Loading...

Mit fogsz tanulni a mérlegképes könyvelő képzésen?

A képzésen összesen 7 modul (tantárgy) van.

Ha nem rendelkezel szakmai előképzettséggel, akkor mind a 7 modult meg kell tanulnod.

Ha van szakmai előképzettséged, akkor bizonyos modulok alól felmentést kérhetsz.

A következő táblázat soraiban látod a modulokat, az oszlopaiban pedig a végzettségeket.

Azt is látod, hogy a végzettségeddel kérhetsz-e felmentést, és ha igen, akkor mely modul(ok) alól.

 

Nézzük a modulok tartalmát!

Figyelem, nem sorrendben megyünk, sőt, 3 modult összevontan ismertetünk!

1. modul: Gazdasági és jogi alapismeretek

Gazdasági és jogi alapismeretek nélkül nem lehet létezni ebben a szakmában. A Gazdasági és jogi alapismeretek modul segítségével megérted majd többek között egy cég belső és külső folyamatait, az egyes társasági formák (Bt., Kft. Rt. stb.) közötti alapvető különbségeket, megismered az egyéni vállalkozás és a gazdasági társaságok alapításának feltételét és el fogsz tudni igazodni a jogszabályok útvesztőjében.

2. modul: Vállalkozások pénzügyei

Milyen szempontrendszer alapján ítéli meg a bank a hitelképességet? Hogyan kell kiszámítani a hitelekhez kapcsolódó kamatot vagy a THM-et (teljes hitel mutatót)? Milyen értékpapírokba érdemes befektetni a megtakarításunkat? Két befektetési alternatíva közül hogy lehet kiválasztani a kedvezőbbet? Ilyen és hasonló kérdéseket válaszol majd meg a Vállalkozások pénzügyei tantárgy.

4. modul: Számvitel és adózás digitális környezetben

A képzésben az adózáshoz és a számvitelhez kapcsolód elméleti ismeretek mellett a gyakorlatra is különös hangsúlyt fektetünk. A Számvitel és adózás digitális környezetben modul során megismerkedünk különböző könyvelő programokkal, azok használatával, és valódi bizonylatok alapján könyvelünk gazdasági eseményeket, különböző adónemekhez kapcsolódó bevallásokat készítünk és a könyvviteli zárlat után a beszámolót is összeállítjuk.

5. modul: Adózási feladatok ellátása

Hányféle adó létezik?
Mennyi adót kell fizetni?
Lehet esetleg kevesebbet?

ÁFA, TAO, SZJA, KATA, SZOCHO, járulékok, helyi adók és még sokféle adónemet és a kapcsolódó törvényi szabályozást is ismernie kell egy mérlegképes könyvelőnek. A könyvelőnek adóbevallást kell készítenie, meg kell szerveznie a vállalkozások adózási feladatait. Az adózással kapcsolatos ismeretanyagot az Adózási feladatok ellátása modul során fogjuk megtanulni.

3. modul: Könyvviteli ismeretek
6. modul: Pénzügyi számvitel
7. modul: Pénzügyi kimutatások összeállítása, elemzése és ellenőrzése

A 3 modul (tantárgy) nagyon szorosan összefügg, nehéz határt húzni közöttük, ezért egyben ismertetjük őket.

Ebben a három modulban tanuljuk meg a könyvelést, illetve a könyveléshez kapcsolódó elemzési és ellenőrzési módszereket.

A Számviteli törvény alapján a vállalkozások többségének minden évben el kell készítenie a beszámolóját, melyben bemutatja, hogy hogyan alakult az év során a vagyona és nyeresége. A könyvelők a vállalkozás élete során előforduló gazdasági események (pl.: anyag, áru vásárlás, termék értékesítés, bérfizetés, hitel felvétel, anyagfelhasználás a termeléshez, ÁFA befizetés stb.) könyvelése mellett tehát pénzügyi kimutatásokat (például beszámolót) is kell, hogy készítsenek.

Érdemes befektetni egy vállalkozásba? Adna hitelt a bank a vállalkozásnak? Milyen a vállalkozás pénzügyi helyzete? Eredményesen gazdálkodott a vállalkozás az elmúlt években? Az ilyen kérdések megválaszolásához körültekintő elemzésre van szükség, melyet minden mérlegképes könyvelőnek tudnia kell.

A könyvelői szakma erős figyelmet kíván, de mindannyian hibázhatunk, hibázunk. Ebből következően minden kapcsolódó munkafolyamathoz (könyvelés, bevallások készítése, a beszámoló összeállítása stb.) célszerű ellenőrzési pontokat beépíteni. A vállalkozás belső ellenőrzési rendszerén túl a különböző intézmények (pl.: adóhatóságok) általi ellenőrzési feladatok jelentik a jogszabályoknak megfelelő működés és gazdálkodás garanciáit.

Kattints ide a mérlegképes könyvelő tanfolyamunkhoz!

Kövesd itt a Fb oldalunkat!