Loading...

A technikai fejlődés mára már megállíthatatlanul reformálja át a különböző gazdasági szektorokat, így ez alól a pénzügyi és számviteli terület sem maradhatott ki. A „jövő” már a könyvelők munkáját is megkönnyíti, hiszen számtalan eszköz, felszerelés és kellék segít nekik a mindennapi teendőik során.

Nem csak a hatékonyságukat növelik ezek az elektronikai és digitális termékek, hanem a pontosságra, a rendszerezésre és a teljesítményre is pozitívan hatnak.

A hétköznapi életünk során is használt olyan modern eszközök, mint az okostelefonok, táblagépek, laptopok és asztali számítógépek, szépen lassan az irodákba is beköltöztek. Az irodai munkákat azonban nem csak ezek a gépek, hanem a nyomtatók, fénymásolók, lapolvasók és a hozzájuk tartozó szoftveres háttér is egyszerűbbé teszi. Míg korábban a könyvelők naponta órákat vesztegeltek adatrögzítéssel és számla tömbök értelmezésével, ma már a digitális adatok és online számlák világát éljük, ahol a szakemberek egyszerűbben és hatékonyabban dolgozhatnak.

A modernizáció kedvez a könyvelők igényeinek

Egy nagyszabású magyarországi közvélemény kutatásban, amelyben 1000 szakmabeli vett részt, felmérték, hogy hogyan telik el egy könyvelő napi rutinmunkája. Ezekből az adatokból kiderült, hogy mely folyamatok veszik el a legtöbb időt a hasznos munkavégzéstől, ezeket pedig ma már könnyűszerrel automatizálhatjuk vagy digitalizálhatjuk a különböző modern eszközök és szoftverek segítségével.

A kiértékelés során kiderült, hogy a könyvelők többsége a munkaideje több, mint egynegyedét tölti a számlaadatok rögzítésével, míg a megkérdezettek 33 százaléka ennél is magasabb, 50%-os értéket adott meg. A felmérés rávilágított arra is, hogy a digitalizáció nélkül végzett műveletek mellett igen magas számban jellemző a túlóra. A könyvelők háromnegyede ugyanis más korán reggel, vagy késő este és hétvégén is kénytelen dolgozni.

A modern eszközök, felszerelések és programok elveszik a könyvelők munkáját?

Bár néhányan kifejezetten tartanak attól, hogy az automatizálás olyan szintre jut az elkövetkezendő néhány évben, hogy képes lesz az alapvető könyvelési munkálatokat teljes egészében átvenni. Ma már ugyanis online számlázó rendszerek, könyvelő programok és optikai karakterfelismerő szoftverek könnyítik meg a pénzügyi és számviteli adatbevitelt és feldolgozást. Sokan ezért képesek önmaguk is beadni az adóbevallásukat, könyvelni a kiadásaikat és különböző kimutatásokat elkészítésére is könnyedén alkalmassá válnak.

A könyvelőknek azonban nincs mitől tartaniuk, hiszen a lakosság jelentős része még nem bízik meg önmagában és a digitális rendszerekben annyira, hogy csak ezekre hagyatkozzon. A vállalatok, cégek és vállalkozók pedig egyedi, speciális igényeiket csak és kizárólag könyvelővel tudják ezentúl is megoldani. A szakma tehát nincs veszélyben, de a benne dolgozók nagy könnyítést kapnak az eredményes és gyors munkavégzéshez a digitalizáció és technikai fejlődés jóvoltából.