!!!

!!!

TETSZIK AZ OLDAL? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Név:*
E-mail cím:*
Milyen képzésre jársz jelenleg?:*

2012. szeptember 1., szombat

Számviteli alapismeretek: összetett gazdasági események

Összetett gazdasági események és összefüggés a mérleg és az eredménykimutatás között


Korábban már jeleztem: a gazdasági eseményeknek két fő csoportja van.

1. Alapvető gazdasági események: melyek csak a vállalkozás vagyonára (mérlegére) hatnak. Eddig ezeket nézegettük

Alapvető gazdasági események csak a mérlegen belül hatnak


2. Összetett gazdasági események, melyek a vállalkozás vagyonára (mérlegére) is, és eredményére (eredménykimutatására) is hatnak. Vagyis a lekönyvelendő gazdasági esemény egyik érintettjét a mérlegben kell keresnünk (lehet eszköz is és forrás is), a másikat pedig az eredménykimutatásban.

Ez utóbbit nézzük most!Ennek két típusa van.

a) bevétel elszámolás
b) költség, ráfordítás elszámolás

Mindkettőre egy-egy példa:

1. 200 000 Ft kamat érkezett a bankszámlánkra.

2. Villanyszámlát kaptunk későbbi fizetési határidővel. Összege: 120 00 Ft.

Nézzük az érintetteket (most egyenlőre nincs T-K):1. pont:

Bankszámla eszköz nő. A kapott kamatot, azonban nem a mérlegben kell lekönyvelnünk, hanem nézd csak meg az eredménykimutatás VII-es Pénzügyi műveletek bevételei sorát! Ide rendeli a számviteli törvény a kapott kamatokat. Nő a bevételünk. Írjuk be a beszámolóba!

Ez egy bevétel elszámolás típusú gazdasági esemény volt.

2. pont:

Még csak a számla érkezett meg, későbbi fizetési határidővel. Tartozásunk nő az Elmű (szállító) felé. Igen ám, de a villanyköltség, mint ahogy a nevében is benne van, költséget jelent a vállalkozás számára, így az eredménykimutatásban kell helyet keresnünk neki.
Ide írjuk be: IV/1. Anyagköltség. Nő a költségünk. Ne tévesszen meg, hogy az eredményt csökkenti, de ahhoz, hogy az eredményt csökkenteni tudja egy költség, ahhoz először magát a költséget növelnünk kell. Ezt is írjuk be a beszámolóba!

Ez egy költség, ráfordítás elszámolás típusú gazdasági esemény volt.

Tegyük fel, hogy semmilyen más gazdasági esemény nem volt idén. Eljött az év vége, csináljuk meg az összesítéseket!Kezdjük a mérleggel. Szomorúan tapasztaljuk, hogy az eszközök és a források nem egyeznek. 80 Ft hibádzik a forrás oldalról. Most mi legyen?

Nagyon fontos és alapvető összefüggéshez értünk! A mérleg és az eredménykimutatás kapcsolatához. Ha ezt nem tudod, akkor semmit sem tudsz számvitelből!

Állítsuk össze az eredménykimutatást is! Figyelj, hogy az egyik bevétel, a másik költség! Ne összeadd őket, hanem a bevételből vond le a költséget! A végeredmény, vagyis a Mérleg szerinti eredmény 80 Ft nyereség. Pont ennyi hiányzik a mérleg forrás oldaláról!

Hát, pont ez a lényeg! A mérleg forrás oldalán D/VII-es sorszám alatt ezt találod: Adózott eredmény. Az eredménykimutatás végén megkapott Adózott eredmény és a mérlegben lévő Adózott eredmény ugyan annyi. Írd át tehát a mérlegbe is, és helyrebillen az egyensúly!
Vagyis levonhatjuk a tanulságot: az eredménykimutatás nem más, mint a mérleg egyetlen sorának, a Adózott eredménynek a részletes levezetése!

És hidd el, ha két gazdasági esemény után helyrebillen a mérleg, akkor 100 000 gazdasági esemény után is!

Még egy: ugye most már Te is tudod, hogy év végén előbb mindig az eredménykimutatást állítjuk össze, majd csak ez után a mérleget!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Mérlegképes Tanárok írta...

Valamit megint elrontottam, hogy eltávolította a kérdésedet.

A lényeg: ha csak simán kamatot ír, az mindig a "sima" kamat, ami pénzügyi bevétel. Az egyetlen kivétel a késedelmi kamat, ez egyéb bevétel.

Volt még kérdés?

Névtelen írta...

Kedves Norbert !
Kamat volt csak kérdés részemről,ha feladat csak simán kamatot ír,akkor az biztos pü-i műveletek bevételeként kell-e értelmezni?-mert ha nem, akkor EK-ban ha feladat csak "A"(Üzleti-üzemi tevékenység eredményét kéri akkor a kés.kam.összege benne van a pü-i műv.bevétele meg nincs.)
Köszönöm.

Mérlegképes Tanárok írta...

Igen, pénzügyi bevétel.
Az üzemiben nincs benne, ott valóban csak a késedelmi kamat szerepel.
De, teljes EK-t szoktak kérni mérlegképesen.

Névtelen írta...

Az eredménykimutátusban a villamosáram díja, mint anyagköltség miért pozitív előjellel szerepel ? Csupán véletlen elírás, vagy tudatos megfontolás van mögötte, amit érteni kellene ?

Mérlegképes Tanárok írta...

Mert növeli a költségeinket. Minél több költségünk lesz, annál kisebb az eredmény (vagyis az összesítésnél természetesen le kell vonni, ez tévesztett meg)

Online videós vizsgafelkészítés (kattints a képre)

Címkék

Mérlegképes könyvelő tanfolyam anyagai (195) Mérlegképes tanoncok (171) Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam anyagai (150) Pénzügyi számvitel (109) Feladatok (88) Számvitel alapjai (56) Tárgyi eszközök (46) Vásárolt készletek (36) Adózás (30) Áfa (28) ÁFA feladat (20) Általános Forgalmi adó (18) Nyilvántartási ár (16) ÁFA különös rendelkezések (13) Eredménykimutatás (12) KFK (11) Kontírozás (11) Gépi könyvelés (10) Gyakorlati könyvelés (9) Időbeli elhatárolások (9) Áfa elmélet (9) Devizák (8) Pénzügyi ügyintéző tanfolyam (8) Értékcsökkenés (8) Elszámoló ár (7) FIFO módszer (7) Vezetői számvitel (7) Átlagár (7) Értékpapírok (7) Passzív időbeli elhatárolás (6) Saját termelésű készletek (6) Aktív időbeli elhatárolás (5) Számvitel oktatás (5) Számvitel-elemzés vizsga (5) Számviteli bizonylatok (5) Váltó (5) Fogyasztói ár (4) Mérleg (4) Mérlegképes könyvelő szakmai- és vizsgakövetelmények (4) Nem számvitel (4) Számlatükör (4) Számvitel röpdoga (4) személyi jövedelemadó (4) 6/7-es számlaosztály (3) Betétdíjas ár (3) Göngyöleg (3) Használt ingóságokra (3) Nincs évközi nyilvántartás (3) STKÁV (3) Számlaosztályok (3) Vizsgasorok (3) gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó különös szabályok (3) mezőgazdasági tevékenység (3) műalkotásokra (3) 2014-es adótörvény változások (2) 2015 (2) Immateriális javak (2) Jövedelemelszámolás (2) Munkabérek (2) Részesedések (2) Számviteli ügyintéző tanfolyam (2) látvány-csapatsport támogatás (2) társasági adó (2) társasági adókedvezmény (2) utazásszervezési szolgáltatás (2) ART (1) Egyszerűsített vállalkozási adó. EVA (1) Főkönyvi kivonat (1) Helyi adó (1) Illeték (1) Reklámadó (1) Személyi jövedelem adó (1) Számviteli törvény változásai (1) Teszt (1) Társadalombizotsítás (1) adómentes bevétel (1) adómentesség (1) adózás rendjéről szóló törvény (1) alanyi adómentes (1) alapelvek (1) arányosítás (1) befektetési célú arany (1) belföldről származó jövedelem (1) bevallása (1) egyéb jövedelem (1) egészségügyi hozzájárulás (1) feladat (1) felvásárlási okirat (1) főbb elve (1) jövedelem (1) jövedéki adó (1) kompenzációs felár (1) környezetvédelmi termékdíj (1) külföldről származó jövedelem (1) külön adózó jövedelem (1) levonási hányados (1) megosztás (1) nem önálló jövedelem (1) nyilvános árverező (1) népegészségügyi termékadó (1) portfolioblogger (1) pénzforgalmi elszámolás (1) személyi jövedelemadó megállapításának módja (1) szociális hozzájárulás (1) társasági adó változás 2015 (1) viszonteladó (1) ÁFA elszámolása (1) ÁFA levonása (1) ÁFA pénzforgalmi elszámolás (1) Általáns Forgalmi Adó (1) Átvezetési számla (1) áfamentesség (1) általános jellemzők (1) árrés (1) élelmiszer felügyeleti díj (1) önálló jövedelem (1) összevonandó jövedelem (1)