Loading...

Az elmúlt évek során a digitalizálás világa szépen lassan elérte a könyvelői szakmát is. A számítógépek és könyvelői programok segítségével egyre kevesebb papíralapú adatrögzítői feladatra kényszerültek a könyvelők. Ennek előnye nem csak a monotonitás kiszűrése lett, de a munka hatékonyságának felgyorsítása is.

A digitalizáció egyszerűsítette a kapcsolattartást, kommunikációt, mint ügyfél, mint munkatársak között. Továbbá időtakarékosabbá váltak bizonyos folyamatok. A könyvelők folyamatos továbbképzéseken vehetnek részt, melyekkel az idősebb korosztály ugyanúgy felzárkózhat. Pozitív hatások közé sorolhatók még az emberi hibák kiküszöbölése, mely által a cégek jelentős költségeket takaríthatnak meg.

Az egyszerűbb folyamatok automatizálásával lehetőség nyílt az alkalmazottak további oktatásához, bonyolultabb feladatok hatékonyabb megoldásához. Továbbá a könyvelői szakmát régóta sújtó munkaerőhiány egy része is megszüntethetővé válhat, hiszen kevesebb adminisztrációs feladattal hosszútávon sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni a könyvelők. A valódi problémákra tudnak koncentrálni a jövőben. Számtalan előny mellett felmerültek azonban olyan kérdések is, mely jogosan foglalkoztatja a szakmabelieket és az ügyfeleket egyaránt. Ez nem más, mint az adatok tárolása. Biztonságos adattárolás kérdése nem csak ezt a szakmát érinti, azonban ugyanúgy fontos, hiszen nem csak magán, de céges adatok is illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Fizikális vagy felhő alapú szolgáltatást érdemes igénybe venni?

A könyvelés digitalizálásával ugyanis számtalan adat kerülhet úgynevezett tárolandó kategóriába. Ezt a könyvelők kétféle módon tehetik meg. Fizikálisan, mint a számítógépen való tárolás (egyéb adathordozón) vagy felhő alapú tárolással. A felhő alapú tárolás információ technológiai szolgáltatás, mely során a hardver és a szoftver rendszereket a szolgáltatótól veszi igénybe a vállalkozás, interneten keresztül. Egyre több vállalat válassza ezt az adattárolást, hiszen számos előnnyel rendelkezik. Nem csak alacsonyabb költségeket jelent, de magasabb szintű adatvédelmet is kínál.

Nagy előnye még, hogy a vállalkozás igényeire szabható, így természetesen csak annyit kell fizetni a szolgáltatásért, amennyit a cég igénybe vesz. A biztonsági kérdések azonban fontosak ebben a témában, hiszen olyan adatokhoz juthatnak illetéktelen, melyek akár egy-egy cég jövőjébe is kerülhet. A megbízható szolgáltatók nem hiába biztosítják a legmodernebb ellenőrző rendszereket, melyekben tűzfalak és hozzáférési jogosultságok is mind azért dolgoznak, hogy a cég adatai csak illetékeseknek legyen nyilvános.

A fizikális tárolással kapcsoltban felmerül a hardverek megbízhatóságának kérdése. Egy fizikális tároló használati időtartama sokkal kevesebb, vírus vagy egyéb probléma esetén pedig azonnal elveszhetnek az adatok. Ilyen esetekben sokszor a biztonsági másolatok menthetik meg a cégeket. Érdemes tehát átgondolni az adatok tárolásának módját minden cégnek, biztonsági rés sajnos mindkét esetben előfordulhat.