Loading...

Szinte biztos, hogy a legtöbb gyerek inkább tűzoltó, rendőr vagy éppen kaszkadőr szeretne lenni, mintsem azon gondolkodna már kölyök korában, hogy majd a pénzügyi területen helyezkedik el, mint  könyvelő. Később persze az álommunka fogalma egyre inkább átalakul és mindenki a személyiségének és készségének leginkább tetsző irány felé fordul.

Így, mire az általános iskolát befejezik, sokan már a gazdaság, az informatika vagy valamelyik tudományos terület iskolájában találják magukat, amit aztán még magasabb szintre emelnek valamilyen OKJ-s képzés keretén belül, egy főiskolán, vagy egy egyetemen.

Azok számára azonban, akik még nem döntötték el, hogy melyik utat válasszák, összeállítottunk egy listát azokról az előnyökről, amelyek a könyvelő képzés előnyeit emelik ki. A szakma egyértelműen azok számára tartogat izgalmas feladatokat, akik oda vannak a számokért, kiemelten érdeklődnek a pénzügyi világ iránt és a precízség, a gyorsaság a legnagyobb előnyük, valamint a megújulás utáni vágyuk kimeríthetetlen.

Ezért éri meg belevágni a mérlegképes könyvelő képzésbe

Noha sima könyvelőnek is jó lenni, de egy mérlegképes könyvelő sokkal több ennél. Ez a munka ugyanis felelősséggel és alkotói szabadsággal is együtt jár. Míg egy egyszerű könyvelő tulajdonképpen „csak” számokat visz be a könyvelőprogramba, addig a mérlegképes könyvelő jogosultságot szerez arra, hogy a könyvelésen túl elkészíthesse megrendelői számára a céges mérleget és az eredménykimutatásokat is. Ezenkívül ő fog a vállalkozás számviteli politikájáért és a külső-belső beszámolási rendszerért is felelni.

A mérlegképes könyvelő képes nyomon követni a legújabb jogszabályokat, átlátni a mások számára átláthatatlan útvesztőket a pénzügyi szektorban, így mindig naprakészen tudja átlátni egy-egy adott vállalkozás pénzügyeit. Fontos szerepet vállalhat az üzleti tervek, a befektetői döntések és a hitelkockázat-elemzések előkészítésében is, így részévé válik az együttműködő vállalkozásoknak, amelyek megbízzák könyvelésükkel.

Bárkiből lehet mérlegképes könyvelő egy OKJ-s képzés keretén belül

Sokan gondolják úgy, hogy a mérlegképes végzettség megszerzéséhez szükséges a szakirányú, felsőfokú bizonyítvány, ez azonban nem igaz! A rövid képzési idő után pedig szinte azonnal beszippantja a szakma a jó szakembereket, így szinte könnyen jól fizető állást kaphatunk, ha valóban rátermettek vagyunk. A gyakorlat pedig a legjobb tanár a világon, hiszen az élet nyújtotta lehetőségek fogják az igazi leckét adni a könyvelők számára.

Aki pedig elég felkészült és tapasztalattal is rendelkezik, annak nem kell az állását vagy vállalkozását féltenie, mindig lesznek megbízásai és munkája, nem is akármilyen bérezéssel. A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a nemzetgazdasági átlag többszörösét is megkeresik a mérlegképes könyvelők. Ez tehát nem csupán egy munka, hanem egy hivatás és életforma is egyben, ami rendkívül jövedelmező és stabil életvitelt garantál a monotóniát jól tűrő, számokkal dolgozni szerető szakemberek számára.