Főkönyvi kivonat olvasása

»»»Főkönyvi kivonat olvasása

Főkönyvi kivonat olvasása

Loading...

Hogyan tanuld meg villámgyorsan a főkönyvi számokat?

A Könyvelő Fenegyerek képzéseken gyakran tapasztalom, hogy a gépi könyvelés megkezdésének egyik legnagyobb akadálya az, hogy a jelentkezők nem ismerik a főkönyvi számokat. A többség eljut odáig, hogy két főkönyvi szám mélységig meghatározza a számlán található költségnemet (pl 52 – igénybe vett szolgáltatások költsége), de ez vajmi kevés a könyveléshez. A gyakorlatban legalább 3, vagy 4, esetenként 5 és nagyon ritkán ennél nagyobb mélységű főkönyvi számokat használunk.
Nincs mese, el kell kezdened ismerkedni a főkönyvi számok végelláthatatlan sorával.  A legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnhet, ha előveszel egy jól kidolgozott számlatükröt és elkezded bemagolni az ott találkató főkönyvi számokat.
A főkönyvi szám tanulásnak ezt a módját felejtsd el. Van egy jó hírem a számodra. Az előbbi módszernél van egy sokkal hatékonyabb.
A tapasztalt könyvelők jól tudják, hogy a gyakorlatban a teljes főkönyvi szám palettának csak a töredékét használjuk. Tehát kezdetben elegendő, ha a leggyakoribb főkönyvi számokat tanulod meg.
Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, ha megszerzed néhány cég főkönyvi kivonatát és az azokban található főkönyvi számokat tanulod meg. Fontos, hogy működő cégek főkönyvi kivonatát kérd, amelyeknek van tárgyi eszköze, készlete, alkalmazottai, alvállalkozói, árbevétele (azaz nem alvó cég), külkereskedelmet folytat.
Ha a főkönyvi szám tanulásnak az általam ajánlott útját választod, rá fogsz jönni, hogy a módszeremnek számos pozitív hozománya van. Csak néhányat említenék a teljesség igénye nélkül:
1. Megismerheted, hogy mi a főkönyvi kivonat, miről regél a számvitel tanárod, amikor kimondja ezt a misztikusnak tűnő szót.
2. A főkönyvi kivonatot bújva a főkönyvi számokkal olyan formában találkozol, amilyen formában nap, mint nap találkozik minden gyakorlott könyvelő. Szoktam mondani, hogy így megismerheted a könyvelés egyik „végtermékét és alapanyagát” egyben.
3. A számlaszámokat és a mellettük lévő oszlopokban látva azok forgalmi értékeit, fel fognak elevenedni a számvitel órán tanultak. Fontos, hogy frissen tartsd az elméleti tudásodat, mert e nélkül nem fogsz tudni létezni a gyakorlati életben.
4. Ha szeretsz elemezni, a főkönyvi kivonat alapján számos összefüggést fedezhetsz fel az egyes számlaosztályok között. Máris tettél egy lépést a gyakorlati képzésed irányába.
Tudod, a KFK lényege, hogy a hagyományos képzésekkel ellentétben, megtanít gondolkodni. Ezért végezetül szeretnélek meghívni egy játékra.
Kérlek, böngészd át a lenti főkönyvi kivonatot és főkönyvi számokra hivatkozva, mondj nekem bármit a benne lévő cégről. Én meg elmondom a véleményem a válaszoddal kapcsolatban;)

Lapozz!Főkönyvi kivonat -1-
Főkönyvi kivonat -1-

Főkönyvi kivonat -2-
Főkönyvi kivonat -2-
Főkönyvi kivonat -3-
Főkönyvi kivonat -3-

(Balog Attila írása)

A főkönyvi kivonat ismerete nem csak könyvelőknek, hanem vállalkozóknak is elengedhetetlenül fontos. A Könyvelő Fenegyerek Képzőn ezért erre a témakörre nagy hangsúlyt fektetünk.
Ha tetszik a bejegyzés nyomd meg a TETSZIK (magyarul: lájk) gombot! 
2018-06-12T21:29:03+00:002013. szeptember 15.|Egyéb írások|3 hozzászólás

3 hozzászólás

 1. Attila Balog 2013-09-16 - 17:16- Válasz

  Sejtettem, hogy erre a főkönyvi kivonatos feladványomra nem fognak özönleni a jobbnál jobb megoldások. Bátorításképpen segítek, hogy lásd, nem is olyan bonyolult dolog a főkönyvi kivonat olvasása, elemzése…

  A csatolt Főkönyvi kivonat első sorából kitűnik, hogy a Könyvelő Fenegyerek képző Kft-nek vannak immateriális javai (113 főkönyvi szám). Ezek értéke 14.900Ft.

  A második sorban az említett immateriális javak értékcsökkenése látható (113(9) főkönyvi szám). Ennek értéke úgyszintén 14.900Ft. Ebből az következik, hogy az adott vállalkozás immateriális javait teljes mértékben értékcsökkentette.

  Az előbbi két bekezdés kapcsán, bennem máris felvetődtek a következő kérdések:
  1. Mik azok az immateriális javak?
  2. Milyen főkönyvi számon tartjuk nyilván?
  3. Hogyan aktiváljuk ezeket a furcsa vagyoni elemeket?
  4. Milyen főkönyvi számon tartjuk nyilván ezek értékcsökkenését?
  5. Hogyan értékcsökkentjük az immateriális javakat?
  6. Hogyan könyveljük ezek értékcsökkenését?
  7. Hogyan számoljuk ki az immateriális javak mérlegben szereplő értékét?

  Ha megfigyeled, ebben a röpke eszmefuttatásban vázlatosan felelevenítettük az immateriális javakkal kapcsolatos tudnivalókat, amire a számvitel vizsgán és a való életben is nagy szükséged lesz.

  Mindenkinek jó főkönyvi szám tanulást kívánok, illetve a várom a főkönyvi kivonattal kapcsolatos megfejtéseiteket.

 2. molnar 2013-09-16 - 22:29- Válasz

  Befektetett eszközökkel rendelkezik, azokat már teljes egészében elszámolta költségként.
  Készletei nincsenek.
  Partnerei (vevői) 38.100 Ft-tal tartoznak a cégnek.
  Pénzeszközeinek nagy részét kamatozó betétszámán tartja.
  Az előző években (kettő kivételével nyereséges volt), szép eredménytartalékot halmozott fel.
  Partnereinek (szállítóinak) 13.331 Ft-tal tartozik.
  Külkereskedelemmel nem foglalkozik.
  Fizetendő áfája 104.000 Ft. 4794 számla egyenlege vajon mi lehet?
  151.720 Ft nettó bér még nem került kifizetésre.
  A cég szolgáltatással foglalkozik. (Se anyag se árubeszerzés nem található a főkönyvben.)
  9 hónap alatt 540.000 Ft árbevétele volt. Érdemes az alanyi mentességen elgondolkodni.
  97412 tartozik oldalán vajon mi lehet?
  A bevételek nem fedezik a költségeket, veszteséges a cég.

 3. Attila Balog 2013-09-17 - 08:45- Válasz

  Ez már haladó/profi szint…:)
  Kérlek, hogy válaszodban hivatkozzál a főkönyvi számokra is, hogy a kezdők könyvelő kollégák is követni tudják, értsék a leírtakat.
  Várom a további megfejtéseket.

Hagyj üzenetet