Loading...

A megfelelő szakember mindennél többet ér a vállalkozások számára, ezért nem csak a cégvezetőt, de a megfelelő alkalmazottat, ügyvédet, könyvelőt, valamint pénzügyi és számviteli munkatársat is meg kell becsülni.

Egy rossz alkalmazott ugyanis többet árt a cégnek és a hírnevének, mintha nem is vettünk volna fel senkit.

A könyvelőkön azonban még ennél is több múlik. Ők felelősek ugyanis a bizonylatok, a kimutatások, valamint a számlák feldolgozásáért. A törvények és általános jogszabályok betartása mellett, pontosan, határidőre kell elkészíteniük a bevallásokat, átadni az adatokat, miközben az adatok struktúrájára és formázására is ügyelniük kell. A különböző adatok rögzítése, ellenőrzése, hatóságok felé való szolgáltatása mellett azonban a vállalkozás vezetőjével is állandó kapcsolatot kell tartania. Fontos stratégiai döntések múlhatnak egy pénzügyi szakértő tanácsain és a cég könyvelt helyzetén.

Mit kell tudnia egy jó könyvelőnek és mit nem?

Egy jó könyvelőnek állandóan napra késznek kell lennie. Fontos, hogy ismerje az aktuális törvényeket, szabályozásokat és az adóhatóságok kiadványait is sűrűn tanulmányozza. A jó könyvelő precíz és pontos, így az adatokat átláthatóan, a megfelelő módon rendszerezi és tárolja. Emberi habitusa is kiemelkedően fontos, hogy hatékonyan legyen képes kommunikálni a cégvezetőkkel. Az ideális könyvelő segít gazdaságosan és költséghatékonyan üzemelteti üzletünket és személyre szabott megoldásokkal dolgozik.

Egy könyvelőnek nem tartozik a feladatai közé, hogy egy-egy számla valóság tartalmát és eredetiségét ellenőrizze. Éppen ezért annak teljesítési igazolását és szerződéseit sem kérdőjelezheti meg. A banki utalásokhoz és a házipénztár kezeléséhez szintén egy másik szakembert kell felkérnünk, hiszen ezt sem a könyvelő végzi (kivéve, ha ebben külön megállapodtunk). A könyvelő továbbá nem tartja a kapcsolatot sem az üzletfelekkel, sem a megrendelőkkel, így hiba esetén is a cégvezetővel kommunikál. A könyvelő továbbá nem kötelezhető az előző pénzügyi szakember hibáinak javítására sem.

Ma már bárkiből lehet mérlegképes könyvelő

A könyvelői szakma ma Magyarországon az egyik legnépszerűbbek közé tartozik, így az iskolából kikerülő friss szakemberekre azonnal lecsapnak a bankok, a cégek és a magánirodák is. Az oktató központok arról számoltak be, hogy a diákok közel háromnegyede egy éven belül elhelyezkedik a szakmában, kiemelkedő fizetéssel. Nem csoda tehát, hogy a legnépszerűbb OKJ képzésben is oktatott szakmák között a pénzügyi szakirányok a legnépszerűbbek évek óta.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint ugyanis a bérügyintéző, a társadalom ügyintéző, a vállalkozási mérlegképes könyvelő, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, az államháztartási mérlegképes könyvelő, az adótanácsadó és az IFRS mérlegképes könyvelő is a toplista élmezőnyében végzett az OKJ képzések népszerűségének listájában.