Nem vezetünk évközi nyilvántartást – ÁRU

Nem vezetünk évközi nyilvántartást – ÁRU

Loading...

Korábban megnéztük, hogy hogyan kell könyvelni abban az esetben, ha a az anyagkészletről nem vezetünk év közben nyilvántartást.

De, mi van, ha az árukészleteknél is ezt a módszert szeretnénk alkalmazni?

A lényegi eltérés, hogy az árunál (változatlan formában történő továbbértékesítési céllal beszerzett készlet) a meghatározó készletcsökkenés az értékesítés. Ez azt jelent, hogy itt az 51 Anyagköltség szerepét a 814 Elábé veszi át. Minden ugyanúgy történik, mint az anyagkészletnél, csak itt mindent az elábéra vezetünk ki. A kritikus készletcsökkenés pedig az értékesítés, ahol a készletcsökkenést nem könyveljük (hiszen már le van könyvelve), viszont az eladási árat és az áfát le kell könyvelnünk, mert attól, hogy a készletmozgásokat nem figyeljük, még az eladási árat kiszámlázzuk.

2 hozzászólás

  1. Névtelen 2012-11-06 - 16:48- Válasz

    Kedves Norbert!

    Saját termelésű készletek várhatóak a közeljövőben? Annak is a bonyolultabb változata – 6-os,7-esben is könyvelés + tervezett önköltségen való elszámolás? Most ezen próbálom átrágni magam… Esetleg külön anyag csak a 6-os,7-esben való könyvelésről? Tulajdonképpen még azt sem tanultam soha…

  2. Mérlegképes Tanárok 2012-11-06 - 18:14- Válasz

    Miután ez a legbonyolultabb tananyagrész, ezért csak a végén fogok róla írni. Egyébként a legérdekesebb is egyben.

Hagyj üzenetet