Loading...

Azok, akik most gondolkoznak, hogy milyen pályán is induljanak el, érdemes elgondolkozni a pénzügyi szektoron és ezen belül is a mérlegképes könyvelői szakon. A tévhitekkel ellentétben ugyanis ehhez nem kell felsőfokú végzettség sem, elegendő egy szakirányú OKJ-s tanfolyam is hozzá. A szakma pedig csak úgy szívja magába az új könyvelőket.

Mivel mérlegképes könyvelőre minden cégnek és vállalkozásnak szüksége van, sokan saját irodát nyitnak és nem alkalmazottként, hanem üzleti partnerként működnek együtt megbízóikkal.

A könyvelés a bizalom és a nagy számok játéka. Elég ugyanis egy apró hiba és akár tetemes büntetést is kiszabhatnak a hatóságok a vállalkozásra, akinek pénzügyi adatai nem stimmelnek. Azok számára azonban, akik imádják a számok világát és képesek mindig naprakészek lenni az ide vágó törvények és rendelkezések tekintetében, akkor a mérlegképes könyvelői hivatás lesz álmaik munkája. Az átlagosnál jóval magasabb fizetés pedig már csak hab az élet tortáján, a szakma iránt érdeklődőknek.

Milyen feladatokat lát el egy mérlegképes könyvelő?

A mérlegképes könyvelők a törvényben meghatározott könyvviteli szolgáltatások irányítását és vezetését végzik és számviteli beszámolókat készítenek. A törvény hatálya alá tartozó gazdálkodónál a könyvviteli szolgáltatásokon túlmenően kialakíthatják a számviteli politikát, a könyvviteli elszámolást és beszámolókat is készíthetnek, de feladataik közé tartozik a belső információs rendszer kialakítása is.

Fontos, hogy ezek a szakemberek látják el a számlarendszerhez, a könyveléshez és a beszámoló készítéshez szükséges szabályzatok elkészítésével és karbantartásával kapcsolatos feladatokat is. Így biztosítva a valóságnak megfelelő belső és külső információk előállítását és szolgáltatását. Bár nem minden feladat hárul a könyvelőkre, az adatok jogszerűségéért, szabályszerűségéért és megbízhatóságáért is ők felelnek.

Könyvelni sokkal többet jelent, mint dolgozni a számokkal

Azok akik a mérlegképes könyvelői szakmában helyezkednek el, rá kell döbbenniük, hogy sokkal többről van szó, mint a számok játékáról. A könyvelés ugyanis egy összevont feladat a cégvezető és a könyvelő részéről egyaránt, ezért a bizalom és az együttműködés elengedhetetlen. Nem csoda, hogy ilyen nagy hangsúlyt kap a bizalmi tényező, hiszen egy vállalkozás pénzügyeinek minden részlete a könyvelő keze közé kerül valamilyen formában.

A könyvelő tehát képes megítélni a cég pénzügyi helyzetét, így akár különböző pénzügyi döntésekben is tud tanácsokat adni a vezetőség számára. Minden pénzforgalommal összefüggésbe hozható feladatot átláthat és közreműködik az összevont beszámoló összeállításában is. Ő vezeti a főkönyvi és analitikus nyilvántartást és kialakítja a vállalkozás költés elszámolási rendszerét, valamint elemzi a különböző erőforrásokat a gazdálkodásban. Egy szakmailag felkészült mérlegképes könyvelő sok esetben még a belső ellenőrzési feladatokban is kiveszi a részét.