!!!

!!!

TETSZIK AZ OLDAL? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Név:*
E-mail cím:*
Milyen képzésre jársz jelenleg?:*

RÓLUNK

Ha nekem sikerült, Neked is fog!

Hogy megértsd az előző mondatot, vissza kell ugranunk a középiskolához.

Tanulmányok:

Zeneművészeti Szakközépiskolába (Konziba) jártam. Úgy tudom, hogy ez volt Magyarország egyetlen középiskolája, ahol nem volt érettségi tantárgy a matematika (nyilván azt gondolták: szegény művész gyerekek, úgyis hülyék a reált tárgyakhoz). Ennek megfelelően a matematikaoktatás is csak látszattevékenység volt.

Érettségi után teológián, majd a Zeneakadémián folytattam tanulmányaimat. Itt sem volt túl sok reáltárgy.
Mikor egyetemi tanulmányaim vége felé jártam, édesanyám húga beiratkozott egy mérlegképes könyvelő tanfolyamra. Miután végzett, rögtön főkönyvelőként helyezkedett el, az akkori tanári és zenész fizetések négyszereséért.  Hajaj!

Közben édesanyámnak volt egy Bt-je, aminek a könyvelését Ő maga végezte. Akkor még vállalkozásoknál is létezett az egyszeres könyvvitel. Volt egy másfél méter széles „naplófőkönyv” csodálatos rubrikákkal.  Olyan egyszerű volt a kezelése, hogy egy könyvelő végzettséggel nem rendelkező vállalkozó is meg tudta csinálni.

Na, gondoltam, ha ilyen egyszerű ez a könyvelés, és ilyen jól lehet vele keresni, én is szerzek egy ilyen papírt. Tanítok, zenélek (ezekből nem lehet megélni), mellette pedig majd elvállalok néhány céget, beírogatom a rubrikákba a cuccot. Ez így nagyon jó lesz! (Erről jut eszembe: állítólag Goethe mondta: "a kettős könyvvitel az emberi elme legszebb találmánya". Lehet, hogy mellékállásban ő is könyvelő volt?)

Ezen felbuzdulva vettem egy Expressz újságot - internet még nem volt (kilencvenes évek eleje) -  és kinéztem az oktatási rovatban a legrövidebb mérlegképes könyvelő tanfolyamot (ekkor még nem kellet szakmai előképzettség). Kicsit csalódott is voltam, mert 9 hónapot írtak, én meg azt gondoltam, hogy ezt a rubrikázást 2 egyetem mellett simán megeszem 3 hét alatt. Mi a fenének ezt a kis semmit 9 hónapig ragozgatni?

Elkezdődött a tanfolyam: válgazd, jog, pénzügy. Ok!

Jött a számvitel. Gondoltam: na, most jön az a laza kis rubrikázás!
Hát..., nagy csalódás volt!
Hogy érts a helyzetemet: gyakorlatilag általános iskolában tanultam utoljára matekot. Nekem a középiskolai anyag teljesen kimaradt. És ez most nem túlzás: amikor azt mondta a tanár, hogy egymilliókétszázezer, nem tudtam leírni. Nem tudtam, hogy hány nullát írjak a végére! Leírtam szövegesen, majd otthon nekiálltam kibogarászni hátulról (egyes, tízes, százas, ezres….)

Szóval, innen kezdtem. Ha Te le tudod írni (számokkal) az egymilliókétszázezret, akkor előrébb tartasz mint én tartottam számviteltanulmányaim kezdetén.

Sokat kínlódtam vele, feladtam néhányszor. Nagyon nehezen ment. Valahogy aztán levizsgáztam, de nem sokat értettem belőle.

Miután kézhez kaptam a mérlegképes bizonyítványt, gondoltam, most már tényleg meg kellene tanulni. Ezért beiratkoztam másoddiplomás képzésre a PSZF-re. Itt sem vitézkedtem. Az utolsó évben, még mindig nem tudtam semmit. Gondoltam, ez így nem lesz jó. Lesz egy számviteli szakközgazdász diplomám, egy mérlegképes könyvelő végzettségem, de nincs mögötte tartalom. Összeszedtem magam, bementem a főiskola könyvtárába és kivettem 10 tankönyvet és 10 példatárat, és elkezdtem az alapoktól feldolgozni az egész számvitelt. Tananyagrészenként haladtam. 10 tankönyvből elolvastam az alapokat, és a 10 példatár összes megoldott "számvitel alapjai" példáját megcsináltam. Ezután jöttek a tárgyi eszközök, a készletek, és így szépen lassan végigvettem az egész tananyagot. Bő egy évembe került, de "kikapartam a gesztenyét". Megértettem, megtanultam!

Munka:

Miután elvégeztem a főiskolát, tudtam, hogy könyvelni –legalábbis főállásban- nem fogok (korábban dolgoztam könyvelőirodában, de nem szerettem).

Mindig tanár szerettem volna lenni, de abból sajnos nem lehet megélni.
-De, de, de! Hopp-hopp!
-Ha számvitelt tanítanék, akkor lehet, hogy az azért más! Talán jobban megfizetik!
-És igen! Ha nem csak iskolában tanítok, hanem mellette felnőttképzésben, meg magántanítványokat is vállalok, akkor az már egészen jó!
És így is lett.

Sok helyre hívtak, sok helyen tanítottam.

A legfontosabbak:

BGF PSZFK (Számviteli Főiskola)
Könyvvizsgáló Kamara
Számalk
KOTK
Soter Line
Oktáv

Napi 10-12 óra a katedrán (még szombaton is)! 

Fárasztó volt, de nagyon szerettem!

Mire vagyok a legbüszkébb?

Arra, hogy diákjaim nem csak megtanulták és megszerették ezt a fránya tudományt, hanem sokan közülük a tanítás szeretetét is örökölték, így ma Ők már kollégáim: számviteltanárok.

2009-ben kezdtem lassítani a tempón (csak az oktatás tempóján), ekkor saját iskolát alapítottam.

Mostanra már nagyon lekötnek a saját iskolám dolgai, ezért már egyáltalán nem tanítok.

Jó mást is csinálni. Ugyanakkor hiányzik a tanítás. Az elmúlt 15 évem erről szólt, ezzel keltem, ezzel feküdtem.

Egyebek:

1 db feleség, 6 db gyermek: 4 fiú, 2 lány (velük nehezebb)
Hobbi: kürtölés szimfonikus zenekarban, mostanában blogolás.

***


Főiskolás éveim kezdetétől tanítok számvitelt és különböző matematika közeli tantárgyakat. Az oktatással magántanárként kerültem először kapcsolatba és ennek köszönhetően a mai napig minden témát a hallgatói gondolkodásmód oldaláról közelítek. A tanítás során a legösszetettebb problémákat is le tudom fordítani a „kezdők” nyelvezetére és úgy gondolom, hogy a számvitel nem igényel extra képességeket. Bár megjegyzem, a stúdium egy pillanatnyi álmodozást sem tűr meg

A BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai karának főállású oktatója vagyok, főiskolai docens minőségben. Már két éve tanszékvezető helyettesként segítem a Számvitel Intézeti Tanszéket. Rendszeresen veszek részt a mérlegképes oktatásban, a mérlegképes könyvvelők éves továbbképzésében, és az ahhoz szükséges tananyagok kidolgozásában. A mérlegképes könyvelői képzés „Számviteli feladatok a gyakorlatban” követelménymoduljához kapcsolódó országos tankönyvet Dr. Siklósi Ágnes kolléganőmmel együtt írtuk. A Könyvvezetés és beszámolókészítés című és a Pénzügyi számvitel példatár I-II kiadványokból több ezren tanultak már az elmúlt években. Emellett kb. 25 szakkönyv társszerzője lehettem. Tagja vagyok a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének, a mérlegképes könyvelői és a pénzügyi-számviteli ügyintézői képzések vizsgáztatásában vizsgaelnöki feladatokat látok el. Oktatói munkám mellett folyamatosan részt vesz vállalkozások könyvvizsgálatában.

***


A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karának saját nevelésű oktatójaként örömmel mondhatom, hogy nem csak a számvitel tanulása, hanem tanítása is szórakoztató! 
A Karon 4 éve tanítok számvitelt nappalis, levelezős, távoktatásos és továbbképzéses hallgatóknak. Az elmúlt években több online számvitel példatár társszerzője lehettem. 

Alapvető célom, hogy megismerjük a számvitel rejtélyeit, a rendszert nagyszerűvé tevő összefüggéseket, alapelveket, melyek megtanulása csak hozzáállás, nyitottság kérdése! Higgyük el, a számvitel nem nehéz, így arra törekszem, hogy megfelelő közvetítő legyek a számviteli tudás és hallgató között! A figyelmet nehéz fenntartani órákon keresztül, ezért pár perces figyelemébresztő beszélgetést szoktam tartani a diákjaimmal a színházi élményeimről, ami a másik nagy szenvedélyem és kutatási területem is.


Mindenkit sok szeretettel várok az óráimon!

***

Tanulmányaim:

-Közgazdász (Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskola Kar, számvitel szak, vállalkozási szakirány),

-Mérlegképes könyvelő (vállalkozási szak),
-IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standard) Mérlegképes könyvelő,
-Adótanácsadó,
-Magyar Könyvvizsgáló Kamara Okleveles Könyvvizsgálói Képzés...

8 éve foglalkozom vállalkozások számviteli és ahhoz kapcsolódó adózási tevékenységével. Kezdetben nemzetközi nagy könyvvizsgáló társaságnál auditálással, majd külföldi illetve magyar tulajdonú multinacionális vállalatoknál, illetve cégcsoportnál főkönyvelőként szereztem szakmai tapasztalatot.

Eddigi ismereteim döntő részét a gazdasági válság kellős közepén "volt szerencsém kamatoztatni" így a szokásos számviteli és adózási tevékenységeken túl speciális eseteket is láttam, megéltem… mint például:

-teljes üzletág bezárás, megszüntetés,
-létszámleépítés,
 -rövidített munkaidő bevezetés,
-csődeljárás,
-végelszámolás,
-...

De igazi „szakmai gyöngyszemekkel” is foglalkoztam:

-(leányvállalati) IFRS beszámoló készítés,
-konszolidált beszámoló összeállítás,
-gazdasági társaságok átalakulása,
-pénznemváltás,
-vállalkozások átvilágítása,
-transzferár nyilvántartások készítése,
-cégcsoport számviteli politika összeállítása,
-új könyvelési szoftver, ERP rendszer bevezetésével kapcsolatos szakmai támogatás,
-digitális, online könyvelés bevezetése,
-...

A főállású munkaviszonyaim mellett valahogy mindig megtaláltak a kis/kisebb vállalkozások is…, így esténként, hétvégenként kisvállalkozások bizonylatait könyveltem, adóbevallásokat állítottam össze, bérszámfejtettem, számviteli, adózási tanácsokat adtam…


Tapasztalatból mondhatom nagyon-nagy a kontraszt a két vállalkozói forma között, fogalmazhatnék úgy is, hogy a multis és a kisvállalkozói életérzés között „fényévnyi” különbségek vannak...


Jelenleg egy éves kislányom mellett életem „lassított” és egyben csodás korszakát élem, miközben az idő hihetetlen gyorssággal rohan… Mindez azzal szembesít, hogy egy évnyi, ha nem is teljes „visszavonulás”, csupán „lassított” életforma, mekkora kiesést jelenthet a mai számviteli, adózási szabályozás dzsungelében… nem beszélve azok gyakorlati alkalmazásról..., 

…így a nyáron elindítottam (a már évekkel ezelőtt „megálmodott”) szakmai blogom, melyben a „gyakorlati életben” alkalmazott könyvelési, és az ahhoz kapcsolódó adózási feladatokat szemléltetem… 

http://konyveloleszek.hu/


Itt találsz néhány véleményt az oldalról

17 megjegyzés:

Kis Kata írta...

Gratulálok.Bárcsak bennem is ennyi elszántság lenne.
Kata

Névtelen írta...

Sziasztok! Most, hogy végigolvastam az életedet, először is gratulálok az eredményeidhez. (gyerekek és iskola) A mérlegképes tanfolyamot én úgy végeztem, hogy minden tantárgyat lezavartam, majd az összes (vidéken)elérhető számvitel példatárat megfejtettem.Mind a kettőt. De jó vastagok voltak. Sajnos akkor még sok hiba volt a példákban is. Így nagyon boldog voltam a közepes számviteljegytől. De a bizonyítványommal a kezemben ugyanezt éreztem. Nem is volt bátorságom könyvelni soha. Meg sem próbáltam. Most főiskolára járok (pénzügy-számvitel szak), a féléves átlagaim 4,5 felett vannak, de hogyan is kell könyvelni a valós életben?
Köszi, ha elolvastál.
Márti
ui: nem akarok névtelen lenni, de ezt a kis dobozt itt alul nem értem.

Mérlegképes Tanárok írta...

Szia!

Elolvastalak, de a dobozt én sem értem.

dhdiana írta...

Kedves Norbert!
Véletlenül akadtam erre a blogra.
Gyorsan leszögezem, nem akarok sem mérlegképes, sem mezei könyvelő lenni.
Amit én szeretnék, az mindössze annyi, hogy cégvezetőként jobban értsem mind a főkönyvi kivonatot, mind az eredménykimutatást.
Örülnék, ha a blog erről is szólna, anélkül, hogy akasztófákat rajzolnék.
Ebből a szempontból igen hasznos volt az Eredménykimutatás alpont, de ennél részletesebben szeretném átlátni a vonatkozó tételeket.
Üdvözlettel,
Herbert Diana

Mérlegképes Tanárok írta...

Kedves Diana!

Örülök, hogy nem csak szakmabeliek olvassák a blogot. Én maga is gondolkodtam azon, hogy cégvezetők számára is érthetővé kellene tenni a számvitelt. De az elsődleges célom mégis csak a jövőbeni könyvelők segítése, ezért a cégvezetők számára esetlegesen elkészítendő tananyagra csak azután kerülhet sor, miután a blog az eredeti funkcióját már betöltötte.

Névtelen írta...

Kedves Norbert!
Gratulálok szép családodhoz és a szakmai sikeredhez, ami olvasva nem kis munkát igényelt és a kettő közötti harmónia megteremtése sem kis feladat. Az utóbbi években elgondolkodtam az OKJ-s mérlegképes könyvelői tanfolyamon. Két diplomám van egy tanári és egy közigazgatási, igazgatásszervező (BCE). 28 éves vagyok és 1 éves kislányommal vagyok most itthon és a tanári pályán dolgozom. Kereset kiegészítésnek gondolnám, de nem igazán tudom, mit is csináljak. Problémáim: 1. ha visszamegyek dolgozni (tanárként, humán terület), hogyan lesz időm gyakorlatot szerezni a könyvelésben. 2. a korábbi végzettségeim közigazgatásra gondolok előfeltételnek megfelelnek-e egy okj-s könyvelői tanfolyam elvégzéséhez, kell- e valamilyen más tanfolyamot elvégezni a könyvelői előtt? 3. Elegendő-e egy OKJ-S tanfolyam vagy kellene-e főiskola, egyetem (már nem igazán szeretnék éveket tanulni)4. Lehet, hogy már annyi könyvelő van, hogy ez csak egy fölösleges papír lenne és nem biztos hogy lenne belőle kereset kiegészítés.
Ezek a kérdések mindig foglalkoztatnak, de senkitől nem kapok rá választ. Válaszodat előre is köszönöm! Munkádhoz és családodhoz, pedig további boldogságot kívánok! Üdv.: Brigi

Mérlegképes Tanárok írta...

Kedves Brigi!

1.Tanári pálya mellett nem fog menni (nekem is ez volt az eredeti elképzelésem). Itt naprakésznek kell lenni, amit napi 1-2 órában nem lehet elérni. Komoly gyakorlatot sem fogsz tudni szerezni.
2.Jelenleg csak szakmai előképzettséggel iratkozhatsz be mérlegképesre. Vagy középfokú pénzügy-számviteli ügyintéző és társai, vagy közgazdász diploma. Viszont, ha jól emlékszem szeptembertől lazítanak rajta és bármilyen diploma elég lesz (sajnos most nem találom ahol ezt olvastam, megpróbálom megkeresni).
3. Elég az OKJ-s tanfolyam, főleg úgy, hogy egyébként diplomás vagy.
4. Én mindenhol azt hallom, hogy hiány a jó! könyvelő. El fogsz tudni helyezkedni, ettől ne félj.

Mérlegképes Tanárok írta...

3. kérdés folytatása: ha nem közgazdász diplomás, akkor 2 év igazoltan hasonló területen szerzett gyakorlat

Névtelen írta...

Kedves Norbert!
Válaszaidat köszönöm! Üdv.: Brigi

Ramóna Nagy írta...

Tisztelt Norbert!
Én szeptembertől szeretnék pénzügy ás számvitel felsőoktatási képzésre járni (nem megy annyira a matek hogy az alapképzésre bejussak). Ezután mehetek mérlegképes könyvelőre?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv, Ramóna

Mérlegképes Tanárok írta...

Jelentkezhetsz, mert a mérlegképes előfeltétele:

számviteli, pénzügyi, adózási területen megszerzett OKJ-s végzettségek valamelyike (kivéve nonprofit menedzser, pénzügyőr, valutapénztáros és valutaügyintéző, vám-, jövedéki és termékdíj ügyintéző, közösségi civilszervező, projektmenedzser asszisztens)

Ramóna Nagy írta...

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Névtelen írta...

Veress igazi nagyágyú, tanárom volt

Nanga írta...

Kedves Norbert, eü szakközépben sem érettségiztünk matekból, fizika volt kötelező. Na, innen szép nyerni. :) Ági

Számvitel Navigátor írta...

Igen, ezt már valaki jelezte. Nem baj, most már így marad.

Névtelen írta...

Tisztelt Norbert! Érdeklődnék, hogy lehet a szamviteli online órákra jelentkezni? Csak regisztrálok, vagy valamennyi ktg vonzata is van? Nori

Számvitel Navigátor írta...

Kedves Nóri!

Online kurzusaink vannak, itt lehet megnézni: http://szamvitelnavigator.webuni.hu/kurzusok

Online videós vizsgafelkészítés (kattints a képre)

Címkék

Mérlegképes könyvelő tanfolyam anyagai (195) Mérlegképes tanoncok (171) Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam anyagai (150) Pénzügyi számvitel (109) Feladatok (88) Számvitel alapjai (56) Tárgyi eszközök (46) Vásárolt készletek (36) Adózás (30) Áfa (28) ÁFA feladat (20) Általános Forgalmi adó (18) Nyilvántartási ár (16) ÁFA különös rendelkezések (13) Eredménykimutatás (12) KFK (11) Kontírozás (11) Gépi könyvelés (10) Gyakorlati könyvelés (9) Időbeli elhatárolások (9) Áfa elmélet (9) Devizák (8) Pénzügyi ügyintéző tanfolyam (8) Értékcsökkenés (8) Elszámoló ár (7) FIFO módszer (7) Vezetői számvitel (7) Átlagár (7) Értékpapírok (7) Passzív időbeli elhatárolás (6) Saját termelésű készletek (6) Aktív időbeli elhatárolás (5) Számvitel oktatás (5) Számvitel-elemzés vizsga (5) Számviteli bizonylatok (5) Váltó (5) Fogyasztói ár (4) Mérleg (4) Mérlegképes könyvelő szakmai- és vizsgakövetelmények (4) Nem számvitel (4) Számlatükör (4) Számvitel röpdoga (4) személyi jövedelemadó (4) 6/7-es számlaosztály (3) Betétdíjas ár (3) Göngyöleg (3) Használt ingóságokra (3) Nincs évközi nyilvántartás (3) STKÁV (3) Számlaosztályok (3) Vizsgasorok (3) gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó különös szabályok (3) mezőgazdasági tevékenység (3) műalkotásokra (3) 2014-es adótörvény változások (2) 2015 (2) Immateriális javak (2) Jövedelemelszámolás (2) Munkabérek (2) Részesedések (2) Számviteli ügyintéző tanfolyam (2) látvány-csapatsport támogatás (2) társasági adó (2) társasági adókedvezmény (2) utazásszervezési szolgáltatás (2) ART (1) Egyszerűsített vállalkozási adó. EVA (1) Főkönyvi kivonat (1) Helyi adó (1) Illeték (1) Reklámadó (1) Személyi jövedelem adó (1) Számviteli törvény változásai (1) Teszt (1) Társadalombizotsítás (1) adómentes bevétel (1) adómentesség (1) adózás rendjéről szóló törvény (1) alanyi adómentes (1) alapelvek (1) arányosítás (1) befektetési célú arany (1) belföldről származó jövedelem (1) bevallása (1) egyéb jövedelem (1) egészségügyi hozzájárulás (1) feladat (1) felvásárlási okirat (1) főbb elve (1) jövedelem (1) jövedéki adó (1) kompenzációs felár (1) környezetvédelmi termékdíj (1) külföldről származó jövedelem (1) külön adózó jövedelem (1) levonási hányados (1) megosztás (1) nem önálló jövedelem (1) nyilvános árverező (1) népegészségügyi termékadó (1) portfolioblogger (1) pénzforgalmi elszámolás (1) személyi jövedelemadó megállapításának módja (1) szociális hozzájárulás (1) társasági adó változás 2015 (1) viszonteladó (1) ÁFA elszámolása (1) ÁFA levonása (1) ÁFA pénzforgalmi elszámolás (1) Általáns Forgalmi Adó (1) Átvezetési számla (1) áfamentesség (1) általános jellemzők (1) árrés (1) élelmiszer felügyeleti díj (1) önálló jövedelem (1) összevonandó jövedelem (1)