Loading...
Egy túlbonyolított, semmire sem jó okoskodás!
Gondolja mindenki, aki éppen tanulja.
Szerinted is? Van ennek valami értelme? Ha van, akkor mi?

Mi értelme ennek az elszámolóáras cuccnak?

Hármat biztosan tudok mondani:

1. Meg lehet szí…ni a vizsgázókat

De azért van két szakmai magyarázatom is:

Az élet egyszerűbb, mint a mi példamegoldásaink. Ugyanis év közben a készletcsökkenéseknél csak az elszámoló árat könyvelik, és az év végi (negyedéves, havi) zárlatok során rendezik az árkülönbözetet, egy összegben. Vagyis:

2. Kényelmi szempont: nem kell állandóan fifozni, átlagárazni, hanem év közben mindig az előre rögzített elszámoló árat könyveljük és csak egyszer, a zárlatoknál kell árkülönbözetet számolnunk.

3. Technikai, munkaszervezési okok: nagy cégeknél a könyvelési munka szét van szedve. Vannak akik csak a beszerzést könyvelik, és vannak, akik csak az értékesítést. Ezek sokszor nem is egy városban, továbbmegyek nem is egy kontinensen dolgoznak (rengeteg multi szervezi ki a könyvelését olcsóbb országokba pl.: Indiába. Nálunk is vannak hatalmas számviteli szolgáltató központok, akik az adott multi egész könyvelését ellátják, legyen az adott részleg bármely pontján is a világnak).

Na, szóval, hogy lesz ebből elszámoló ár?

Gondolj a Tesco-ra: naponta több 10 000-100 000 árucikk érkezik, és egy részük néhány perc múlva már egy vevő szatyrában landol. Gondold végig, ha beszerzési áras nyilvántartást vezetnének, vagyis az értékesítéshez fifozni vagy átlagárazni kellene, akkor az értékesítés könyvelését végző csapatnak állandóan a beszerzést könyvelők adataira kellene várniuk. Ha elszámoló árat használnak, akkor nincsenek kiszolgáltatva egymásnak, hiszen az értékesítés könyvelése egész évben mehet az előre meghatározott elszámoló áron. Elég, ha csak az éves (negyedéves, havi) záráskor egyeztetnek, és rendezik az árkülönbözetet.

Na, látod, milyen okos dolog ez az elszámoló ár?