!!!

2010. december 30., csütörtök

Mérlegképes könyvelő tanoncok anyagai: Értékpapírok

Talán az egyik legjobban utált téma: Értékpapírok

No, nézzük!

Számviteli szempontból kétféleképpen érdemes csoportosítani az értékpapírokat:

1. Lejárati idő szerint megkülönböztetünk

a) Tartós hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat, melyeket a befektetet eszközök között az 1-es számlaosztályban találunk (számlaszám: 181)
b) Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat, melyek a forgóeszközök között vannak a 3-as számlaosztályban (számlaszám: 375)

Hogy az adott értékpapírt hová kell besorolni az a vállalkozó szándékán múlik. Ha egy éven túl meg kívánja tartani, akkor befektetési célú, ha éven belül értékesíteni kívánja, forgatási célú lesz. Természetesen idő közben a szándék megváltozhat, ekkor (de legkésőbb év végén) át kell sorolni a megfelelő helyre.

A lejárati idő szerinti megkülönböztetés a példák megoldása során nem jelent nehézséget, csak a számlaszám (181-375) helyes használatára kell figyelni.


2. Hozam szerint megkülönböztetünk:

a) kamatozó értékpapírokat pl: kötvény (ezeknél a névérték után fizetnek meghatározott időnként kamatot)

b) diszkont értékpapírokat (az ő jellemzőjük, hogy névérték alatt bocsátják ki, és a futamidő végén a vételárnál mindig magasabb névértéket fizetik ki. A két érték különbözete a vállalkozás nyeresége)

Míg a lejárati idő szerinti besorolás nem jelent különbséget a könyvelésben, addig a hozam szerinti eltérés már komoly elszámolásbeli különbségeket eredményez.

Ezért a kamatozó (ez a bonyolultabb, és a vizsgán sokkal gyakrabban fordul elő), és a diszkont értékpapírokat külön-külön fogjuk vizsgálni.

Akkor tehát: kamatozó értékpapírok (kötvények):

kötvények értékpapírok
KötvényFontos: mindig a névérték a 100%, vagyis a százalékos formában megadott adatoknál mindig a névértéket vesszük alapul!!!

1. lépés: vásárlás

a) vételár

Elég egyszerű: vásárlásnál a 181 v. 374 Értékpapírunk nő (E+=T) és a 381 v. 384 pénzünk csökken(E-=K). Ha nem írják ki külön akkor 384 Bank, ha 381 Készpénzt szeretnének látni azt mindig odaírják). Néha úgy szól a feladat, hogy később fizetünk, ekkor a 479 Egyéb rövid lejáratú kötelezettségünk nő (F+=K)

Tehát: 
T181 Bef. Ép          K381 Pénztár
375 Forg. Ép           K384 Bank, vagy
                                K479 Egyéb röv. lej. köt.

Összeg: hát amennyivel csökken a pénzünk, vagyis a ténylegesen kifizetet vételár (vagy megadják abszolút értékben, vagy %-os formában, ekkor névérték x árfolyam)

b) Vételárban felhalmozott kamat:

Amikor egy kötvényt megvásárolunk, mindig megnézzük, hogy mikor volt az utolsó kamatfizetés (az életben is fontos szempont!). Miért is? Mert a kamatfizetés napján annak fizetik ki az egész kamatperiódusra vonatkozó kamatot, aki a kamatfizetés napján bemutatja az értékpapírt. A Számviteli Törvény azt szeretné, ha a megvásárolt kötvény a felhalmozott kamattól megtisztított „nettó” árfolyamon kerüljön kimutatásra,melyet úgy érünk el, hogy a kamattal lecsökkentjük a 181 (375) kötvény értékét (E-=K). T………. K181

De vajon mi kerül a T oldalra?Azt nyílván tudod, hogy a kamatok (akár fizetett, akár kapott) a pénzügyi műveleteket érintik. Most nyílván (és tulajdonképpen logikusan) rávágod, hogy fizetett kamat, tehát 87 Pénzügyi műveletek ráfordításai nőnek a T oldalon! Nem rossz! De nem is jó! Ugyanis a Sztv. a 97 Pénzügyi műveleteket kéri csökkenteni a vételárban felhalmozott kamattal (Bevétel-=T). Eredmény szempontjából tulajdonképpen ugyanaz, hiszen akár a ráfordítást növeljük, akár a bevételt csökkentjük a vállalkozás eredménye csökkenni fog.

Tehát:
T97 Pénzügyi bevételek         K181 v. 375 Értékpapírok
 

Összeg:Db x névérték x kamatláb/12 hó (360 nap) x az utolsó kamatfizetéstől a vásárlásig eltelt hónapok (napok)


Nagyon fontos!!! Miután lekönyvelted a)-b) pontot, mindig határozd meg a bekerülési értéket! Ez nem egyenlő a vételárral, hanem a kamattal csökkentet vételár, vagyis a 181 (375)egyenlege. Ez a lépés azért rendkívül fontos, mert az értékesítésnél majd ezen az értéken kel kivezetni a kötvényt. Sok tízezer dolgozatot javítottam életem során, és a vizsgázók 70-80%-a elrontja ezt a lépést. Arról nem is beszélve, hogy ennek elmulasztása egy sor halmozott hibát von maga után. Tehát ennek elmulasztásával sok pontot lehet veszíteni!


c) Bekerülési érték és névérték arányos különbözetének elhatárolása
Ezt a pont a pénzügyi-számviteli ügyintéző tananyagnak nem része. A Mérlegképes Tanoncok, Pszf-es hallgatók nem úszhatják meg!

Fontos: csak befektetési célú értékpapíroknál lehet, és itt is csak opcionális! Tehát a feladatban-sokszor a kiegészítő információk között van eldugva- külön rendelkezni kell arról, hogy a vállalkozás él-e az elhatárolás lehetőségével!

Mi a logikája?
Most megvettük a kötvényt valamennyiért, van egy bekerülési értékünk. A futamidő végén a kibocsájtó azonban a névértéket fogja nekünk kifizetni. A két összeg eltér egymástól, amely különbözet vagy nyereség, vagy veszteség lesz. Ezzel az elhatárolással ezt a nyereség-veszteség jellegű különbözetet „kenjük szét” a futamidő évei alatt arányosan, hogy ne egyszerre terhelje az eredményünket. Ebből persze az is következik, hogy ezt nem csak vásárláskor kell lekönyvelnünk, hanem egészen a beváltásig minden évben, az arányos részt el kell majd határolnunk!

Először is számoljuk ki mennyit kell majd könyvelnünk!

Képlet:
Bekerülési érték (figyelem: vételár-felhalmozott kamat!) – névérték/a vásárlástól a futamidő végéig hátralévő idő x a vásárlástól dec. 31-ig hátralévő idő=elhatárolandó összeg.

Ha megvan az összeg, könyveljük le! De hogyan?

Mint már említettem a különbözet lehet:

Nyereségjellegű (ha a bekerülési érték kisebb mint a névérték)
Magyarázat: a futamidő végén a névértéket fogom megkapni. Ha ennél kevesebbért szereztem be, akkor jól jártam

Ha a különbözet nyereség jellegű, az növeli a Pénzügyi bevételeket (Bevétel+=K), és a T oldalra mindig aktív időbeli elhatárolás megy, tehát T 391 Bevételek aktív időbeli elhatárolása.

Tehát, nyereség esetén: T391 K97
Veszteség jellegű (ha bekerülési érték nagyobb mint névérték)
Tehát drágábban vettük, mint amennyit a futamidő végén kapunk)
Ha a különbözet veszteség jellegű, akkor a pénzügyi ráfordításokat növeljük (Ráfordítás+=T), és a K oldalra mindig passzív időbeli megy, pontosabban 482 Költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolása.

Tehát, veszteség esetén: T87 K482

Fontos: ezt az elhatárolást nem január 1-jén oldjuk fel, hanem a kötvény könyvekből történő kivezetésekor (eladás, beváltás, apportba adás, térítés nélküli átadás)Kedves Mérlegképes Tanoncok!
Egyenlőre ennyi. Amint időm engedi folytatom az értékesítéssel, apportba adással, térítés nélüli átadással és az év végi teendőkkel és ami a legfontosabb, egy rakás feladattal!
Ha hasznosnak tartod a bejegyzést, szívesen veszem, ha írsz egy kommentet!
24 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon hasznos volt, köszönöm. Szívesen olvasnám az év végével kapcsolatos teendőket is, mindig ott akadok el... :(

Mérlegképes Tanárok írta...

Kívánságod parancs, íme: http://merlegkepes-tanoncok.blogspot.hu/2011/01/ertekpapirok-ertekelese-merlegkepes.html

Névtelen írta...

Köszönöm :)

Névtelen írta...

Szuper a magyarázat, végre megértem.

Mérlegképes Tanárok írta...

Örülök neki, de ez így önmagában nagyon kevés. Rögtön folytasd a többi résszel és főleg példákkal. Tanulási útmutatóban megtalálod, hogy, hogyan haladj tovább.

Éva Pech írta...

Nagyon hasznosnak találtam a bejegyzést. :-)

Névtelen írta...

Szuper, érthető :DDDD
Köszönöm!
Szeviva

Névtelen írta...

Részvény és forgatású célú diszkont értékpapírok esetleg van valahol???

Mérlegképes Tanárok írta...

Még nincs.

Névtelen írta...

Kár hogy nincs részvény már csak az hiányzik, hogy teljes legyen a kép :(

Mérlegképes Tanárok írta...

Facebook, március 4. és 11!

Névtelen írta...

Kedves Norbert!

Segítséged szeretném kérni. Sajnos, már az 1. b) pontnál (Váráslás - Vételárban felhalmazott kamat) kérdésem van:
A feladatokon keresztül sem világos a Számviteli Törvény szerinti lépés, azaz hogy miért kell csökkenteni a nyilvántartásunkban az értéket az utolsó kamatfizetéstől/kibocsátástól a vásárlásig eltelt időre jutó kamattal?
Miért érne kevesebbet a kötvény, hiszen ha nem adom el, a teljes kamatot megkapom rá.
Ha 100%-os árfolyamon vennék 1.000.000 FT-ért kötvényt 12%-os éves kamattal, akkor a befolyt kamat a teljes 12% lesz, függetlenül attól, hogy mikor jutottam a birtokába. Tehát nekem 1.120.000 Ft-ot ér a kötvény, nem 60.000 Ft-al kevesebbet, ha 6 hónappal a kamatfizetés után vásároltam. Tudom, ez csak 6 hónap múlva, de most is inkább 1.060.000 FT az értéke, mint 940.000 FT.

Nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: Imola.

Mérlegképes Tanárok írta...

Azért kell, mert a törvény ezt írja.

Ha filozofálgatni akarunk, akkor az lehet a háttérben, hogy így lehet a tiszta (kamat nélküli) értékét megmérni az kötvénynek.

Névtelen írta...

Kedves Norbert!

Nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat! 2004/05-ben tanultam számvitelt, azóta nem könyveltem (mesterképzésen sem)... és most van kb. 1,5 hónapom, hogy felkészüljek mérlegképes könyvelőire... Gazdaságis vagyok, tehát két lábbal állok a talajon...nem sok esélyt látok arra, hogy júliusban mérlegképes könyvelő legyek, de a magyarázataid egyre közelebb visznek a cél felé! :) Még egyszer köszi és sok erőt kívánok Neked további oktatásainkhoz! :)

Ancsa

Névtelen írta...

Kedves Norbert!

Pénzügyi-számviteli ügyintézőin mi sem tanultuk a bekerülési és névérték arányos különbözetének elhatárolását, viszont tanultunk olyat, hogy év végén el kell határolni a dec. 31-ig felgyűlt, de még nem esedékes tárgyévi kamatot, amit viszont a fenti bejegyzésben nem találok.

Vizsgára készülök, így bizonytalan még a tudásom, ezért is szeretnék erre rákérdezni.

Köszönettel
Zoltán

Mérlegképes Tanárok írta...

Kedves Zoltán!

Az év végi teendőket külön bejegyzésben találod: http://merlegkepes-tanoncok.blogspot.hu/2011/01/ertekpapirok-ertekelese-merlegkepes.html

Javaslom, hogy tarts a tanulási útmutató sorrendjét és mindent meg fogsz találni.

ssevi írta...

Imola kérdéséhez a gondolatom:

Azért kell figyelembe venni az időarányos kamatot is, mert az csak akkor járna nekem, ha kivárnám a kamatfizetésig hátralévő teljes időt. Ha nem akarom kivárni, mert előbb akarok pénzhez jutni, akkor lemondok a hátralévő időre jutó kamatrészről. Az majd azé lesz, aki kivárja a hátralévő időt. Én viszont annyi részt megkapok, ameddig nálam volt a kötvény (az az én várakozásomért jár). Szóval a kamatfizetéstől újabb kamatfizetésig járó kamatot megosztja egymás között eladó és vevő a részvénybirtoklási (várakozási) idő arányában.

(Ez volt a kérdés? Jó a gondolatom?)

ssevi írta...

Most viszont akkor én nem értem:

Ha megvásárolom közbülső időben (két kamatfizetés között), akkor nem fizetem ki pénzeszközben az időarányosan járó kamatot az eladónak a névérték mellé?

Köszi!

ssevi írta...

Számokkal is kérdezem:
a névérték mondjuk 1000Ft
a aktuális időszaki kamat meg mondjuk így oszlik ketté:
30Ft jár belőle az eladónak,
70Ft a vevőnek
(a teljes kamatot a vevő fogja megkapni, mert ő mutatja majd be a kötvényt kamatfizetéskor, de vásárláskor a 30Ft-nyit belőle odaad az eladónak, így ő végeredményben 100-30=70Ft kamatjövedelemhez jut)

Akkor aki vásárol az 1000+30Ft-ot fizet ki, ugye?
A kötvényt viszont csak 1000Ft értékben könyveli le, és a kifizetett 30Ft-ot bevételcsökkenésnek számolja el?

Várjunk..., azt hiszem, megvan:
1030Ft-ot fizet ki, ezen könyveli le a kötvényt, majd csökkenti 30-cal, és azt párhuzamosan elszámolja bevételcsökkenésnek.

Stimmel, ugyanaz a végeredmény!!!! :)

Számvitel Navigátor írta...

Szerintem Te számvitel tanárnak készülsz.

Névtelen írta...

kedves Norbert!

nagyon nem értem, minek fizetünk tanfolyamokra százezreket, ha erről a blogról értem meg az összefüggéseket.. :(
köszönöm a segítséget!

Anna

Névtelen írta...

Kedves Norbert!

A következő lenne a kérdésem:
Veszünk egy kötvényt tárgyév decemberében. Kibocsátás előző év februárja, kamatfizetés évente azaz februárban.
A példa első évében azaz tárgyévben az elhatárolandó járó kamatot a példatárban mindig 11 hónapra számolják. Nem értem, ha 1 hónapja van nálunk a kötvény, akkor nem csak egy havi kamat járna? A tárgyévet követő év elszámolásában érthető a 11 hónapnyi kamatelhatárolás a febr és dec vége közötti időszakra, de ha nem is volt a tulajdonunkban akkor miért kell így számolni tárgyévben?
Köszönöm

Számvitel Navigátor írta...

Nem csak egy havi kamat jár, hiszen a kamatfizetés napján az egész éves kamatoz annak fizetik, aki bemutatja a kötvényt. A korábbi tulajdonos nem kap semmit

Névtelen írta...

Ertem akkor igy, koszonom!

Online videós vizsgafelkészítés (kattints a képre)

HOGYAN TEGYÉL SIKERES SZÁMVITEL VIZSGÁT?

-Nehezen megy a számvitel?
-Nem érted, hogy a tanár miről beszél az órán?
-Csak ülsz a tankönyv felett és nem tudod megfejteni a megoldást?
-Közeledik a vizsga és úgy érzed, hogy nem fog menni? Vagy mér túl is vagy néhány sikertelen vizsgán?

Mennyivel jobb lenne, ha már túl lennél rajta:

-Végre felszabadulna rengeteg, eddig tanulásra fordított időd
-Sikerülne megfelelő állást találnod
-Feljebb léphetnél a vállalati ranglétrán
-Több fizetést kaphatnál


IRATKOZZ FEL MOST, ÉS BEBIZONYÍTOM NEKED: A SZÁMVITEL EGYÁLTALÁN NEM NEHÉZ!


CSAK FELIRATKOZOTT OLVASÓKNAK: 

-8 tanács a sikeres számvitel vizsgához

-20 kidolgozott feladat 78 nap alatt!

+Bónusz: készletek puska
 
++Meglepetés azonnal a regisztráció után 


AZ OLDAL HASZNÁLATA INGYENES, A REGISZTRÁCIÓVAL SEM KELETKEZIK SEMMIFÉLE FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGED! ÉN KÖSZÖNÖM, HOGY MEGTISZTELTÉL A FIGYELMEDDEL!

Nézzük, milyen anyagokat kapsz tőlem, ha feliratkozol:

8 tanács a sikeres számvitel vizsgához: 

1. Hogy kezdj neki a számvitel tanulásnak? Ha ezt nem tartod szem előtt, akkor soha sem fogod megtanulni a számvitelt

2. Milyen sorrendben haladj? Alapoktól a mérlegképes szintig.

3. Hogyan tanulj hatékonyan?

4. Mennyi időt szánj a tanulásra (naponta és összesen)?

5. Miből tanulj? Elmondom, hogy szerintem melyik tankönyvet érdemes megvenni.

6. Hogyan lehet felgyorsítani a számvitel tanulást?

7. A számviteloktatás rákfenéje. Miért ilyen nagy a bukási arány? Csak a diák a hibás?

8. Érdemes magántanárhoz járni? Ha igen, hogyan válassz?

20 kidolgozott feladat a következő témakörökből:

-számvitel alapjai:
könyvelési tétel szerkesztése a T-K rendszerben, vállalkozás könyvelése nyitástól zárásig, áfa elszámolása, átvezetési számla

-pénzügyi számvitel:
tárgyi eszközök, vásárolt készletek, értékpapírok

+ Bónusz: részletes puska vásárolt készletekből

++Meglepetés azonnal a regisztráció után

Miért éppen a számvitel navigátor? 

Mert a többi hasonló oldaltól eltérően itt valós oktatási tapasztalaton nyugvó segítséget kapsz: 

-több mint 30 000 kontakt órát tartottam alapoktól a legmagasabb szintig

-több ezer hallgatóm tett sikeres záróvizsgát

-vizsgabizottságokban több ezer vizsgázó írásbeli dolgozatát javítottam, illetve szóbelizettem

-diákjaim országos számvitelversenyeken sorozatosan a legjobb eredményeket érték el

-az ország legnívósabb oktatási intézményeiben oktattam

-több iskolában is megkaptam a megtisztelő „év legjobb oktatója” címet

Ne habozz, kérd most az ingyenes e-mail tanfolyamot itt:
 
Név:*
E-mail:*
Hol tanulsz számvitelt? Mérlegképes könyvelő tanfolyam
Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam
Főiskola: számvitel alapjai
Főiskola: pénzügyi számvitel
Főiskola: vezetői számvitel
Egyéb
Melyik iskolában tanulod?
Melyik városban?
Hogyan találtál ide? Véletlenül
Ajánlotta valaki
Egyéb

Miért érdemes feliratkoznod?

"Immár nyugdíjas tanárként, vizsgaelnökként, könyvvizsgálóként nagyra értékelem Havass Norbert kolléga blogját. A facebookon botladozó vándorként kerültem erre az oldalra, de azóta folyamatosan figyelemmel kísérem az itt megjelenő anyagokat.
Örömmel tölt el, hogy szakmai hozzáértése, a tantárgy tanításának szeretete hatja át a számvitellel birkózó hallgatóknak készített segédanyagait. Valóban segítséget jelentenek a tanulásban. Mindez ingyenesen elérhető, ami már önmagában is erény!

Az eredményes tanuláshoz úgy tekinthető a blog, mintha tanfolyamra járnánk. Én személy szerint várom, hogy nyomtatott formában is kezembe vehessem ezt a szakmai gyöngyszemet!"

Kutasiné Fekete Ágnes
számvitel tanár, vizsgaelnök, könyvvizsgáló
http://www.facebook.com/agnes.kutasinefekete


Az egész képzés alapját a Számvitel tantárgy adja. Számomra azért esett a arra az iskolára a választás ahol végeztem, mert előképzésben egy két éves felsőfokú szakképzésen (Számviteli Főiskola) volt részem megismerni Havass Norbert Tanár Urat és az ő tanítási módszereit. A felsőfokú képzést, ahol számvitel alapjait, pénzügyi és vezetői számvitelt tanított nekünk, csont nélkül sikerült teljesíteni.

És hogy miért?

Az anyagokat tematikusan a mérleg és eredménykimutatás elemei alapján építette föl. Minden egyes technikai lépést táblán szemléltetett, és olyan forrásanyagot biztosított számunkra, amiből tökéletesen fel tudtunk készülni. Alapkövetelmény volt az, hogy az általa feladott házi feladatot el kellett készíteni, mert ezek szorosan kapcsolódtak az órán leadott anyagokhoz és lépcsőfok volt a következő óra anyagához. Aki ezeket elkészítette és betartotta, komoly szintű fejlődést tudott elérni, és nem okoztak számára problémát a zárthelyik és a vizsgák sem.

Nekem ez a jól felépített rendszer és a sikeres vizsgaeredmények adták meg azt az elhatározást, hogy ott folytassam a mérlegképes képzéssel a tanulmányaimat, ahol a számvitel tanár szerepében szintén Havass Tanár Urat láthatom. Így sikeresen, a meghatározott keretidőn belül tudtam teljesíteni a képzést, így bővítve végzettségeimet a Mérlegképes Könyvelő képesítéssel"

Üdvözlettel:
Bábel István
http://www.facebook.com/istvan.babel


"A BGF-PSZFK Felsőfokú szakképzésén ismerkedtem meg a számvitellel először, ahol első neki futásra megbuktam, majd Havas Tanár Úrhoz kerülve sikerült megtanulnom/megértenem a számvitelt. A Tanár Úr érthető magyarázatainak köszönhetően olyannyira sikerült elsajátítanom a számvitelt, hogy elindultam egy országos számvitelversenyen, ahol legjobb eredménnyel jutottam el a szóbeli döntőig (végül sajnos 5. lettem, mert a szóbelin kicsit elcsúsztam). Mindenkinek ajánlom a blogot, főleg azoknak, akiknek elsőre nem sikerült elsajátítani a számvitelt. Az én példám is mutatja, hogy nem lehetetlen megtanulni. Főleg ha az egyik legjobb számvitel tanár blogját használod. "


Tisztelettel:
Hideg László
http://www.facebook.com/laszlo.hideg.520


Több hónapja olvasom Havas Norbert számviteli blogját. Nagyon tetszik a tanítási stílusa. Remélem, hogy készíteni fog példatárat, amit meg lehet vásárolni.
Stílusa könnyen érthető. Jómagam pénzüggyel, statisztikával, adózással foglalkozom, diákok vizsga felkészítésével.
Sokan profitáltam oktatásából.
Ajánlom a diákoknak a vizsga könnyebb megértéséhez a blogban szereplő tananyagokat.

Üdvözlettel dr. Kocsisné Gyomai Mária közgazdász tanár kolléga
http://www.facebook.com/maria.kocsisnegyomai


"
Az itteni tanárunk is nagyon képzett, de néha úgy éreztem, hogy valamilyen logikai lánc még hiányzik a dolgok megértéséhez. Ilyenkor léptem fel a világhálóra és keresgettem a kérdéseimre a válaszokat. Ekkor találtam rá a "Mérlegképes tanoncok" oldalára és megtaláltam a helyes válaszokat tisztán, világosan, érthetően leírva. A dolog szépsége, hogy másnap az egyik osztálytársam is ugyanezt a honlapot ajánlotta.

Kell ennél több?"

Kordásné Petrács Ágnes
http://www.facebook.com/kordasnepetracs.agnes


"Mindenkinek merem ajánlani a blogodat, mert a tökéletességre törekszel, és mindezt úgy teszed, hogy az nem lesz unalmas, száraz, emészthetetlen, hanem humorral, megjegyezhető ábrákkal szemlélteted a bonyolult könyvelési lépéseket, tételeket."

Hortobágyiné Kogler Hajnalka
http://www.facebook.com/hajnalka.hortobagyinekogler


"Nagyon jó az oldal, érthetően van felvezetve az alapoktól kezdve az egész számvitel. Nagyon sokat segít az érthető magyarázat és az ehhez tartozó példák.
Köszönöm!"

Korotkiné Kulcsár Linda
http://www.facebook.com/korotkine.linda


"A főiskolai "számviteli alapok" vizsgám előtt találtam a blogra. Kétségbeesetten kerestem vmi kapaszkodót. A vizsgám 5-ös lett! :) Nagyon köszönöm a segítséget Norbert!
Most a pénzügyi számvitel vizsgámra készülve újra hasznos segítséget jelent a Számvitel Navigátor."

Köszönöm: Bögös Katalin
http://www.facebook.com/bogoskata


"Mindenkinek csak ajánlani tudom az oldalt. Pénzügy-számvitel szakon tanulok. A félévi számvitel vizsgám előtt nagyon kétségbe voltam esve, mert nem igazán voltam képben a tárgyal, aztán rátaláltam erre a blogra és két hét alatt!!! sikerült segítségével úgy felkészülnöm, hogy ötösre vizsgáztam. Azt hiszem ez mindent elmond arról, hogy mekkora segítség volt. Több hasonló oldalt is megnéztem, de ez volt az amiben legáttekinthetőbben és tanulóbarát módon jelenik meg az elméleti rész, valamint a feladatok is világosak, érthetőek, megoldhatóak:D

UI.: Azóta is szinte napi rendszerességgel használom, további sok sikert és minél több látogatót kívánok."

Üdv. Lévai Tamás
http://www.facebook.com/tamas.levai.16


"Én is találkoztam már pár oldallal, ami ezt a témát dolgozza fel, magyarázza, de ez volt az egyetlen, ahol első olvasásra (max. másodikra) megértettem a logikáját az adott résznek. És azonnal magyarázza is egyszerű példákkal. Örülök, hogy rátaláltam!!"

Bui Tamás
http://www.facebook.com/tamas.bui


"Nagyon sokat segített az oldal a tanulmányaim során! Köszönet érte!:)"

Tóth Tamás
http://www.facebook.com/rejkjawik


"Kezdeti nehézségeim eltűntek, miután rátaláltam az oldaladra, tökéletes alapot adott, most már sokkal könnyebben megy minden! Ezer köszönet!!!!"

Gulyás Ildikó
http://www.facebook.com/ildiko.gulyas.94


Ezt az oldalt MINDENKINEK csak AJÁNLANI tudom, aki igazán szeretné tudni a számvitelt , annak a logikai rendszerét, illetve a saját energiáját hozzá adva biztosan le szeretne vizsgázni. Nekem van szerencsém a Tanár Urat személyesen ismerni, engem tanított. A módszer, ahogy tanított, illetve EZ az OLDAL...... egyszerűen fantasztikus. Ahogy fel van építve témáról témára, az alapoktól egészen a bonyolultig. Érdemes a tanulási útmutatót betartva haladni, majd a végére érve össze állhat a kép. Nagyon sok szorgalom is kell hozzá, de a segítség itt van, adott.... és higgyétek el, nagy segítség..... Csak gratulálni tudok. Szívvel, lélekkel és nagy szakértelemmel csinálja azt, amit csinál.... NAGYON SOKAT KÖSZÖNHETEK NEKI!!!!

Tóth Mónika
http://www.facebook.com/monika.toth.5209


"Volt szerencsém Havass Tanár Úrral személyesen is megtapasztalni a számvitel oktatás szépségeit (BGF PSZF).

A blogot is csak ajánlani tudom mindenkinek, aki vizsgára készül, vagy akár "csak" frissen szeretné tartani a számviteli tudását.

Egyszerűen érthetően, mégis érdekesen magyarázza el a példákat (ami szerintem számvitel oktatása esetén ritkaság és elég nagy erény) emellet nálam emberileg is 10-es osztályzatot kapott.

Azt még hozzá tenném, hogy a Mérlegképes Könyvelő tanfolyamot gyakorlatilag miatta kezdtem el és hát elég jó döntésnek bizonyult."

Benedek Zsombor
http://www.facebook.com/Zsombii


„Ha már levizsgáztál, de bizonytalan a tudásod, mert az évek során vannak olyan dolgok, amiket nem használsz és feledésbe merül, akkor itt biztosan megtalálod a választ.
Ha még tanulsz, akkor ez az oldal egy kincs. Jobb, mint bármelyik tankönyv. Nekem még nem volt ilyen segítségem a vizsgákra való felkészüléskor. Hidd el, ez tényleg JÓ.
Felmerül benned a kérdés, hogy mi a titok? Nos, nagyon egyszerű, szívvel-lélekkel készül minden bejegyzés és óriási tudás van a szerzőben, amit Neked akar átadni.”
UI: Nagyon várom a könyved megjelenését. ;-)

Perák Mónika
http://www.facebook.com/monika.perak.

Itt olvashatsz további véleményeket

Címkék

Mérlegképes könyvelő tanfolyam anyagai (195) Mérlegképes tanoncok (171) Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam anyagai (150) Pénzügyi számvitel (109) Feladatok (88) Számvitel alapjai (56) Tárgyi eszközök (46) Vásárolt készletek (36) Adózás (30) Áfa (28) ÁFA feladat (20) Általános Forgalmi adó (18) Nyilvántartási ár (16) ÁFA különös rendelkezések (13) Eredménykimutatás (12) KFK (11) Kontírozás (11) Gépi könyvelés (10) Gyakorlati könyvelés (9) Időbeli elhatárolások (9) Áfa elmélet (9) Devizák (8) Pénzügyi ügyintéző tanfolyam (8) Értékcsökkenés (8) Elszámoló ár (7) FIFO módszer (7) Vezetői számvitel (7) Átlagár (7) Értékpapírok (7) Passzív időbeli elhatárolás (6) Saját termelésű készletek (6) Aktív időbeli elhatárolás (5) Számvitel oktatás (5) Számvitel-elemzés vizsga (5) Számviteli bizonylatok (5) Váltó (5) Fogyasztói ár (4) Mérleg (4) Mérlegképes könyvelő szakmai- és vizsgakövetelmények (4) Nem számvitel (4) Számlatükör (4) Számvitel röpdoga (4) személyi jövedelemadó (4) 6/7-es számlaosztály (3) Betétdíjas ár (3) Göngyöleg (3) Használt ingóságokra (3) Nincs évközi nyilvántartás (3) STKÁV (3) Számlaosztályok (3) Vizsgasorok (3) gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó különös szabályok (3) mezőgazdasági tevékenység (3) műalkotásokra (3) 2014-es adótörvény változások (2) 2015 (2) Immateriális javak (2) Jövedelemelszámolás (2) Munkabérek (2) Részesedések (2) Számviteli ügyintéző tanfolyam (2) látvány-csapatsport támogatás (2) társasági adó (2) társasági adókedvezmény (2) utazásszervezési szolgáltatás (2) ART (1) Egyszerűsített vállalkozási adó. EVA (1) Főkönyvi kivonat (1) Helyi adó (1) Illeték (1) Reklámadó (1) Személyi jövedelem adó (1) Számviteli törvény változásai (1) Teszt (1) Társadalombizotsítás (1) adómentes bevétel (1) adómentesség (1) adózás rendjéről szóló törvény (1) alanyi adómentes (1) alapelvek (1) arányosítás (1) befektetési célú arany (1) belföldről származó jövedelem (1) bevallása (1) egyéb jövedelem (1) egészségügyi hozzájárulás (1) feladat (1) felvásárlási okirat (1) főbb elve (1) jövedelem (1) jövedéki adó (1) kompenzációs felár (1) környezetvédelmi termékdíj (1) külföldről származó jövedelem (1) külön adózó jövedelem (1) levonási hányados (1) megosztás (1) nem önálló jövedelem (1) nyilvános árverező (1) népegészségügyi termékadó (1) portfolioblogger (1) pénzforgalmi elszámolás (1) személyi jövedelemadó megállapításának módja (1) szociális hozzájárulás (1) társasági adó változás 2015 (1) viszonteladó (1) ÁFA elszámolása (1) ÁFA levonása (1) ÁFA pénzforgalmi elszámolás (1) Általáns Forgalmi Adó (1) Átvezetési számla (1) áfamentesség (1) általános jellemzők (1) árrés (1) élelmiszer felügyeleti díj (1) önálló jövedelem (1) összevonandó jövedelem (1)