Loading...

A könyvelőkről számos teória kering, miszerint ők a matematika és a pénzügy mesterei és nélkülözhetetlenek a vállalkozók világában. Azonban néhány helyen már egyenesen a szakmát temetik, mivel a modernizáció és a technológiai fejlődés egyre több feladatot tud átvenni tőlük.

Azonban nem minden pénzügyi szakember végzi jól vagy tisztességesen a feladatát és tudásukat sikkasztásra és csalásra fordítják, mások pedig a digitalizációt megtagadva szenvednek el szörnyű károkat. Magyarországon pedig szinte mindenre volt példa az utóbbi időben. Ezekből a történetekből gyűjtöttünk most össze egy kis ízelítőt.

Pánikolnak a külföldi cégek a könyvelésük miatt

A 2018 év végén tett közleményben, amelyet a NAV és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara tett közzé, kifogásukat emelték a Magyarországon lévő külföldi cégek leányvállalatainak könyvelései miatt. Ugyanis azok a cégek, amelyek az eredeti nyelvén, az országában használt szabályoknak megfelelően vezetik könyveléseiket, komoly büntetésre számíthatnak. Mivel az anyacég által használt főkönyvi rendszer és a nem magyar nyelv használata a szabályaink szerint az adóellenőrzés akadályozásának is minősülhet.

Ez azért is probléma, mert a legtöbb cégnek mindkét jogrendszernek meg kell felelniük, így összhangba hozni a számokat és a papírokat óriási munkával jár. A leányvállalatoknak azonban sokszor nincs erre elég erőforrásuk, hogy a nemzetközi és a hazai előírásoknak is megfelelhessenek.

A hagyományos könyvelés kárba veszhet

Nem is olyan régen volt szalagvezető cím, hogy egy hazai ellenzéki párt székhelyében szörnyű tűzvész pusztított Budapesten. A novemberben történt tűzesetben szerencsére senki sem sérült meg, hiszen éppen egy szombati napon történt, azonban számos eszköz és felszerelés mellett a párt kézzel készített könyvelése is a tűz martalékává vált. Minden, ami csak éghető volt, az megsemmisült.

Az eset után bizonyossá vált, hogy nem csak a pártot támogatók adatait kellett volna digitálisan egy szerveren tárolniuk, hanem magát a könyvelést is. Bár sokan ellenzik a modernizációt, mégis, a digitalizáció lehet a könyvelés egyik jövőbeli alappillére, amelyekre csak a hasonló esetek kapcsán ébredünk rá.

Vannak, akik nyaralni mentek a falu pénzén

Sajnos nem minden könyvelő fordítja tudását arra, hogy szakszerűen járjon el, ezért képes olyan dolgokat megtenni, mint ami Gilvánfán történt tavaly. A falu pénzét ugyanis a polgármester és 4 társa csalással, több alkalommal is saját célra fordították. Így pedig Horvátországban több alkalommal is ingyenesen nyaraltak. Az utazáshoz pedig szintén, az önkormányzat által lízingelt autót használták, amit a lenyúlt pénzből tankoltak.

A keletkező hiányos pénzt könnyedén könyvelték le, hiszen fiktív számlát állítottak ki nem létező adásvételekről, majd a hamis számlákat betették az önkormányzati könyvelésbe. Az egyetlen érdekesség, hogy a hűtlen kezelés vádjával elítélt bűnözők a mai napig a képviselő-testület tagjai maradtak.