Loading...

A könyvelő című film egy 2016-ban megjelent, több mint 2 órás amerikai dráma, amely eléggé meg van spékelve akciójelenetekkel is. A történet középpontjában Chris Wolff áll, akit Ben Affleck alakít. Ő azonban nem csak egy átlagos könyvelő, hanem a világ legjobbja.

Akárcsak az Esőember című filmben, a forgatókönyv-írók itt is felnagyították az autisták világnézetét és szuper képességekkel ruházták fel a főszereplő, beteg fiúból könyvelővé értett férfit.

A magányosan élő csodabogár élete azonnal fenekestől felborul, amikor egy robotokat tervező gyár könyvelésének átnézését rá bízzák. A számviteli hibákra gyorsan fény derül, ám az eltérések nyilvánosságra hozása és az azzal járó következmények bizonyos személyeknek az érdekeit sértik, ezért különleges katonai egység próbálja levadászni a főszereplőt. A matekzseni főhős azonban tartogat némi meglepetést a frissen szerzett ellenségei számára.

Nem minden könyvelő áll a jó oldalra

Bár a valóságban ennyire elrugaszkodott történet nem igazán jellemző, a könyvelői szakma valóban nagy matektudást és precíz, odafigyelést igényel. Azonban a filmmel ellentétben egyáltalán nincs szükség hozzá sem autizmusra, sem pedig különleges gépfegyverek használatára. A végletekig fokozott izgalom is sokszor elmarad az asztal fölött görnyedve, a számok és adatok kutatása és tanulmányozása közben. Így, aki csak emiatt végezne el mérlegképes könyvelői OKJ-s képzést, az csalódni fog.

Bár a filmekben mindig a főhős szerzi meg a legszebb nőket és az ő pénztárcája dagad a legjobban a történet végére, a valóságban mindez csak is rajtunk múlik. A pénzügyi képzésben valóban sok és gyönyörű leendő könyvelő és számviteli szakértő található, mégsem jelenthetjük ki, hogy álmaink nagy Ő-je is a padokban fog ránk várni. Azonban a fizetésre biztosan nem lesz panaszunk, hiszen már a kezdő könyvelők fizetése is meghaladja a bruttó 300.000 forintot a fővárosban.

Ilyen egy jó könyvelő

A hétköznapi életben tehát egészen más jellegű dolgok kapnak prioritást, mint a filmekben. Egyáltalán nem számít, ha nem tudunk autókat robbantani vagy fejben deriválni, viszont számtalan részletet figyelnek a megrendelők és a megbízók, ha egy megbízható könyvelőt keresnek. Az első és legfontosabb, hogy legyen valódi tudása és szakképesítése hozzá, amihez megfelelő tapasztalat is társul. Nagyobb és komolyabb feladatokhoz pedig a mérlegképes könyvelői státusz is követelmény.

A tökéletes könyvelő szerződésben rögzíti a megbízását, feladatait és számlát ad a szolgáltatásairól, emellett pedig szakmai felelősségbiztosítással garantálja munkájának minőségét. Fontos, hogy saját ügyfélkapun keresztül kezelje ügyfelei adatait, de megfelelően kommunikáljon megbízójával. A legjobb könyvelők mindig elérhetőek, rendelkezésre állnak és mindenről tájékoztatják az ügyfeleiket. Ha kell, tanácsokat adnak és mindig követik az aktuális jogszabályokat. Szükség esetén pedig képviselik a hatóságok előtt a vállalkozásokat is. Nem kell tehát Hollywood-i filmhősnek lenni ahhoz, hogy tökéletes könyvelők lehessünk!