Loading...

Vajon a könyvelői szakmának is vannak árnyoldalai vagy valóban csak az előnyeit élvezik a friss diplomás pénzügyesek is? A szakmában eltöltött tapasztalatok sokat számítanak ugyan egy-egy helyzet megoldásánál, így természetesen a pályakezdők sokkal több problémával szembesülhetnek, mint a szakma nagyjai.

Ennek ellenére a fiatalok is ugyanúgy élvezhetik azokat az előnyöket, amelyeket a sok évnyi tapasztalattal rendelkezők. A szakma feladatai, nehézségei, sikerei és persze a fizetés is fontos sarokpont a könyvelőknél, vajon 2019-ben mire számíthatnak?

Mind tudjuk, a könyvelői szakma nem olyan egyszerű és nem is mindenkinek való. A rátermettségen és a számok szeretetén felül megfelelő szaktudásra is szükség van ahhoz, hogy alázatosak lehessünk. A kihívásokkal teli hivatásban fontos az állandó megújulni vágyás, hiszen a legfrissebb törvények, jogszabályok és paragrafusok ismerete nélkül a munkaadóink és ügyfeleink is elpártolhatnak tőlünk. Ami egy könyvelőnek apró hiba, az egy vállalkozásnak hatalmas büntetés is lehet.

Nem elég a rátermettség, papírra is szükség van a könyveléshez

Könyvelő ma már akárki lehet, aki képességet érez magában és sikeresen végzi el a gazdasági szakközépiskolát. Ha többre vágynánk, mint egy „mezei” könyvelői státusz és nagyobb felelősségvállalásra és komolyabb munkákra is hajlandóak vagyunk, érdemes elvégezni egy mérlegképes könyvelő OKJ képzést. Ez a képzés ugyanis biztosítja, hogy a legújabb adózási és számviteli ismereteket is elsajátítsuk és feljogosít rá, hogy akár beszámolókat is készíthessünk és nyújthassunk be.

Míg 2013 előtt ez a képesítés automatikusan járt mindenkinek, aki közgazdasági diplomát szerzett, ma már külön képzés keretében érhető csak el. Így csak is a legjobbak lesznek képesek komoly feladatot vállalva, igazi, mérlegképes könyvelőként, alkalmazottként vagy saját vállalkozóként is tevékenykedni. A hivatalos képesítés és a papír mellett azonban a személyiség is fontos, hogy a monoton, ülőmunkát és az állandó határidő betartást elviseljük és az ügyfelekkel való folytonos kapcsolattartást is kézben tudjuk tartani.

Sokrétű, izgalmas és gyakran ismétlődő feladatokat is kell végezni

A könyvelésben leginkább előforduló feladatok közé tartoznak a bankkivonatok, a szállító- és vevőszámlák, az elszámolások könyvelése, a bérszámfejtés és a folyószámla egyeztetés. A szakma csúcsát azonban egyértelműen az adóbevallások elkészítése, az eredménykimutatások és a mérlegek összeállítása jelenti. Ezekhez azonban valódi, naprakész tudásra van szükség és nem hátrány a sok éves szakmai tapasztalat sem.

Sok fiatalnak azonban nincs sem türelme, sem kitartása ezekhez a munkafolyamatokhoz, így számukra más jellegű karrier javasolt. Azonban a statisztikák azt mutatják, hogy az iskolákból és képzésekről sikeresen kikerülő friss szakemberek rövid időn belül el tudnak helyezkedni. Ráadásul már a kezdő könyvelők bruttó fizetése is 300.000 forint környékén mozog a fővárosban.