Loading...

Áfa (általános forgalmi adó)

 

áfa könyvelése
ÁFA

 

Az áfa működési mechanizmusát nem írom le, ezt pénzügyből, adóból tanuljátok.Itt csak a számviteli vonatkozására koncentrálok.
Példán keresztül magyarázom:
1. Eladunk valamit 4 000 Ft + áfa összegért
2. Veszünk valamit 1 000 Ft + áfa összegért
Értelmezzük:
1. Eladunk valamit 4 000 Ft + áfa összegért:
Kiállítunk egy áfás számlát. 3 összeg lesz rajta:
Nettó eladási ár: 4 000
Áfa: 1 080
Bruttó eladási ár: 5 080
Mi a vevőnktől az 5 080 bruttó eladási árat fogjuk megkapni. Igen ám, de ennek az áfa tartalma nem minket illet, hanem azt csak beszedjük az APEH helyett, majd bizonyos időszakonként (lásd pénzügy, adó: havi, negyedéves és éves áfa bevalló) elszámolunk vele, az állammal. (Leegyszerűsítve: be kell fizetnünk). Ezt, az értékesítés során beszedet, majd az államnak továbbfizetendő áfát Fizetendő áfának nevezzük.
2. Veszünk valamit 1 000 Ft + áfa összegért
Kapunk a megvásárolt cuccal egy áfás számlát. Ezen is 3 összeg lesz:
Nettó vételár? 1 000
Áfa: 270
Bruttó vételár: 1 270
Mi a vásárlásnál az 1 270 bruttó vételárat fizetjük ki. Ha magánszemélyként vesszük, akkor ennyibe is fog kerülni. Azonban, ha cégként vesszük (és könyvelés csak cégeknél van), akkor a kifizetett 270 áfa tartalmat visszaigényelhetjük az APEH-től. Egészen pontosan csökkenthetjük vele az értékesítéseinkkor keletkezett (lásd: előző pont) befizetendő áfát.
Az előző két pont alapján látjuk, hogy az áfa elszámolási időszak végén 810 Ft áfát kell majd befizetnünk az államnak.

467 fizetendő áfa
Áfa működése
Oké, de, hogy könyveljük?
Először egyszerűsítsünk, hogy a lényeg meglegyen. Az áfa (általános forgalmi adó) az adótartozások egyik fajtája. Ezek pedig a forrás oldalon vannak a 4-es számlaosztályban (rövid lejáratú kötelezettség egyik fajtája).
előzetesen felszámított áfa 466
Áfa egyszerűsítve

Melyik összeg melyik oldalra kerüljön?

Fizetendő áfa?
Megbeszéltük: beszedjük most a vevőnktől, de majd tovább kell adnunk az államnak. Vagyis most az áfa tartozásunk az állam felé nő (F+=K).
Előzetesen felszámított áfa?
Megbeszéltük: most ugyan ennyivel többe került a cucc, de ezt visszaigényelhetjük az államtól, pontosabban csökkenthetjük a befizetendő összeget. Vagyis az áfa tartozásunk az állam felé csökken (F-=T)
Akkor most jöjjön a végeredmény:
Az áfa tartozást két akasztófán tartjuk nyílván:
A fizetendő áfát a 467 fizetendő áfa K oldalán
A levonható, visszaigényelhető áfát a 466 előzetesen felszámított áfa T oldalán. Ezzel összességében csökkentve (T= -) az állammal elszámolandó áfánkat.

Áfa elszámolás helyesen
Szabály, amit véss az eszedben, hogy ne kelljen mindig ilyen bonyolultan végiggondolni:

1. Ha mi vagyunk az eladók, akkor mindig a 467 Fizetendő áfa K oldalára könyvelünk (kivéve engedménynél és visszaküldésnél, mert ekkor a 467 Fizetendő áfa T oldalára).

2. Ha mi vagyunk a vevők, akkor mindig a 466 Előzetesen felszámított áfa T oldalára könyvelünk) kivéve engedménynél és visszaküldésnél, mert ekkor a 466 Előzetesen felszámított áfa K oldalára)