További információk, képzés és jelentkezés ITT!

Érdemes belevágni a mérlegképes könyvelő képzésbe?

Ha röviden kell válaszolnunk, akkor IGEN. De hosszabban is válaszolunk, ugyanis képességeink, motivációink eltérőek.

  • Az biztos, hogy a könyvelők elhelyezkedési esélyei átlagon felüliek. Úgy gondoljuk, hogy aki el akar helyezkedni könyvelőként az viszonylag rövid időn belül találni fog magának munkát.
  • Általános sztereotípia, hogy a könyvelő végzettséggel (nagyon) jól lehet keresni. Ez így is van, ha főkönyvelő, vagy gazdasági vezető vagy. Ezekben a pozíciókban valóban el lehet érni több-százezres, sőt milliós fizetéseket is.

Azonban ne gondold azt, hogy a mérlegképes könyvelő tanfolyamról kiesvén rögtön egy főkönyvelői (gazdasági vezetői) székkel fognak megkínálni. Talán 5-7 év munka után igen. A szakmát alulról fogod kezdeni, ahol a következő fizetésekre számíthatsz a HR portál adatai szerint:

Könyvelő fizetések - forrás HR portál 2017.

Ha szorgalmas és tehetséges vagy, akkor 5 év múlva megpályázhatsz egy főkönyvelői széket, ahol 600 000-1 000 000 Ft közötti fizetésre számíthatsz.

A szakma csúcsa a pénzügyi, gazdasági vezető, ahol már 1 000 000 Ft fölötti fizetések a jellemzőek.

Néhány éves tapasztalattal nyithatsz egy könyvelőirodát is, illetve elvégezheted az adótanácsadó, vagy a könyvvizsgáló képzést is. Itt a jövedelmek nagyon széles skálán mozognak, határ a csillagos ég.

Hol érdemes mérlegképes könyvelő gyakorlatot szerezni?

Kis cégnél, vagy nagyvállalatnál/multinál?

Ha számodra a fizetés az elsődleges szempont és tudomásul veszed, hogy csak egy részterületen szerzel gyakorlatot, akkor multihoz jelentkezz! Itt azonban nehéz szakmailag fejlődni. Ha szeretnéd megtanulni a szakmát, akkor inkább kisebb cégnél, könyvelőirodánál kezdj, ahol ugyan alacsonyabb fizetésre számíthatsz, de széleskörű gyakorlatot szerezhetsz.

Unalmas mérlegképes könyvelőnek lenni?

Itt sincs egyértelmű válasz. Sokaknak igen, sokaknak nem. Azért pontosítunk: beosztott könyvelőnek lenni nem túl kreatív foglalkozás. A főkönyvelő, vagy gazdasági vezető munkája viszont már az, ezer dolgot kell átlátnia. Ha minden napos adrenalinfröccsre vágysz, akkor nem biztos, hogy könyvelőnek kell állnod (persze egy rossz főnök mellett, akár ezt is megkaphatod :).

Milyen végzettséggel iratkozhatsz be mérlegképes könyvelő képzésre?

Érettségi vizsga + szakirányú végzettség. Elsősorban pénzügyi-számviteli ügyintéző, vagy közgazdász diploma, vagy egyéb diploma, de ebben az esetben legalább két év pénzügyi, vagy számviteli területen szerzett (igazolt) gyakorlat. Ha nincs szakmai előképzettséged, akkor olvasd el a pénzügyi számviteli ügyintéző képzésről szóló bejegyzést is.

Mikor érdemes elvégezni a képzést?

Akkor, ha:

  • könyvelő, pénzügyes szeretnél lenni
  • vezető pozícióban szeretnél dolgozni
  • önálló könyvelőirodát szeretnél létrehozni
  • szeretnél továbbmenni adótanácsadó, vagy könyvvizsgáló irányban
További információk és jelentkezés

Miért vágj bele a mérlegképes könyvelő képzésbe?

Így látjátok Ti:

Tomolyáné Harangi Mónika: https://www.facebook.com/monika.tomolyaneharangi

“Miért tanulok Mérlegképesnek? Többször kérdezték mostanában.

Mert szeretem a matekot, a számok világát. Aztán, ha továbbgondolom a kérdést, szeretem a rendet, és ez egy vállalkozás életében az elsődleges dolgok közé tartozik. De az életben sokszor előfordul, hogy összecsúsznak a dolgok, legyen ez akár egy otthon, vagy egy munkahely. Rendet kell tennünk. És ki tudja ezt legjobban? Egy Anya, vagy a Mi esetünkben egy könyvelő.

Szerencsés vagyok, mert az előbbit már tízen X év óta gyakorlom, az utóbbiban jószerivel csak a tanteremben volt alkalmam gyakorolni, de ami késik, az nem múlik! És hogy ezek a dolgok gördülékenyen menjenek, kell egy jó háttér: kiváló tanárok, esetleg egy mentor, vagy a SZÁMVITEL NAVIGÁTOR blogja, ahol egymásra van építve a tananyag, és ha elakadok, akkor is találok minden problémámra megoldást. Nem csak leírok egy-egy számlaszámot, hanem értem is, hogy mit miért csinálok, és ez rettentő nagy erőt ad a folytatáshoz. Ha kérdésem van, mindig kapok rá választ. És ilyenkor imádom, amit csinálok . Csak köszönetet tudok érte mondani.

És ha már ezeket az ismereteket elsajátítottuk, sokkal nagyobb eséllyel válhatunk egy közösség (munkahely) megbecsült tagjaivá, amit azt hiszem mindenki csak kívánni tud magának. Gyerekek mellett tanulni? Igen, nehéz. De szerintem rettentő jó példával járhatunk előttük, ezt saját tapasztalatból írom.”

Deme Zoltánné: https://www.facebook.com/zoltanne.deme

“Én 50 évesen szántam el magam a tanulásra. Közgazdasági szakközépiskolát végeztem. Négy gyerek mellett nem nagyon maradt időm arra, hogy képezzem magam. Költségvetési intézménynél könyvelek, most már több, mint 10 éve. Imádom a szakmámat. Többször eljátszottam a gondolattal, hogy milyen jó lenne, ha meglenne a mérlegképesem, de valamiért mindig lebeszéltem magam róla. Végül aztán mégis belevágtam, és idáig viszonylag szépen vettem az akadályokat.

A vállalkozási szféra kicsit idegen volt számomra, teljesen más szemlélet, mint amiben dolgozom. Aztán az idéntől a számviteli jogszabályok változásával már a munkám során is “kamatoztathatom” az eddig tanultakat. A jövő héten lesz a két írásbelim, és ha minden jól megy, a hónap végén meg lesz a bizonyítványom is. Nagyon bízom benne. A végére kicsit elfáradtam.”

Rabbné Kókai Ilona: https://www.facebook.com/ilona.rabbnekokai

“Engem a sorsom vezetett idáig azzal, hogy bár már korábban is szerettem volna ezt a sulit elvégezni, nem volt lehetőségem. Az utóbbi évek azonban oda vezettek, hogy tanulnom kellett mindenképpen, és megint csak ide vonzott az érdeklődésem. Mindig is szerettem a matekot, a logikus gondolkodást, amit ebben a szakmában lehet hasznosítani, természetesen sok-sok tudással párosítva. A múlt hónapban sikeresen le is vizsgáztam! Nagyon izgalmasnak tartom az egészet, a számvitel-elemzés pedig a kedvenc tantárgyam volt.

Most még álláskereső vagyok, de bízom benne, hogy sikerülni fog ebben a szakmában dolgozni! Nagyon szeretném, mert rengeteg munkát fektettem a bizonyítványomba, és a megszerzett tudást szeretném hasznosítani.”

Néhány vélemény a képzéseinkről:

További információk és jelentkezés