbálom megkeresni). 3. Elég az OKJ-s tanfolyam, főleg úgy, hogy egyébként diplomás vagy. 4. Én mindenhol azt hallom, hogy hiány a jó! könyvelő. El fogsz tudni helyezkedni, ettől ne félj.

 8. Mérlegképes Tanárok 2013-04-23 - 16:41- Válasz

  3. kérdés folytatása: ha nem közgazdász diplomás, akkor 2 év igazoltan hasonló területen szerzett gyakorlat

 9. Névtelen 2013-04-24 - 08:08- Válasz

  Kedves Norbert! Válaszaidat köszönöm! Üdv.: Brigi

 10. Ramóna Nagy 2013-11-29 - 17:21- Válasz

  Tisztelt Norbert! Én szeptembertől szeretnék pénzügy ás számvitel felsőoktatási képzésre járni (nem megy annyira a matek hogy az alapképzésre bejussak). Ezután mehetek mérlegképes könyvelőre? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, Ramóna

 11. Mérlegképes Tanárok 2013-11-29 - 19:22- Válasz

  Jelentkezhetsz, mert a mérlegképes előfeltétele: számviteli, pénzügyi, adózási területen megszerzett OKJ-s végzettségek valamelyike (kivéve nonprofit menedzser, pénzügyőr, valutapénztáros és valutaügyintéző, vám-, jövedéki és termékdíj ügyintéző, közösségi civilszervező, projektmenedzser asszisztens)

 12. Ramóna Nagy 2013-11-30 - 10:38- Válasz

  Nagyon szépen köszönöm a választ!

 13. Névtelen 2015-04-14 - 09:19- Válasz

  Veress igazi nagyágyú, tanárom volt

 14. Nanga 2015-05-14 - 21:17- Válasz

  Kedves Norbert, eü szakközépben sem érettségiztünk matekból, fizika volt kötelező. Na, innen szép nyerni. 🙂 Ági

 15. Számvitel Navigátor 2015-05-15 - 10:06- Válasz

  Igen, ezt már valaki jelezte. Nem baj, most már így marad.

 16. Névtelen 2016-02-12 - 10:45- Válasz

  Tisztelt Norbert! Érdeklődnék, hogy lehet a szamviteli online órákra jelentkezni? Csak regisztrálok, vagy valamennyi ktg vonzata is van? Nori

 17. Számvitel Navigátor 2016-02-13 - 16:31- Válasz

  Kedves Nóri! Online kurzusaink vannak, itt lehet megnézni: http://szamvitelnavigator.webuni.hu/kurzusok

Hagyj üzenetet