Loading...

Az OKJ-s képzések egyik nagy előnye, hogy a munkaerőpiacról kiesett dolgozók rövid időn belül új szakmákat tudnak elsajátítani, így esélyt kaphatnak az új munkahelyük megtalálásában. Egy-egy új szakma kitanulása nem csak nehéz döntés lehet egy munkanélküli számára, de rengeteg szervezést is igényelhet.

Az egy-két éves képzések a megfelelő intézményekben már teljes körű felkészítést nyújtanak a leendő szakmával kapcsolatban. További előny, hogy az első OKJ-s szakképesítés ingyenesen elvégezhető. Miért vált vonzóvá a nők körében?

A nők sokszor nehéz helyzetben vannak, nem csak a gyermekvállalás miatti bonyodalmak miatt, de munkaerőpiacra való visszatérés végett is. Az egyik legkeresettebb ágazat számukra a pénzügy világa, melybe az alábbi szakok tartoznak: Társadalombiztosítási ügyintéző, bérügyintéző, pénzügy-számviteli ügyintéző, vállalkozási mérlegképes könyvelő, IFRS mérlegképes könyvelő stb.

További előny, hogy a pénzügyi ágazatban egyre több a betöltetlen munkahely, ezért örömhír, hogy a nők körében ezek a legkeresettebb OKJ-s képzések. A frissen végzetteket a banki szektor, könyvelő irodák vagy nagyobb cégek rögtön beszippantják. Bizonyosan ezért is válhatott egy 2016-os felmérés szerint a nők körében, az OKJ-s képzések top 10-es listája szerint az egyik legnépszerűbb terület a mérlegképes szakirány. A felmérés szerint több nő tanul tovább, mint férfi. Korosztályokat tekintve főként 25-35 és 35-45 éves nők döntenek úgy, hogy újabb szakmát tanulnak.

Miért válasszák a nők ezt az ágazatot?

A munkaerőpiacon egyre fontosabb tényezővé válik a versenyképes fizetés, munkahely rugalmassága, a megfelelő környezet kialakítása, továbbá a fejlődési lehetőség megléte. A nők esetében felmerül azonban a gyermekvállalás ténye is. Mindkét oldalról jogos aggodalmak merülnek fel nem csak munkavállaló, de a munkáltatóval kapcsolatban is. A munkáltatók nem csak szülési szabadság miatt aggódnak, de a gyermek esetleges megbetegedései miatt is, amiért természetesen a nők szabadságra kényszerülnek. A munkavállalói félnél viszont felmerülhet a rugalmasabb időbeosztás igénye, hiszen egy család ellátása több energiát emészt fel, mint gondolnák. Nem hiába válasszák sokan a könyvelői szakmát a nők körében, hiszen a gyermekvállalás után sem kell aggódniuk.

Vállalkozóként folytatott tevékenységgel, a saját ügyfélkör megválasztásával és a munka mennyiségének szabályozásával jóval rugalmasabb időbeosztást képesek kialakítani. További vonzóerő lehet a könyvelői szakma folyamatos fejlődése, digitalizálása. Az egyszerűbb folyamatok automatizálásával lehetőség nyílik ugyanis a könyvelők további oktatásához, bonyolultabb feladatok hatékonyabb megoldásához. Munkarutinok egyszerűsítésével a kapcsolattartás és a kommunikáció is egyszerűbbé válik kollégákkal, ügyfelekkel. Statisztikák szerint a könyvelők 60%-a heti szinten több mint 10 órát tölt számlaadatok rögzítésével. 30%-uk pedig több mint a munkaidő felét. A digitalizáció pontosan ezektől az időt rabló folyamatoktól szabadítaná meg a dolgozókat.