TETSZIK AZ OLDAL? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Név:*
E-mail cím:*
Milyen képzésre jársz jelenleg?:*

2012. november 5., hétfő

Nem vezetünk évközi nyilvántartást – ÁRU

Korábban megnéztük, hogy hogyan kell könyvelni abban az esetben, ha a az anyagkészletről nem vezetünk év közben nyilvántartást.

De, mi van, ha az árukészleteknél is ezt a módszert szeretnénk alkalmazni?

A lényegi eltérés, hogy az árunál (változatlan formában történő továbbértékesítési céllal beszerzett készlet) a meghatározó készletcsökkenés az értékesítés. Ez azt jelent, hogy itt az 51 Anyagköltség szerepét a 814 Elábé veszi át. Minden ugyanúgy történik, mint az anyagkészletnél, csak itt mindent az elábéra vezetünk ki. A kritikus készletcsökkenés pedig az értékesítés, ahol a készletcsökkenést nem könyveljük (hiszen már le van könyvelve), viszont az eladási árat és az áfát le kell könyvelnünk, mert attól, hogy a készletmozgásokat nem figyeljük, még az eladási árat kiszámlázzuk.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Norbert!

Saját termelésű készletek várhatóak a közeljövőben? Annak is a bonyolultabb változata - 6-os,7-esben is könyvelés + tervezett önköltségen való elszámolás? Most ezen próbálom átrágni magam... Esetleg külön anyag csak a 6-os,7-esben való könyvelésről? Tulajdonképpen még azt sem tanultam soha...

Mérlegképes Tanárok írta...

Miután ez a legbonyolultabb tananyagrész, ezért csak a végén fogok róla írni. Egyébként a legérdekesebb is egyben.

Online videós vizsgafelkészítés (kattints a képre)