Mérlegképes könyvelő tanfolyam (vállalkozási)

»Mérlegképes könyvelő tanfolyam (vállalkozási)
Mérlegképes könyvelő tanfolyam (vállalkozási)2018-07-31T12:40:29+00:00

További információk, képzés és jelentkezés ITT!

Érdemes belevágni a mérlegképes könyvelő képzésbe?

Ha röviden kell válaszolnunk, akkor IGEN. De hosszabban is válaszolunk, ugyanis képességeink, motivációink eltérőek.

 • Az biztos, hogy a könyvelők elhelyezkedési esélyei átlagon felüliek. Úgy gondoljuk, hogy aki el akar helyezkedni könyvelőként az viszonylag rövid időn belül találni fog magának munkát.
 • Általános sztereotípia, hogy a könyvelő végzettséggel (nagyon) jól lehet keresni. Ez így is van, ha főkönyvelő, vagy gazdasági vezető vagy. Ezekben a pozíciókban valóban el lehet érni több-százezres, sőt milliós fizetéseket is.

Azonban ne gondold azt, hogy a mérlegképes könyvelő tanfolyamról kiesvén rögtön egy főkönyvelői (gazdasági vezetői) székkel fognak megkínálni. Talán 5-7 év munka után igen. A szakmát alulról fogod kezdeni, ahol a következő fizetésekre számíthatsz a HR portál adatai szerint:

Könyvelő fizetések - forrás HR portál 2017.

Ha szorgalmas és tehetséges vagy, akkor 5 év múlva megpályázhatsz egy főkönyvelői széket, ahol 600 000-1 000 000 Ft közötti fizetésre számíthatsz.

A szakma csúcsa a pénzügyi, gazdasági vezető, ahol már 1 000 000 Ft fölötti fizetések a jellemzőek.

Néhány éves tapasztalattal nyithatsz egy könyvelőirodát is, illetve elvégezheted az adótanácsadó, vagy a könyvvizsgáló képzést is. Itt a jövedelmek nagyon széles skálán mozognak, határ a csillagos ég.

Hol érdemes mérlegképes könyvelő gyakorlatot szerezni?

Kis cégnél, vagy nagyvállalatnál/multinál?

Ha számodra a fizetés az elsődleges szempont és tudomásul veszed, hogy csak egy részterületen szerzel gyakorlatot, akkor multihoz jelentkezz! Itt azonban nehéz szakmailag fejlődni. Ha szeretnéd megtanulni a szakmát, akkor inkább kisebb cégnél, könyvelőirodánál kezdj, ahol ugyan alacsonyabb fizetésre számíthatsz, de széleskörű gyakorlatot szerezhetsz.

Unalmas mérlegképes könyvelőnek lenni?

Itt sincs egyértelmű válasz. Sokaknak igen, sokaknak nem. Azért pontosítunk: beosztott könyvelőnek lenni nem túl kreatív foglalkozás. A főkönyvelő, vagy gazdasági vezető munkája viszont már az, ezer dolgot kell átlátnia. Ha minden napos adrenalinfröccsre vágysz, akkor nem biztos, hogy könyvelőnek kell állnod (persze egy rossz főnök mellett, akár ezt is megkaphatod :).

Milyen végzettséggel iratkozhatsz be mérlegképes könyvelő képzésre?

Érettségi vizsga + szakirányú végzettség. Elsősorban pénzügyi-számviteli ügyintéző, vagy közgazdász diploma, vagy egyéb diploma, de ebben az esetben legalább két év pénzügyi, vagy számviteli területen szerzett (igazolt) gyakorlat. Ha nincs szakmai előképzettséged, akkor olvasd el a pénzügyi számviteli ügyintéző képzésről szóló bejegyzést is.

Mikor érdemes elvégezni a képzést?

Akkor, ha:

 • könyvelő, pénzügyes szeretnél lenni
 • vezető pozícióban szeretnél dolgozni
 • önálló könyvelőirodát szeretnél létrehozni
 • szeretnél továbbmenni adótanácsadó, vagy könyvvizsgáló irányban
További információk és jelentkezés

Miért vágj bele a mérlegképes könyvelő képzésbe?

Így látjátok Ti:

Tomolyáné Harangi Mónika: https://www.facebook.com/monika.tomolyaneharangi

“Miért tanulok Mérlegképesnek? Többször kérdezték mostanában.

Mert szeretem a matekot, a számok világát. Aztán, ha továbbgondolom a kérdést, szeretem a rendet, és ez egy vállalkozás életében az elsődleges dolgok közé tartozik. De az életben sokszor előfordul, hogy összecsúsznak a dolgok, legyen ez akár egy otthon, vagy egy munkahely. Rendet kell tennünk. És ki tudja ezt legjobban? Egy Anya, vagy a Mi esetünkben egy könyvelő.

Szerencsés vagyok, mert az előbbit már tízen X év óta gyakorlom, az utóbbiban jószerivel csak a tanteremben volt alkalmam gyakorolni, de ami késik, az nem múlik! És hogy ezek a dolgok gördülékenyen menjenek, kell egy jó háttér: kiváló tanárok, esetleg egy mentor, vagy a SZÁMVITEL NAVIGÁTOR blogja, ahol egymásra van építve a tananyag, és ha elakadok, akkor is találok minden problémámra megoldást. Nem csak leírok egy-egy számlaszámot, hanem értem is, hogy mit miért csinálok, és ez rettentő nagy erőt ad a folytatáshoz. Ha kérdésem van, mindig kapok rá választ. És ilyenkor imádom, amit csinálok . Csak köszönetet tudok érte mondani.

És ha már ezeket az ismereteket elsajátítottuk, sokkal nagyobb eséllyel válhatunk egy közösség (munkahely) megbecsült tagjaivá, amit azt hiszem mindenki csak kívánni tud magának. Gyerekek mellett tanulni? Igen, nehéz. De szerintem rettentő jó példával járhatunk előttük, ezt saját tapasztalatból írom.”

Deme Zoltánné: https://www.facebook.com/zoltanne.deme

“Én 50 évesen szántam el magam a tanulásra. Közgazdasági szakközépiskolát végeztem. Négy gyerek mellett nem nagyon maradt időm arra, hogy képezzem magam. Költségvetési intézménynél könyvelek, most már több, mint 10 éve. Imádom a szakmámat. Többször eljátszottam a gondolattal, hogy milyen jó lenne, ha meglenne a mérlegképesem, de valamiért mindig lebeszéltem magam róla. Végül aztán mégis belevágtam, és idáig viszonylag szépen vettem az akadályokat.

A vállalkozási szféra kicsit idegen volt számomra, teljesen más szemlélet, mint amiben dolgozom. Aztán az idéntől a számviteli jogszabályok változásával már a munkám során is “kamatoztathatom” az eddig tanultakat. A jövő héten lesz a két írásbelim, és ha minden jól megy, a hónap végén meg lesz a bizonyítványom is. Nagyon bízom benne. A végére kicsit elfáradtam.”

Rabbné Kókai Ilona: https://www.facebook.com/ilona.rabbnekokai

“Engem a sorsom vezetett idáig azzal, hogy bár már korábban is szerettem volna ezt a sulit elvégezni, nem volt lehetőségem. Az utóbbi évek azonban oda vezettek, hogy tanulnom kellett mindenképpen, és megint csak ide vonzott az érdeklődésem. Mindig is szerettem a matekot, a logikus gondolkodást, amit ebben a szakmában lehet hasznosítani, természetesen sok-sok tudással párosítva. A múlt hónapban sikeresen le is vizsgáztam! Nagyon izgalmasnak tartom az egészet, a számvitel-elemzés pedig a kedvenc tantárgyam volt.

Most még álláskereső vagyok, de bízom benne, hogy sikerülni fog ebben a szakmában dolgozni! Nagyon szeretném, mert rengeteg munkát fektettem a bizonyítványomba, és a megszerzett tudást szeretném hasznosítani.”

Néhány vélemény a képzéseinkről:

További információk és jelentkezés

33 hozzászólás

 1. Névtelen 2013-04-22 - 15:08- Válasz

  Kedves Norbi! Érdekes cikk. Néhány észrevétel: Fizetések itt vidéken alacsonyabbak Nálunk multi egyáltalán nincs Hogy unalmas-e a könyvelés valóban egyén függő. Én szeretem csinálni Valóban tanárt kellene választani, de vidéken örül az ember, ha valahol egyáltalán összejön egy csoport. Nagyvárosban, főleg Pesten egyetértünk. További sok sikert ehhez a kiváló bloghoz Üdv: S. L-né

 2. Névtelen 2013-04-22 - 15:13- Válasz

  Én is azt ajánlom, hogy aki fejlődni akar az mindenképpen könyvelőirodánál kezdjen. Multinál beállítanak egy részterületre (vevő, szállító, bank, pénztár, készlet, tárgyi eszköz…) és onnan nincs kiút. Mindent elfelejtesz és beragadsz. De szerintem ez is a céljuk.

 3. Névtelen 2013-04-22 - 15:20- Válasz

  Szia Norbi! Írhatnál egy ilyen bejegyzést a pénzügyi számviteli ügyintézőkről is. Mi ennél nehezebb elhelyezkedésre és fizetésre számíthatunk? Válaszodat előre is köszönöm: Bakonyi Kata

 4. Mérlegképes Tanárok 2013-04-22 - 15:37- Válasz

  Szia! Fizetések nagyjából azonosak, talán valamivel alacsonyabbak. Természetesen főkönyvelő, gazdasági vezető kilőve. A fő probléma, hogy fejlődési lehetőség nincs benne (ha utána elvégzed a mérlegképes könyvelő tanfolyamot akkor persze igen).

 5. Névtelen 2013-04-22 - 16:50- Válasz

  Érdekes írás, köszi!

 6. Névtelen 2013-04-26 - 22:41- Válasz

  Végre nem egy képzésre bedumálós, hanem egy objektív írás. Amivel nem értek egyet: a kezdő fizetések szerintem Pesten alacsonyabbak, vagy legalábbis nem sok helyen adnak meg 250 000-et. legalábbis a kkv szektorban.

 7. Névtelen 2013-05-03 - 17:31- Válasz

  Szia! Ősszel szeretnék belevágni a mérlegképes könyvelő képzésbe. Sokat gondolkodtam rajta, mert a suli ahol a pénzügyi számviteli ügyintézőt végzem nem túl színvonalas. A blogod sokat segített (pontosabban csak ez segített), és most kedvet éreznék a mérlegképes könyvelő tanfolyamhoz. Az önéletrajzodban írtad, hogy már nem tanítasz, de tudsz ajánlani valamilyen sulit? Köszi!

 8. Névtelen 2013-05-08 - 20:23- Válasz

  Szerintem azt érdemes tudni, hogy a mérlegképes képzés nagyon nem egyszerű, főleg a számvitel. Abban ne reménykedj, hogy elég ha bejársz órára, kőkeményen kell tanulni. Ha erre nem vagy képes, akkor ne vágj bele. Sára

 9. Tóthi Zsófi 2013-05-08 - 22:01- Válasz

  Nekem is az a tapasztalatom, hogy viszonylag gyorsan el lehet helyezkedni mérlegképes könyvelő végzettséggel ha van az embernek legalább 2 év gyakorlata. Kezdőként nehéz volt az első könyvelő munkahelyet megtalálni. A munka sokszor nem nyolc órás. Ha jönnek a határidők (és ebből elég sok van), akkor keményen túlórázunk. Mindent összevéve szerintem jó szakma, érdemes elvégezni a mérlegképes könyvelő tanfolyamot.

 10. Névtelen 2013-05-09 - 10:16- Válasz

  Sziasztok! Nem vagyok egy fórumozó típus, de hozzászólnék. Egyetértek az előttem szólóval, hogy a mérlegképes képzés egyáltalán nem egyszerű és valóban nem elég az órai részvétel. Nekem már csak a számvitel záróvizsga van hátra, sokat tanultam/tanulok rá, de még így sem vagyok biztos, hogy sikerülni fog. A blognak köszönhetően nagyon sok dolog tisztázódott bennem és köszönöm Norbert segítségét. Az iskola jó megválasztása nagyon fontos, de a jó tanár még fontosabb. Én csapnivalóan rossz iskolát választottam és bizony az ottani tanárok egy része, szintén csapnivaló volt. Szerencsére már megszűnt a képzés abban az iskolában, így már senki nem tud oda jelentkezni. A távoktatást én sem ajánlanám, nem hinném, hogy sikerülne ilyen módon elsajátítani. Szerintem is érdemes elvégezni, de nagyon kemény munka és sok kitartás kell hozzá. Valamint, ha valaki belevág és nem sikerül elsőre bármilyen vizsgája, ne keseredjen el. El kell menni újra és sikerülni fog. 🙂 Móni

 11. szerzsike 2013-05-09 - 14:33- Válasz

  Sziasztok! Most járom a tanfolyam rögös útjait (KOTK). Igen nehéz teljes munkaidő és két gyerek mellett, de szerintem megéri. Szerencsére nekem sikerült könyvelőirodában állást találnom. Az ügyintézői képesítéssel jóval alacsonyabb a bérem, viszont olyan dolgokat tanulok itt amit a padban sosem. De már előfordult az is, hogy a suliban kaptam választ tanártól, hogy hogyan oldjak meg problémát. Ma már egyedül boldogulok: könyvelek, bevallásokat készítek és küldök, kapcsolatot tartok a cégekkel és már én csinálom a 2012-es zárásokat is. A neten pedig – pl ez a blog is KÖSZI NORBI – rengeteg a segítség. Csak az vágjon bele a mérlegképesbe aki valóban végig is akarja csinálni. Sok sikert és jó tanulást annak aki belevág. Erzsi

 12. Névtelen 2013-05-09 - 18:43- Válasz

  Szia! Azzal egyetértek, hogy multinál beállítanak egy részterületre, így egyszerre 1 területet látsz, de a legtöbb helyen lehetőséged van mozdulni más osztályra (valahol kötelezően áttesznek 1-1,5 év múlva). Másrészt multinál olyan számviteli eseményekkel, problémákkal találkozhatsz, amivel egy kkv-t könyvelő irodánál nem. Mindkét helynek megvannak az előnyei és hátrányai, szerintem nem lehet kategorikusan kijelenti, hogy multihoz ne menjen az ember…

 13. Ferenc 2013-05-09 - 19:37- Válasz

  Sziasztok! Szerintem érdemes megcsinálni, főleg annak aki pénzügyi/számviteli ügyintézői végzettséggel rendelkezik. A számvitel tényleg nehéz, de kellő elszántsággal és tanulással megoldható. A szakma szépsége az, hogy folyamatosan tanulnod kell. Iskolát én nem tudok ajánlani, mert nekem munkaügyi tanfolyam keretében sikerült megcsinálnom. A távoktatás semmilyen formába nem ajánlatos, főleg egy adó vagy számvitel tekintetében….belegondolni is rossz, hogy eleve kevés óraszámmal és még azokra se bejárni…brrrr. elhelyezkedési lehetőség: ha van 2 év tapasztalatod, akor szerintem nem nehéz, de pályakezdőként szinte lehetetlen (sajnos tapasztalat). Szumma-szumma: Én csak ajánlani tudom, mert aki megtalálja benne a szépséget onnantól kezdve élvezni fogja.

 14. Mono 2013-05-09 - 21:07- Válasz

  Sziasztok! Köszönöm a levelet Norbert, nekem pont most jön a pénzügyi szakügyintéző vizsga (Budapesti Gazdasági Főiskola kirendeltségén tanulok és ez felsőfokú oklevél). Nagyon gondolkozom a mérlegképesen, mert utána meg kellene csinálnom az államháztartást is. Most vezetik be sajnos az óraszám növelést, így nagyon elbizonytalanodtam. Nem szeretnék 4-5 évig tanulni még 1-2 papírért, ha megcsinálhattam volna 2 év alatt mind a kettőt. A tanárokkal kapcsolatban viszont nagyon igaz, amit olvashattam a hivatkozásban, mert jelenlegi számvitel tanárom nagyon benne van a szakmában, mert közgazdász diplomája is van és könyvvizsgáló is, viszont az anyagot nem tudja jól leadni, így nem értem amit tanít. A Saldo mérlegképes tanfolyamát néztem ki. Az lenne a kérdésem, hogy ha itt lehet több tanár közül választani, mi alapján válasszak? Köszönöm a segítségét.

 15. Mérlegképes Tanárok 2013-05-09 - 21:44- Válasz

  Kedves Mono! A mérlegképes könyvelő képzés óraszáma szeptembertől sem fog emelkedni! Ez a képzés azon kevesek közé tartozik, ahol nem lesz változás. Sajnos az iskolák többsége szélhámoskodik. Nyilván téged is ez tévesztett meg. Ne dőlj be, visszaélnek a nem oktatás szakmabeliek tájékozatlanságával. Szóval a lényeg: ne aggódj, 400 óra körül marad a képzési idő.

 16. Mono 2013-05-10 - 08:42- Válasz

  Remélem, így lesz 🙂 Köszönöm a tájékoztatást 🙂

 17. Névtelen 2013-05-15 - 20:39- Válasz

  Kedves Norbert! Némi információt kérnék azzal kapcsolatban, hogy én a közeljövőben fejezem be az ügyintézői képzést,és mint mondták önmagában az kevés, tanulnék tovább, és a kérdésem egyik fele, hogy a mérlegképes képzés az egyetlen ami hasonló irányba továbblépést biztosít-e illetve,a fentieket is olvasva, ha én nem kizárólag mint könyvelő képzelem el magam a továbbiakban, mérlegképessel milyen további lehetőségeim vannak még, érdemes e ez esetben is elvégezni, a könyvelő szakmán túl mennyire "nyílik ki" úgymond a világ ennek birtokában? Köszönöm válaszod előre is, remélem érthetőre sikerült a kérdésem:). Üdv, Zoli

 18. Mérlegképes Tanárok 2013-05-15 - 20:47- Válasz

  Kedves Zoli! További lehetőség valamilyen gazdasági diploma megszerzése. Ha diplomás vagy, akkor az adótanácsadó képzés is szóba jöhet. Mérlegképes végzettséggel a pénzügyi szakma bármilyen területén el lehet helyezkedni. Had ne soroljam, mert a lehetőségek száma végtelen. Főleg ha van mellé egy diplomád és nyelvtudásod. Lehet, hogy konkrétabbra számítottál, de most ennyi jutott eszembe.

 19. Névtelen 2013-05-15 - 21:10- Válasz

  Konkrét példák nélkül voltam kíváncsi, hogy mennyire "korlátozódik" a könyvelésre a mérlegképes képzés, vagy aki nem feltétlen könyvelőként képzeli el magát de a pénzügy világa érdekli ő is bátran belevághat, de szerintem megkaptam rá a választ, köszönöm ez úton is. Az oldal tartalmához, kezelhetőségéhez pedig külön dicséret jár.

 20. Mérlegképes Tanárok 2013-05-15 - 22:42- Válasz

  A pénzügyi szakmában csak a Te korlátaid szabnak határt a lehetőségeknek. A gazdálkodás egyéb területeire (Hr, marketing, logisztika…) természetesen nem jó a mérlegképes végzettség.

 21. Dora 2013-05-22 - 22:39- Válasz

  Szia! Köszi a bejegyzést, sokat segít a döntésben. Egy kérdésem van. Mennyivel nehezebb a mérlegképes könyvelő képzés mint a pénzügyi számviteli ügyintéző?

 22. Nikoletta 2013-05-23 - 16:57- Válasz

  Kedves Ferenc! Olyan kérdésem lenne, hogy hogyan működött munkaügyi központon keresztül a tanfolyam. Mármint milyen rendszerességgel, mennyi ideig tartott, kaptál-e rá támogatást, ha igen, akkor mennyit? Június 4-én kezdem elméletileg én is ugyanígy munkaügyin keresztül, de semmi pontosat nem tudnak még mondani sajnos.

 23. Mérlegképes Tanárok 2013-05-26 - 10:43- Válasz

  A pénzügyi számviteli ügyintéző nagyjából a félút. Bár szerintem a püszüt a nulláról megcsinálni talán nehezebb, mint onnan a mérlegképest.

 24. Névtelen 2013-06-19 - 19:13- Válasz

  Köszi, őszinte, jó írás, sokat segít a döntésben (na, azért még nem vagyok teljesen biztos)

 25. Névtelen 2013-06-20 - 17:21- Válasz

  Az unalmassággal vitatkozom. Szerintem egyáltalán nem az. Illetve mondj egy olyan szakmát, ami idővel nem válik rutinná és így egy kicsit unalmassá. Mindenképpen érdemes elvégezni a mérlegképes tanfolyamot, mert az átlagnál megbecsültebb szakma.

 26. Krisztina Varga 2013-08-19 - 15:42- Válasz

  Kedves Norbert! Lassan harmadéves hallgató vagyok kereskedelem és marketing szakon, ám rájöttem, hogy szeretnék könyvelő lenni. Tantárgyaim között szerepelt a számvitel, az adók és támogatások,pénzügy,jog stb. ezáltal van fogalmam arról, hogy megközelítőleg miről szól a szakma. Mégis úgy érzem, hogy ez nem ér fel egy kétéves pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyammal, továbbá nem tudom, hogy a kereskedelem és marketing szak megfelel-e előképzettségi feltételnek. Amennyiben nem, akkor azon gondolkodom, hogy most szeptembertől elkezdek egy pénzügyi-számviteli ügyintéző okj-t a fősuli mellett. Megkérdezhetem, hogy a helyemben mit tennél?

 27. Névtelen 2013-09-24 - 10:20- Válasz

  Kedves Kata! Egy felsőfokú irodavezetői végzettségem van, de munkanélküli lettem 10 év után és rá kellett döbbenjek, hogy már minden irodai munkánál elvárás a legalább középfokú pénzügyi végzettség, így belevágtam. 2013. nyarán végeztem el a középfokú pénzügyi-számviteli ügyintézői tanfolyamot. A képzettség megszerzése előtt 1,5 év alatt csak 2 helyre hívtak be interjúra, azóta 4 helyre pályáztam és abból 2 helyre be is hívtak. Azt hozzá teszem, hogy csak közigazgatásban próbálkoztam, mert multiknál kell a nyelv, de egyértelműen nőttek az elhelyezkedési esélyeim. Most kezdtem a mérlegképest, remélem nem törik bele a bicskám + nyelvet tanulok. A fizetés nyilván középfokú végzettséggel nem egy nagy összeg, de úgy érzem haladok.

 28. Névtelen 2013-10-08 - 16:35- Válasz

  Kedves Számvitel-Tanoncok!  Nagyon sok kérdésetek lehet a további munkalehetőségekkel kapcsolatban, de egyet mondhatok könyvelőkre nagyon nagy szükség van és nagyon érdemes számvitelt tanulni. Most itt a multikról olvashattok egy hosszabb bejegyzést, erről van nekem igazán tapasztalatom. Nagyon sok külföldi vállalat helyezte Magyarországra teljes európai könyvelését és kifejezetten fiatal pályakezdőket keresnek, akik szívesen tanulnak. Számvitelhez kapcsolódó funkciók a teljesség igénye nélkül a következők lehetnek: – AP (Accounts Payable) könyvelő, Invoice matching munkatárs: – számlák feldolgozása – (korlátozott számviteli ismeretek: minimális számviteltudás elég –bejövő számlák, jóváírások (Credit Note) kezelése) – szállítói oldal kezelése – AR (Accounts Receivable) könyvelő: számlák kiállítása, rendelések feldolgozása – vevői oldal kezelése – (korlátozott számviteli ismeretek: minimális számviteltudás elég) – Payment és Treasury funkciók: – kifizetések és vállalat pénzállományának kezelése – G/L könyvelő: – főkönyvi számlák kezelése, havi és éves zárás készítése (nagyon jó számviteltudás szükséges) – Controller +egyéb riport funkciók: – riportok elemzések készítése (nagyon jó számvitel- és excel tudás szükséges) Tudás, amire szükséged lehet a jelentkezéshez: – Számvitel, ha érted és tudod ennek a honlapnak a tartalmát, akkor már jóformán bármelyik multinacionális vállalat számviteli tesztjét meg tudod írni – Junior pozícióra nyugodtan pályázhatsz, a kérdések egyszerűbbek, mint a mérlegképes teszteken. Lehet viszont, hogy a kérdéseket angolul kapod, ezért nem árt egy mérleget, eredmény kimutatást átnézni angolul is mielőtt pályázol (számlaszámok helyett elég, ha számlák neveit tudod angolul, senki nem várja el, hogy egy másik rendszert megtanulj és nem is kell). – Excel: ha még nem tanultál Excelt, akkor itt az ideje! Interneten elég jó anyagok vannak fent ingyen is. Középfokú Excel ismereteket érdemes még kiegészíteni a következőkkel (feltételes formázás, IF (HA); VLOOKUP (FKERES) függvény, legördülő választéklista és Pivot-tábla kezelés) – és ha ezt tudod, akkor már nagyon profi vagy. / Access ismerete opcionális: jó, ha van, de lehet, soha nem fogsz vele dolgozni. – Nyelvtudás: angol: kötelező, viszont középfok bőven elég. (Mivel nem sales leszel, hanem könyvelő ezért nem kell annyit beszélned idegen nyelveken.) + Német vagy egyéb nyelvismeret nagy előny. Kis nyelvekre nagyon nehéz embert találni, tehát ha tudsz pl. Dánul és még a számvitelhez is értesz mindig lesz állásod. Jól jöhet egy a következő nyelvekből: francia, holland, olasz, svéd, norvég, dán. (Hollandia nagyon nagy befektető Németország után – ezt kevesen tudják) – SAP és egyéb vállalat irányítási rendszerek ismerete: jó, ha van, de junor pozícióknál egyáltalán nem elvárt. Az SAP nagyon hasonlít a számviteli programok nagy többségére, nem kell túl misztifikálni. Gyorsan megtanulható és minden vállalatnál egy kicsit más, mert a vállalatokra szabják a program bizonyos részeit. Ha tudsz, nézz meg róla egy videót az interneten (SAP ERP Accounts Payable /AP/ bookkeeper, SAP-FI), de ennél több első körben nem kell. Multinál dolgozni nem unalmas, mert mindig van lehetőség előrelépésre vagy másik osztály megismerésére. A számvitel elméletben általában unalmasabb, mint a gyakorlatban. Sok sikert kívánok mindenkinek, aki számvitelt tanul és nagyon köszönöm Norbertnek ezt az oldalt;) Ági

 29. Névtelen 2014-06-20 - 15:58- Válasz

  Sziasztok! Engem is a távoktatás érdekelne, mivel külföldön élek, az órára járás nem megoldható. Azonban szeretnék nagyon mérlegképes könyvelői tanfolyamot végezni. Tudtok olyan iskolát, ahol van erre lehetőség? Interneten nem találtam. Köszönöm: Pitypang

 30. Névtelen 2014-09-29 - 16:32- Válasz

  Sziasztok! Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy barátnőm külföldön végzett számvitel szakon, amit itthon honosítottunk és elismerték pénzügyi-számvitel ügyintézőként. Most beiratkozott mérlegképes könyvelői tanfolyamra. Az alap tudása megvan, a gondot a külföldi és magyar megnevezések, jelölések közötti eltérés jelenti. Hol találhatunk segítséget az átálláshoz, vagy esetleg mennyire esélyes, hogy menet közben az órákon illetve az anyagokból elsajátítva magától át tud állni az itthoni dolgokra? Köszi!

 31. Számvitel Navigátor 2014-09-29 - 18:38- Válasz

  Át fog tudni állni

 32. Névtelen 2019-02-06 - 06:14- Válasz

  Sziasztok! Szeretném a segitsegeteket kérni. 20 éve vegeztem el a Közgazdasági Szakközépiskolát (pénzügyi ügyintéző). Szeretnék most elkezdeni egy mérlegképes könyvelői tanfolyamat. Érdemes elobb felfrissíteni a tanultakat és vegyem meg itt a pénzügyi számviteli kurzust, vagy vágjak bele a mérlegképesbe rögtön. Köszi elore is a valaszt!

  • Számvitel Navigátor 2019-02-07 - 09:44- Válasz

   Ha a mi mérlegképes képzésünkre jössz, akkor nem érdemes, mert nulláról kezdünk

Hagyj üzenetet