Loading...

Rossz hírem van: ezeknek a fránya eredményszámláknak (költség, ráfordítás, bevétel) is van T-K oldala. Ami még ennél is rosszabb, hogy még tudnod is kell.

Na, akkor nézzük:

Könyvelés szabálya eredményszámlákon
Könyvelés szabálya eredményszámlákon

Látod, hogy a költség és ráfordítás az eszközökhöz hasonló, a bevételek pedig a forrásokhoz hasonlítanak.
Egyetlen különbséget látsz: az eredményszámláknak nincs NYITÓ értékük.
Mit gondolsz, miért?
Az eszközök és források a mérlegben vannak és a vagyont mutatják. A vagyon pedig az egyik évről „átöröklődik” a másik évre. Tehát a december 31-én éjfélkor meglévő záró vagyontárgyaink a következő és január 1-jén 00.00-kor is meglesznek. Tehát amivel év végén lezártuk, azzal az év elején másnap meg kell nyitnunk.
Az eredményszámlák az eredménykimutatáshoz kapcsolódnak, amelyben a tárgyévi eredményt vezetjük le. Gondolj bele: ha lenne nyitó érték mint a mérlegszámláknál, vagyis fel kellene vezetni egy pl. 50 éve működő cégnek az elmúlt 50 év bevételeit, akkor év végén az adózás előtti eredmény az elmúlt 50 év halmozott eredményét mutatná. Véleményem szerint nem lenne méltányos, ha ez után kellene adót fizetnünk.
Zárni már kell az eredményszámlákat is, hiszen az év során összegyűlt egyenleget valahogy meg kell szüntetnünk.
Egy ilyen blogot írni, nagyon nagy munka. A lelkesedét, a napról-napra gyarapodó olvasók tartják fenn. Ha hasznosnak tartod lájkold, és kérlek ajánld ismerőseidnek, csoporttársaidnak!