!!!

2013. július 5., péntek

Könyvelő Fenegyerek Képző

Egyrészt az elmúlt 15 év tapasztalata, másrészt a körötökben végzett kérdőíves felmérés alapján világosan látszik, hogy a könyvelőképzésen résztvevők a gyakorlat hiányát tekintik legégetőbb problémának.

Miért?
Mert a könyvelő állásajánlatok 99%-ában önállóan dolgozni tudó kollégát keresnek.
Ugyanakkor:
-a mérlegképes könyvelő képzésnek nem része a gyakorlati könyvelés
-a pénzügyi-számviteli ügyintézőképzésben ugyan van gépi könyvelés, de az alacsony óraszám miatt általában nem az életre, hanem a vizsgára készít fel
-egyéb képzéseken, vagy egyáltalán nincs gyakorlat, vagy szintén nincs rá elég idő.

Ezért kerestem egy olyan gyakorló szakembert, aki a frissen végzett könyvelők "piacképes könyvelővé varázslásával" foglalkozik és megkértem, hogy gondozza a blog "könyvelés a gyakorlatban" rovatát.

Ebben a bejegyzésben megismerhetitek Őt: Balog Attilát, az 1x1 könyvelőiroda tulajdonosát, a "Könyvelő Fenegyerek Képző" (KFK) program létrehozóját.


Mindig könyvelőnek készültél?

Mint sokan mások, gyerekkoromban én is tűzoltó, orvos, űrhajós, és Sandokan akartam lenni. Egyfajta világmegváltó szerepet szántam magamnak, aki valami hasznosat tesz az emberiségért, valami nagyot alkot.

Általános iskolában kitűnt, hogy a matematika világában nagyon otthonos vagyok. A szakközépiskolában, majd a BME villamosmérnöki karán ez a tudás kiteljesedett. Utóbbi helyen, jó informatikai képzést is kaptam.

Huszonévesként, még csak nem is sejtettem, hogy valaha könyvelő leszek.

Miért lettél könyvelő, mit szeretsz és mit nem szeretsz benne?

Egyetemi éveim alatt világos lett számomra, hogy a villamosságot, mint szakmát nem nekem találták ki. Ekkor már tudtam, hogy olyan szakmát kell választanom, amelyben a matek és logika dominál, informatikai tudásra is szükség van és nincs köze a villamossághoz…

Harmadéves lehettem, amikor utazás közben véletlenül a kezembe akadt egy sportfogadásos újság, amelyben 5-ös lottó szelvénykombinációkat mutattak be. Kíváncsiságból utánaszámoltam, hogy mivel szédítik a játékfüggő, naiv embereket. Hamar rájöttem, hogy az újságban lévő szelvényszámnál sokkal kevesebbel, sokkal jobb kombinációkat is elő lehet állítani.

Készítettem egy programot, ami ezeket a szelvénykombinációkat elkészíti és leteszteli. Egyetlen egy szépséghibája volt a programnak. Nevezetesen az, hogy az akkor csúcstechnológiának számító 386-os számítógépemmel kb. 24 év alatt születtek volna meg a legjobb eredmények. Aztán optimalizáltam a programot, mérlegeltem és elhagytam néhány eljárást, így 3 óra alatt meglett a végeredmény. Felemelő érzés volt megoldani egy ilyen feladatot. Tény, hogy rengeted idő és kitartás kellett az eredmény eléréséhez.

Talán a véletlen műve, de pont aznap a kezembe került egy újság, amelyben egy mérlegképes könyvelői tanfolyam hirdetésre figyeltem fel. Elkezdtem megfejteni, hogy mit is jelenthet a mérlegképes szó. Vicces, de ezek jutottak eszembe:
-Biztosan tud döntések előtt mérlegelni - ez tetszik, hisz az 5-ös lottó szelvénykombináció programozásnál is ezt tettem!
-Még képes és összeállít egy mérleget – ez az, ez egy kellően őrült szakma, ahol képességekre is szükség van, ez nekem való!

Végül jelentkeztem, és egyetem mellett elvégeztem a mérlegképes könyvelői tanfolyamot. Pályafutásomat 1999-ben könyvelőként kezdtem, egy percet sem dolgoztam a villamossági szakmában.

Szerencsém volt, mert kezdőként több százmilliós, milliárdos forgalmú cégeket könyvelhettem, így nagyon hamar elsajátítottam a szakma csínját-bínját. Magamról elmondhatom, hogy tényleg azt csinálom amit szeretek.

A könyvelői szakmában tetszik a logikai rend. Minden mindennel összefügg. Bár jól tűröm a monotonitást, néha azért fárasztó egy testesebb anyag lekönyvelése.

Hol dolgozol jelenleg?

Jelenleg az 1x1 Könyvelőiroda Kft egyik tulajdonosa és vezetője vagyok. Cégemben napi szinten könyvelek, mert gyakorlott könyvelőként szeretnék csúcsformában maradni. Ez amolyan könyvelő fitness számomra. Nem is lehet ez másképp, hisz általános tapasztalat, hogy a szakmáját nem gyakorló könyvelő kb. fél év alatt mindent elfelejt.

De nem csak könyvelek. A lekönyvelt anyag alapján elemzéseket készítek, tanácsot adok ügyfeleimnek, ezzel is hozzájárulva vállalkozásuk sikeréhez.

Korábban csak kollégáimat képeztem, majd elindítottam a Könyvelő Fenegyerek Képzést (KFK). Ez egy 100%-ban gyakorlati képzés könyvelőknek.

Miért kezdtél bele a KFK programba?

Több állásportálon is olvasható, hogy a jól képzett, gyakorlott könyvelő „hiánycikknek” számít a piacon. Ezt én is tapasztalom, amikor kollégákat keresek, vagy külső felkérésre könyvelőválogatáson veszek részt.

Érdemes megvizsgálni, hogy mi lehet az oka a „könyvelőhiánynak” akkor, amikor évente több ezren végeznek a mérlegképes tanfolyamokon. Csak néhány okot említenék a teljesség igénye nélkül.

Talán nem árulok el titkot, hogy egy kezdő könyvelő gyakorlati képzése rengeteg energiát igényel, és a munkáltatónak egyben hatalmas kockázatot rejt. Ugyanis egyre gyakoribb eset, hogy a gyakorlatot szerzett könyvelő magasabb fizetés érdekében továbbáll. Azaz nincs rá garancia, hogy a kezdő könyvelő kollégába fektetett idő, energia, pénz valaha megtérül. Ezért ma már szinte egyik munkáltató sem akar kezdő, amatőr könyvelőket betanítani, foglalkoztatni.

További érdekesség, hogy a „rabszolgatartó”munkahelyeken, könyvelőirodákban a könyvelő kollégák sokszor 80-100-120%-ban terheltek. Ilyen állapotok mellett lehetetlen egy kezdő kollégának kellő gyakorlati tudást átadni.

Látható, hogy patthelyzet van a könyvelői piacon. A piacnak szüksége van a gyakorlott és tapasztalt könyvelőkre, ugyanakkor senki sem akarja őket képezni.

A piaci igényeket felismerve indítottam el a Könyvelő Fenegyerek Képzést (KFK). Ezzel a gyakorlati könyvelő képzéssel azoknak szeretnék segíteni, akik viszonylag rövid időn belül páratlan könyvelői tudásra szeretnének szert tenni.

Megjegyzem, hogy a gyakorlott könyvelők hamar elkelnek. Stabil és jól fizető állásokat töltenek be.

Mit látsz a kezdő könyvelők és a könyvelőképzés legnagyobb problémájának?

Mindenki tudja, hogy az OKJ-s könyvelőképzéseken a valóságtól sokszor elrugaszkodó elméleti oktatás folyik, ami egyben az ilyen jellegű képzések legnagyobb hiányossága. Az elméleti oktatás hasznos, szükség van rá, csakhogy a valós életben nem élünk meg elméleti könyvelői tudásból.

A mai hagyományos, elméleti és gyakorlati könyvelőképzések másik legnagyobb problémája, hogy nem tanítják meg a könyvelő kollégákat logikusan gondolkodni. Ez jól érzékelhető egy-egy állásinterjún, amikor pillatok alatt el lehet bizonytalanítani, meg lehet „vezetni” egy keresztkérdéssel a könyvelőket.

Folyamatosan figyelemmel kísérem a könyvelő piacot. Jól tudom, hogy a főiskoláról kikerült vagy mérlegképes könyvelői tanfolyamon végzett kezdő könyvelők manapság azzal a problémával kénytelenek szembesülni, hogy nem tudnak olyan munkahelyet találni, ahol elsajátíthatják a könyvelő szakmát a gyakorlatban. Ennek okait előbb vázoltam.

Aki fél év alatt nem talál magának állást, az szinte biztosra veheti, hogy gyakorlat híján, ablakon kidobott pénz lesz a tanfolyam díja.

Hogy ez ne forduljon elő, minden pályakezdőnek azt ajánlom, hogy könyvelőképzés után céltudatosan (és mindenáron) törekedjen a mielőbbi gyakorlati tudás megszerzésére. Akinek nem sikerül két hónapon belül állást találnia, annak figyelmébe ajánlom a KFK-t.

Feleség, gyerekek?

Jelenleg még szabad vagyok. Nincs feleségem, gyerekem. De ami késik, nem múlik…

Ha több infót szeretnél a Könyvelő Fenegyerek Képzésről, iratkozz fel a következő oldalon a KFK értesítőre: https://1x1konyveloiroda.hu/konyvelo-fenegyerek-kepzo/

Nincsenek megjegyzések:

Online videós vizsgafelkészítés (kattints a képre)

HOGYAN TEGYÉL SIKERES SZÁMVITEL VIZSGÁT?

-Nehezen megy a számvitel?
-Nem érted, hogy a tanár miről beszél az órán?
-Csak ülsz a tankönyv felett és nem tudod megfejteni a megoldást?
-Közeledik a vizsga és úgy érzed, hogy nem fog menni? Vagy mér túl is vagy néhány sikertelen vizsgán?

Mennyivel jobb lenne, ha már túl lennél rajta:

-Végre felszabadulna rengeteg, eddig tanulásra fordított időd
-Sikerülne megfelelő állást találnod
-Feljebb léphetnél a vállalati ranglétrán
-Több fizetést kaphatnál


IRATKOZZ FEL MOST, ÉS BEBIZONYÍTOM NEKED: A SZÁMVITEL EGYÁLTALÁN NEM NEHÉZ!


CSAK FELIRATKOZOTT OLVASÓKNAK: 

-8 tanács a sikeres számvitel vizsgához

-20 kidolgozott feladat 78 nap alatt!

+Bónusz: készletek puska
 
++Meglepetés azonnal a regisztráció után 


AZ OLDAL HASZNÁLATA INGYENES, A REGISZTRÁCIÓVAL SEM KELETKEZIK SEMMIFÉLE FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGED! ÉN KÖSZÖNÖM, HOGY MEGTISZTELTÉL A FIGYELMEDDEL!

Nézzük, milyen anyagokat kapsz tőlem, ha feliratkozol:

8 tanács a sikeres számvitel vizsgához: 

1. Hogy kezdj neki a számvitel tanulásnak? Ha ezt nem tartod szem előtt, akkor soha sem fogod megtanulni a számvitelt

2. Milyen sorrendben haladj? Alapoktól a mérlegképes szintig.

3. Hogyan tanulj hatékonyan?

4. Mennyi időt szánj a tanulásra (naponta és összesen)?

5. Miből tanulj? Elmondom, hogy szerintem melyik tankönyvet érdemes megvenni.

6. Hogyan lehet felgyorsítani a számvitel tanulást?

7. A számviteloktatás rákfenéje. Miért ilyen nagy a bukási arány? Csak a diák a hibás?

8. Érdemes magántanárhoz járni? Ha igen, hogyan válassz?

20 kidolgozott feladat a következő témakörökből:

-számvitel alapjai:
könyvelési tétel szerkesztése a T-K rendszerben, vállalkozás könyvelése nyitástól zárásig, áfa elszámolása, átvezetési számla

-pénzügyi számvitel:
tárgyi eszközök, vásárolt készletek, értékpapírok

+ Bónusz: részletes puska vásárolt készletekből

++Meglepetés azonnal a regisztráció után

Miért éppen a számvitel navigátor? 

Mert a többi hasonló oldaltól eltérően itt valós oktatási tapasztalaton nyugvó segítséget kapsz: 

-több mint 30 000 kontakt órát tartottam alapoktól a legmagasabb szintig

-több ezer hallgatóm tett sikeres záróvizsgát

-vizsgabizottságokban több ezer vizsgázó írásbeli dolgozatát javítottam, illetve szóbelizettem

-diákjaim országos számvitelversenyeken sorozatosan a legjobb eredményeket érték el

-az ország legnívósabb oktatási intézményeiben oktattam

-több iskolában is megkaptam a megtisztelő „év legjobb oktatója” címet

Ne habozz, kérd most az ingyenes e-mail tanfolyamot itt:
 
Név:*
E-mail:*
Hol tanulsz számvitelt? Mérlegképes könyvelő tanfolyam
Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam
Főiskola: számvitel alapjai
Főiskola: pénzügyi számvitel
Főiskola: vezetői számvitel
Egyéb
Melyik iskolában tanulod?
Melyik városban?
Hogyan találtál ide? Véletlenül
Ajánlotta valaki
Egyéb

Címkék

Mérlegképes könyvelő tanfolyam anyagai (195) Mérlegképes tanoncok (171) Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam anyagai (150) Pénzügyi számvitel (109) Feladatok (88) Számvitel alapjai (56) Tárgyi eszközök (46) Vásárolt készletek (36) Adózás (30) Áfa (28) ÁFA feladat (20) Általános Forgalmi adó (18) Nyilvántartási ár (16) ÁFA különös rendelkezések (13) Eredménykimutatás (12) KFK (11) Kontírozás (11) Gépi könyvelés (10) Gyakorlati könyvelés (9) Időbeli elhatárolások (9) Áfa elmélet (9) Devizák (8) Pénzügyi ügyintéző tanfolyam (8) Értékcsökkenés (8) Elszámoló ár (7) FIFO módszer (7) Vezetői számvitel (7) Átlagár (7) Értékpapírok (7) Passzív időbeli elhatárolás (6) Saját termelésű készletek (6) Aktív időbeli elhatárolás (5) Számvitel oktatás (5) Számvitel-elemzés vizsga (5) Számviteli bizonylatok (5) Váltó (5) Fogyasztói ár (4) Mérleg (4) Mérlegképes könyvelő szakmai- és vizsgakövetelmények (4) Nem számvitel (4) Számlatükör (4) Számvitel röpdoga (4) személyi jövedelemadó (4) 6/7-es számlaosztály (3) Betétdíjas ár (3) Göngyöleg (3) Használt ingóságokra (3) Nincs évközi nyilvántartás (3) STKÁV (3) Számlaosztályok (3) Vizsgasorok (3) gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó különös szabályok (3) mezőgazdasági tevékenység (3) műalkotásokra (3) 2014-es adótörvény változások (2) 2015 (2) Immateriális javak (2) Jövedelemelszámolás (2) Munkabérek (2) Részesedések (2) Számviteli ügyintéző tanfolyam (2) látvány-csapatsport támogatás (2) társasági adó (2) társasági adókedvezmény (2) utazásszervezési szolgáltatás (2) ART (1) Egyszerűsített vállalkozási adó. EVA (1) Főkönyvi kivonat (1) Helyi adó (1) Illeték (1) Reklámadó (1) Személyi jövedelem adó (1) Számviteli törvény változásai (1) Teszt (1) Társadalombizotsítás (1) adómentes bevétel (1) adómentesség (1) adózás rendjéről szóló törvény (1) alanyi adómentes (1) alapelvek (1) arányosítás (1) befektetési célú arany (1) belföldről származó jövedelem (1) bevallása (1) egyéb jövedelem (1) egészségügyi hozzájárulás (1) feladat (1) felvásárlási okirat (1) főbb elve (1) jövedelem (1) jövedéki adó (1) kompenzációs felár (1) környezetvédelmi termékdíj (1) külföldről származó jövedelem (1) külön adózó jövedelem (1) levonási hányados (1) megosztás (1) nem önálló jövedelem (1) nyilvános árverező (1) népegészségügyi termékadó (1) portfolioblogger (1) pénzforgalmi elszámolás (1) személyi jövedelemadó megállapításának módja (1) szociális hozzájárulás (1) társasági adó változás 2015 (1) viszonteladó (1) ÁFA elszámolása (1) ÁFA levonása (1) ÁFA pénzforgalmi elszámolás (1) Általáns Forgalmi Adó (1) Átvezetési számla (1) áfamentesség (1) általános jellemzők (1) árrés (1) élelmiszer felügyeleti díj (1) önálló jövedelem (1) összevonandó jövedelem (1)