TETSZIK AZ OLDAL? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Név:*
E-mail cím:*
Milyen képzésre jársz jelenleg?:*

2012. augusztus 25., szombat

Könyvviteli számla, főkönyvi számla, akasztófa


A címben szereplő mindhárom kifejezés ugyanazt jelöli.

Lényeg: a könyvviteli számla olyan kétoldalú kimutatás, melynek egyik oldalán a növekedéseket, a másik oldalán a csökkenéseket tartjuk nyilván.

Így néz ki a könyvviteli számla (főkönyvi számla, akasztófa):

 

számvitel alapjai
Könyvviteli számla, főkönyvi számla, akasztófa


 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon fontos!!!

A számvitelt tanulók többsége ezen csúszik el, ezért nem ért az egészből semmit, mert ezt nem verte a fejébe kellő keménységgel:

A T (Tartozik) és a K (Követel) NEM TARTOZÁST ÉS KÖVETELÉST JELENT!!!
A számvitelt valamikor a középkorban találták ki, ekkor lehet, hogy volt ilyen jelentése, de mára semmi köze a tartozáshoz és követeléshez! (Más nyelveken nem is így nevezik). Nevezhetnénk egyszerűen B (Bal)-J (Jobb), P (Piros)-Z (Zöld), vagy akár E (Elefánt)-Z (Zebra) oldalnak is, és így sem lennénk távolabb a két oldal jelentésétől. Tehát nem tartozik senki senkinek, és nem követel senki senkitől. Tessék a tartozik és követelt két értelemmel nem rendelkező hangsorként felfogni! EZ KULCSFONTOSSÁGÚ, HA EZT NEM VÉSED ELÉG MÉLYEN A FEJEDBE, HÓNAPOKIG TÉVÚTON FOGSZ JÁRNI!

Néhány fogalom a könyvviteli számlával kapcsolatban:

Forgalom:
Az egyes oldalakra könyvelt tételek összege:
-T forgalom, a T oldalra könyvelt tételek összege
-K forgalom, a K oldalra könyvelt tételek összege

Egyenleg:
A két forgalom (két oldal: T-K) különbsége:
-T egyenlegről beszélünk, ha a T oldal a nagyobb
-K egyenlegről beszélünk, ha a K oldal a nagyobb
-Nulla az egyenleg, ha a két forgalom (T és K oldal) megegyezik

Egy egyszerű példa


forgalom, egyenleg
Forgalom-egyemleg
Mire való a könyvviteli számla?

Gondolj csak vissza az előző feladatra: minden eszköznél és forrásnál volt három oszlopunk (nyitó-változások-záró). Összesen 10 gazdasági eseményt könyveltünk le így is és alig fértünk bele néhol a változások oszlopba. Gondolj bele, mondjuk a Tesco áruházlánc pénztár „változások” rubrikájába, milyen hosszú lenne, ha így könyvelnénk.
A gyakorlatban tehát nem az előző feladat szerinti táblázatban vezetjük a gazdasági események hatásait, hanem az egyes mérlegsorokat kivetítjük 1-1 könyvviteli számlára, és a bekövetkezett változásokat év közben ezen tartjuk nyilván.

Lerajzolva:

főkönyvi számla
A mérlegsorokat helyettesítiJó, most már tudjuk, hogy mire való a könyvviteli számla (az egyes mérlegsorokban bekövetkezett változások (növekedések és csökkenések) év közi kimutatására), de melyik oldalon nőnek és melyiken csökkennek?

Könyvelés szabály eszköz és forrás számlákon:

 

Könyvelés szabálya
Könyvelés szabálya eszköz és forrás számlákonVagyis az eszközökre vonatkozó szabály minden, a mérleg eszköz oldalán található mérlegsorra vonatkozik, a forrásokra vonatkozó szabály pedig minden, a mérleg forrás oldalán található mérlegsorra vonatkozik:

mérleg
Minden eszközre és forrásra vonatkozik

Nincsenek megjegyzések:

Online videós vizsgafelkészítés (kattints a képre)