Loading...

A jó könyvelő aranyat ér, tartja a mondás és ezt még a kezdő vállalkozók is aláírják. A nagyobb cégek azonban már meg sem tudnának lenni egy pénzügyi, számviteli szakember nélkül. Sőt, egyes óriás cégeknek nem is egy, hanem több könyvelőjük is van. Idehaza pedig jellemzően a vállalatokat külön könyvelő irodák segítik és nem saját, felvett könyvelővel dolgoznak.

Azonban nem olyan egyszerű kiigazodni azon, hogy a cégek számára mikor kötelező, mikor ajánlatos és mikor nincs szükség könyvelőre. A számtalan vállalkozási és egyesületi forma miatt sokszor kerülhetünk szorítóba, ha pénzügyi vagy adóhatósági ellenőrzést kapunk és nem jönnek ki jól a számok. A borsos büntetés és az esetleges felfüggesztés helyett tehát ideje inkább befektetni egy jó könyvelőbe akkor is, ha erre éppen nem is kötelez törvény erre bennünket.

Van, amikor kötelező a könyvelő

A 479/2016. (XII. 28.) Kormány rendelet és a számviteli törvény is szabályozza, hogy az egyesületeknek, a civil szervezeteknek és az alapítványoknak is kötelező a könyvvezetés, ezért számukra biztosan szükség van könyvelőre. Így nem csak azoknak a cégeknek kötelező a mérlegképes könyvelő, amelyeknek az üzleti évet megelőző két üzleti évében vagy éves szinten várhatóan a nettó árbevétele a 10 millió forintot meghaladja.

Ez a személy persze lehet alkalmazott, tag vagy számviteli szolgáltatást nyújtó társaság tagja, alkalmazottja, esetleg egyéni vállalkozó is. Azonban fontos, hogy a képesítés mellett rendelkeznie kell a tevékenységre jogosító engedéllyel, PM regisztrációval is. Így legalább mérlegképes könyvelői képesítése kell, hogy legyen, minimum három éves számviteli, pénzügyi és ellenőrzési gyakorlatot kell igazolnia és büntetlen előéletű kell, hogy legyen.

Ezenkívül kötelező még a pályázatot megvalósító szervezetek esetében is egy mérlegképes könyvelő megléte, ha azt a pályázati kiírás ezt külön jelzi.

Kiknek nem kell könyvelőt alkalmazniuk?

Az ide vonatkozó jogszabályok és rendeltetések a vállalkozási tevékenységet nem folytató szervezeteknek nem írják ugyan elő a mérlegképes könyvelő alkalmazását vagy egy könyvelő cég megbízását, de a szigorú bevallási, beszámolási kötelezettség miatt igen erősen ajánlott ezek szakképesített elkészítése. Azonban, ha a szervezet tagja maga is megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek akkor ő is el tudja látni ezt a feladatot.

Állandó kérdés továbbá, hogy a KATÁ-s vállalkozókkal mi a helyzet. Mivel fix adót fizetnek hónapról hónapra, vajon van-e értelme egy könyvelő céget megbízni ezen minimális feladatok elvégzéséhez vagy elegendő egy jól működő számlázó program is hozzá. A törvény szerint nem kötelező a KATA alá besorolt vállalkozások számára a könyvelő, ám a folyton változó törvények és a határidők miatt érdemes számukra is igénybe venni egy profi szakember segítségét, ha nem akarnak lekésni egy-egy határidőről vagy büntetést kapni esetleges tévedésük miatt.