Loading...

Összetett gazdasági események és összefüggés a mérleg és az eredménykimutatás között

Korábban már jeleztem: a gazdasági eseményeknek két fő csoportja van.
1. Alapvető gazdasági események: melyek csak a vállalkozás vagyonára (mérlegére) hatnak. Eddig ezeket nézegettük

Alapvető gazdasági események csak a mérlegen belül hatnak

2. Összetett gazdasági események, melyek a vállalkozás vagyonára (mérlegére) is, és eredményére (eredménykimutatására) is hatnak. Vagyis a lekönyvelendő gazdasági esemény egyik érintettjét a mérlegben kell keresnünk (lehet eszköz is és forrás is), a másikat pedig az eredménykimutatásban.
Ez utóbbit nézzük most!

Ennek két típusa van.
a) bevétel elszámolás
b) költség, ráfordítás elszámolás
Mindkettőre egy-egy példa:
1. 200 000 Ft kamat érkezett a bankszámlánkra.
2. Villanyszámlát kaptunk későbbi fizetési határidővel. Összege: 120 00 Ft.
Nézzük az érintetteket (most egyenlőre nincs T-K):

1. pont:
Bankszámla eszköz nő. A kapott kamatot, azonban nem a mérlegben kell lekönyvelnünk, hanem nézd csak meg az eredménykimutatás VII-es Pénzügyi műveletek bevételei sorát! Ide rendeli a számviteli törvény a kapott kamatokat. Nő a bevételünk. Írjuk be a beszámolóba!
Ez egy bevétel elszámolás típusú gazdasági esemény volt.
2. pont:
Még csak a számla érkezett meg, későbbi fizetési határidővel. Tartozásunk nő az Elmű (szállító) felé. Igen ám, de a villanyköltség, mint ahogy a nevében is benne van, költséget jelent a vállalkozás számára, így az eredménykimutatásban kell helyet keresnünk neki.
Ide írjuk be: IV/1. Anyagköltség. Nő a költségünk. Ne tévesszen meg, hogy az eredményt csökkenti, de ahhoz, hogy az eredményt csökkenteni tudja egy költség, ahhoz először magát a költséget növelnünk kell. Ezt is írjuk be a beszámolóba!
Ez egy költség, ráfordítás elszámolás típusú gazdasági esemény volt.
Tegyük fel, hogy semmilyen más gazdasági esemény nem volt idén. Eljött az év vége, csináljuk meg az összesítéseket!

Kezdjük a mérleggel. Szomorúan tapasztaljuk, hogy az eszközök és a források nem egyeznek. 80 Ft hibádzik a forrás oldalról. Most mi legyen?
Nagyon fontos és alapvető összefüggéshez értünk! A mérleg és az eredménykimutatás kapcsolatához. Ha ezt nem tudod, akkor semmit sem tudsz számvitelből!
Állítsuk össze az eredménykimutatást is! Figyelj, hogy az egyik bevétel, a másik költség! Ne összeadd őket, hanem a bevételből vond le a költséget! A végeredmény, vagyis a Mérleg szerinti eredmény 80 Ft nyereség. Pont ennyi hiányzik a mérleg forrás oldaláról!

Hát, pont ez a lényeg! A mérleg forrás oldalán D/VII-es sorszám alatt ezt találod: Adózott eredmény. Az eredménykimutatás végén megkapott Adózott eredmény és a mérlegben lévő Adózott eredmény ugyan annyi. Írd át tehát a mérlegbe is, és helyrebillen az egyensúly!

Vagyis levonhatjuk a tanulságot: az eredménykimutatás nem más, mint a mérleg egyetlen sorának, a Adózott eredménynek a részletes levezetése!
És hidd el, ha két gazdasági esemény után helyrebillen a mérleg, akkor 100 000 gazdasági esemény után is!

Még egy: ugye most már Te is tudod, hogy év végén előbb mindig az eredménykimutatást állítjuk össze, majd csak ez után a mérleget!