Loading...

Volt ma egy jó kérdés egy fórumon, bemásolom:

“Az I.feladatcsoport kiegészítő információi között ez szerepel, amit nem értek:

“A saját termelésű készletek esetében a tervezett közvetlen önköltség alacsonyabb a tényleges közvetlen önköltségénél és a nyitókészlet magasabb a zárókészletnél.”

Ezt az információ melyik főkönyvi tételeket és hogyan befolyásolja? Ilyenkor mire kell az eredménykimutatás és a mérleg összeállításánál figyelni?”

Válasz:

A mérlegben a saját termelésű készletekre utal (befejezetlen, félkész és késztermék). Pontosabban a KÉK számlák egyenlegét kell beírni (T v. K). Ebben az esetban, ha a tényleges önköltség a magasabb, akkor T az egyenleg.

Magyarázat: a készletrevételt így könyvelted:

-téyleges önköltsége: T258  K581

-tervezett önköltségen: T251  K258

Az a) lépés összege volt a magasabb, vagyis a 258 T oldalára nagyobb összeg került, mint a K oldalára, ebből következően az egyenleg T lesz.

Az eredménykimutatásban az STKÁV T v. K egyenlegét kell kitalálnod.

-A készletrevétel ahogy az előbb írtam (K oldalon keresztül megy)

-A készletcsökkenések könyvelése: T581  K251, vagyis az STKÁV T oldalára mennek.

Ha a nyitókészlet magasabb mint a zárókészlet, akkor több volt a készletcsökkenés, mint a növekedés, vagyis az 581 STKÁV T oldalára többet könyveltünk, mint a K oldalára, így annak egyenlege év végén T lesz.

Ha nem világos az árkülönbözetes cucc, olvasd el ezt a bejegyzést: http://www.szamvitelnavigator.hu/2012/10/elszamolo-aras-nyilvantartas-elmelet.html

Ugyan a vásárolt készletekről szól, de a lényeg azonos.