Loading...

A sikeres vállalkozásához több tényező is szükségeltetik. A kiváló ötlet mellett rengeteg jogi és gazdasági kérdésben kell eligazodni a cégvezetőnek. A szakemberek felkeresése előtt viszont jobb átgondolni néhány szempontot a leendő üzlettel kapcsolatban.

Manapság már érdemes piackutatást végezni egy-egy termék forgalmazása előtt, vagy ha egy új szolgáltatással szeretne előrukkolni, akkor igényfelmérést végezni a vállalkozás helyszínén. Ez csak egy tényező, melyet javasolt átgondolni az alapítás előtt, sok más kérdés is felmerülhet ilyenkor. Íme, néhány javaslat, mellyel jobb, ha számol.

Vállalkozás indítása más szemszögből

Mérlegelni kell, hogy a termék vagy a szolgáltatás megállná-e helyét a piacon. Ez már könnyen után követhető, hiszen piackutatással nem csak a vállalkozás jövőjét tudják felmérni, de a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos igényeket is. A közösségi média korában ez már ingyenesen is megtehető. Könnyen készíthet kérdőívet, melyeket közösségi oldalakon vagy e-mailen keresztül küldhet el a célcsoportoknak. Nem szükséges komoly ügynökségeket felkeresni, hogy végezzenek piackutatást.

Ha a célcsoport szerint van igény a vállalkozásra, akkor mindenképp érdemes a piacon körültekinteni. A konkurencia árai és hozzáállása mind tanulópélda lehet, hiszen a hibáikból ugyanúgy tanulhat, mint a nyereségeiből. Gyorsabb szállítási idő vagy kedvesebb kiszolgálás mind-mind hozzátehet a vállalkozás sikerességéhez. A közvetlen induláshoz viszont már szükségeltetik szakember tanácsadása is. Mindenképp érdemes egy könyvelőt és egy jogászt felkeresni. Ugyanis ilyenkor merülnek fel az esetleges pénzügyi kérdések, melyeket jobb szakemberekkel megtárgyalni, üzleti terveket készíteni, illetve az induláshoz szükséges vagyon kikalkulálását elvégezni. Az induló tőke függhet a vállalkozás formájától is, ezért jobb üzleti tervet készíteni egy könyvelő segítségével.

Jogászok a könyvelő irodákban

Sok könyvelő iroda vállal ilyen feladatokat és alkalmaz jogászokat is. További folyamatként érdemes átgondolni az indulókészlet tartalmát és beszerzését. Ilyenkor szóba jöhet a bérlés is, melynek során elegendő későbbi célként kitűzni a vásárlást. A szükséges engedélyek megszerzése nagyon fontos, legyen az pénztárgép vagy számlázó program, hiszen egy kezdeti ellenőrzés során nem biztos, hogy túléli a vállalkozás a bírságok kifizetését.

A havi költségek kalkulálásával akkor is kell számolni, ha még a vállalkozás nem termel tőkét, hiszen ugyanúgy felmerülnek majd bizonyos költségek, mint pl: telefonszámla, internetszámla, irodabérleti díj, könyvelői díj, bankköltség stb. Egy jó könyvelő az üzleti terv elkészítése során biztosan segít kalkulálni ezekkel a kiadásokkal. Egy vállalkozás indulásakor sokszor még nem termel nyereséget, sokan örülnek, ha nullára ki tudják hozni a kezdő időszakot. Nem kell megijedni, hiszen a kezdeti nehézségek minden vállalkozás során felmerülnek, megfelelő szakemberekkel azonban csökkenthetőek ezek a kockázatok.