!!!

!!!

TETSZIK AZ OLDAL? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Név:*
E-mail cím:*
Milyen képzésre jársz jelenleg?:*

2010. december 30., csütörtök

Mérlegképes könyvelő tanoncok anyagai: Értékpapírok

Talán az egyik legjobban utált téma: Értékpapírok

No, nézzük!

Számviteli szempontból kétféleképpen érdemes csoportosítani az értékpapírokat:

1. Lejárati idő szerint megkülönböztetünk

a) Tartós hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat, melyeket a befektetet eszközök között az 1-es számlaosztályban találunk (számlaszám: 181)
b) Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat, melyek a forgóeszközök között vannak a 3-as számlaosztályban (számlaszám: 375)

Hogy az adott értékpapírt hová kell besorolni az a vállalkozó szándékán múlik. Ha egy éven túl meg kívánja tartani, akkor befektetési célú, ha éven belül értékesíteni kívánja, forgatási célú lesz. Természetesen idő közben a szándék megváltozhat, ekkor (de legkésőbb év végén) át kell sorolni a megfelelő helyre.

A lejárati idő szerinti megkülönböztetés a példák megoldása során nem jelent nehézséget, csak a számlaszám (181-375) helyes használatára kell figyelni.


2. Hozam szerint megkülönböztetünk:

a) kamatozó értékpapírokat pl: kötvény (ezeknél a névérték után fizetnek meghatározott időnként kamatot)

b) diszkont értékpapírokat (az ő jellemzőjük, hogy névérték alatt bocsátják ki, és a futamidő végén a vételárnál mindig magasabb névértéket fizetik ki. A két érték különbözete a vállalkozás nyeresége)

Míg a lejárati idő szerinti besorolás nem jelent különbséget a könyvelésben, addig a hozam szerinti eltérés már komoly elszámolásbeli különbségeket eredményez.

Ezért a kamatozó (ez a bonyolultabb, és a vizsgán sokkal gyakrabban fordul elő), és a diszkont értékpapírokat külön-külön fogjuk vizsgálni.

Akkor tehát: kamatozó értékpapírok (kötvények):

kötvények értékpapírok
KötvényFontos: mindig a névérték a 100%, vagyis a százalékos formában megadott adatoknál mindig a névértéket vesszük alapul!!!

1. lépés: vásárlás

a) vételár

Elég egyszerű: vásárlásnál a 181 v. 374 Értékpapírunk nő (E+=T) és a 381 v. 384 pénzünk csökken(E-=K). Ha nem írják ki külön akkor 384 Bank, ha 381 Készpénzt szeretnének látni azt mindig odaírják). Néha úgy szól a feladat, hogy később fizetünk, ekkor a 479 Egyéb rövid lejáratú kötelezettségünk nő (F+=K)

Tehát: 
T181 Bef. Ép          K381 Pénztár
375 Forg. Ép           K384 Bank, vagy
                                K479 Egyéb röv. lej. köt.

Összeg: hát amennyivel csökken a pénzünk, vagyis a ténylegesen kifizetet vételár (vagy megadják abszolút értékben, vagy %-os formában, ekkor névérték x árfolyam)

b) Vételárban felhalmozott kamat:

Amikor egy kötvényt megvásárolunk, mindig megnézzük, hogy mikor volt az utolsó kamatfizetés (az életben is fontos szempont!). Miért is? Mert a kamatfizetés napján annak fizetik ki az egész kamatperiódusra vonatkozó kamatot, aki a kamatfizetés napján bemutatja az értékpapírt. A Számviteli Törvény azt szeretné, ha a megvásárolt kötvény a felhalmozott kamattól megtisztított „nettó” árfolyamon kerüljön kimutatásra,melyet úgy érünk el, hogy a kamattal lecsökkentjük a 181 (375) kötvény értékét (E-=K). T………. K181

De vajon mi kerül a T oldalra?Azt nyílván tudod, hogy a kamatok (akár fizetett, akár kapott) a pénzügyi műveleteket érintik. Most nyílván (és tulajdonképpen logikusan) rávágod, hogy fizetett kamat, tehát 87 Pénzügyi műveletek ráfordításai nőnek a T oldalon! Nem rossz! De nem is jó! Ugyanis a Sztv. a 97 Pénzügyi műveleteket kéri csökkenteni a vételárban felhalmozott kamattal (Bevétel-=T). Eredmény szempontjából tulajdonképpen ugyanaz, hiszen akár a ráfordítást növeljük, akár a bevételt csökkentjük a vállalkozás eredménye csökkenni fog.

Tehát:
T97 Pénzügyi bevételek         K181 v. 375 Értékpapírok
 

Összeg:Db x névérték x kamatláb/12 hó (360 nap) x az utolsó kamatfizetéstől a vásárlásig eltelt hónapok (napok)


Nagyon fontos!!! Miután lekönyvelted a)-b) pontot, mindig határozd meg a bekerülési értéket! Ez nem egyenlő a vételárral, hanem a kamattal csökkentet vételár, vagyis a 181 (375)egyenlege. Ez a lépés azért rendkívül fontos, mert az értékesítésnél majd ezen az értéken kel kivezetni a kötvényt. Sok tízezer dolgozatot javítottam életem során, és a vizsgázók 70-80%-a elrontja ezt a lépést. Arról nem is beszélve, hogy ennek elmulasztása egy sor halmozott hibát von maga után. Tehát ennek elmulasztásával sok pontot lehet veszíteni!


c) Bekerülési érték és névérték arányos különbözetének elhatárolása
Ezt a pont a pénzügyi-számviteli ügyintéző tananyagnak nem része. A Mérlegképes Tanoncok, Pszf-es hallgatók nem úszhatják meg!

Fontos: csak befektetési célú értékpapíroknál lehet, és itt is csak opcionális! Tehát a feladatban-sokszor a kiegészítő információk között van eldugva- külön rendelkezni kell arról, hogy a vállalkozás él-e az elhatárolás lehetőségével!

Mi a logikája?
Most megvettük a kötvényt valamennyiért, van egy bekerülési értékünk. A futamidő végén a kibocsájtó azonban a névértéket fogja nekünk kifizetni. A két összeg eltér egymástól, amely különbözet vagy nyereség, vagy veszteség lesz. Ezzel az elhatárolással ezt a nyereség-veszteség jellegű különbözetet „kenjük szét” a futamidő évei alatt arányosan, hogy ne egyszerre terhelje az eredményünket. Ebből persze az is következik, hogy ezt nem csak vásárláskor kell lekönyvelnünk, hanem egészen a beváltásig minden évben, az arányos részt el kell majd határolnunk!

Először is számoljuk ki mennyit kell majd könyvelnünk!

Képlet:
Bekerülési érték (figyelem: vételár-felhalmozott kamat!) – névérték/a vásárlástól a futamidő végéig hátralévő idő x a vásárlástól dec. 31-ig hátralévő idő=elhatárolandó összeg.

Ha megvan az összeg, könyveljük le! De hogyan?

Mint már említettem a különbözet lehet:

Nyereségjellegű (ha a bekerülési érték kisebb mint a névérték)
Magyarázat: a futamidő végén a névértéket fogom megkapni. Ha ennél kevesebbért szereztem be, akkor jól jártam

Ha a különbözet nyereség jellegű, az növeli a Pénzügyi bevételeket (Bevétel+=K), és a T oldalra mindig aktív időbeli elhatárolás megy, tehát T 391 Bevételek aktív időbeli elhatárolása.

Tehát, nyereség esetén: T391 K97
Veszteség jellegű (ha bekerülési érték nagyobb mint névérték)
Tehát drágábban vettük, mint amennyit a futamidő végén kapunk)
Ha a különbözet veszteség jellegű, akkor a pénzügyi ráfordításokat növeljük (Ráfordítás+=T), és a K oldalra mindig passzív időbeli megy, pontosabban 482 Költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolása.

Tehát, veszteség esetén: T87 K482

Fontos: ezt az elhatárolást nem január 1-jén oldjuk fel, hanem a kötvény könyvekből történő kivezetésekor (eladás, beváltás, apportba adás, térítés nélküli átadás)Kedves Mérlegképes Tanoncok!
Egyenlőre ennyi. Amint időm engedi folytatom az értékesítéssel, apportba adással, térítés nélüli átadással és az év végi teendőkkel és ami a legfontosabb, egy rakás feladattal!
Ha hasznosnak tartod a bejegyzést, szívesen veszem, ha írsz egy kommentet!
24 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon hasznos volt, köszönöm. Szívesen olvasnám az év végével kapcsolatos teendőket is, mindig ott akadok el... :(

Mérlegképes Tanárok írta...

Kívánságod parancs, íme: http://merlegkepes-tanoncok.blogspot.hu/2011/01/ertekpapirok-ertekelese-merlegkepes.html

Névtelen írta...

Köszönöm :)

Névtelen írta...

Szuper a magyarázat, végre megértem.

Mérlegképes Tanárok írta...

Örülök neki, de ez így önmagában nagyon kevés. Rögtön folytasd a többi résszel és főleg példákkal. Tanulási útmutatóban megtalálod, hogy, hogyan haladj tovább.

Éva Pech írta...

Nagyon hasznosnak találtam a bejegyzést. :-)

Névtelen írta...

Szuper, érthető :DDDD
Köszönöm!
Szeviva

Névtelen írta...

Részvény és forgatású célú diszkont értékpapírok esetleg van valahol???

Mérlegképes Tanárok írta...

Még nincs.

Névtelen írta...

Kár hogy nincs részvény már csak az hiányzik, hogy teljes legyen a kép :(

Mérlegképes Tanárok írta...

Facebook, március 4. és 11!

Névtelen írta...

Kedves Norbert!

Segítséged szeretném kérni. Sajnos, már az 1. b) pontnál (Váráslás - Vételárban felhalmazott kamat) kérdésem van:
A feladatokon keresztül sem világos a Számviteli Törvény szerinti lépés, azaz hogy miért kell csökkenteni a nyilvántartásunkban az értéket az utolsó kamatfizetéstől/kibocsátástól a vásárlásig eltelt időre jutó kamattal?
Miért érne kevesebbet a kötvény, hiszen ha nem adom el, a teljes kamatot megkapom rá.
Ha 100%-os árfolyamon vennék 1.000.000 FT-ért kötvényt 12%-os éves kamattal, akkor a befolyt kamat a teljes 12% lesz, függetlenül attól, hogy mikor jutottam a birtokába. Tehát nekem 1.120.000 Ft-ot ér a kötvény, nem 60.000 Ft-al kevesebbet, ha 6 hónappal a kamatfizetés után vásároltam. Tudom, ez csak 6 hónap múlva, de most is inkább 1.060.000 FT az értéke, mint 940.000 FT.

Nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: Imola.

Mérlegképes Tanárok írta...

Azért kell, mert a törvény ezt írja.

Ha filozofálgatni akarunk, akkor az lehet a háttérben, hogy így lehet a tiszta (kamat nélküli) értékét megmérni az kötvénynek.

Névtelen írta...

Kedves Norbert!

Nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat! 2004/05-ben tanultam számvitelt, azóta nem könyveltem (mesterképzésen sem)... és most van kb. 1,5 hónapom, hogy felkészüljek mérlegképes könyvelőire... Gazdaságis vagyok, tehát két lábbal állok a talajon...nem sok esélyt látok arra, hogy júliusban mérlegképes könyvelő legyek, de a magyarázataid egyre közelebb visznek a cél felé! :) Még egyszer köszi és sok erőt kívánok Neked további oktatásainkhoz! :)

Ancsa

Névtelen írta...

Kedves Norbert!

Pénzügyi-számviteli ügyintézőin mi sem tanultuk a bekerülési és névérték arányos különbözetének elhatárolását, viszont tanultunk olyat, hogy év végén el kell határolni a dec. 31-ig felgyűlt, de még nem esedékes tárgyévi kamatot, amit viszont a fenti bejegyzésben nem találok.

Vizsgára készülök, így bizonytalan még a tudásom, ezért is szeretnék erre rákérdezni.

Köszönettel
Zoltán

Mérlegképes Tanárok írta...

Kedves Zoltán!

Az év végi teendőket külön bejegyzésben találod: http://merlegkepes-tanoncok.blogspot.hu/2011/01/ertekpapirok-ertekelese-merlegkepes.html

Javaslom, hogy tarts a tanulási útmutató sorrendjét és mindent meg fogsz találni.

ssevi írta...

Imola kérdéséhez a gondolatom:

Azért kell figyelembe venni az időarányos kamatot is, mert az csak akkor járna nekem, ha kivárnám a kamatfizetésig hátralévő teljes időt. Ha nem akarom kivárni, mert előbb akarok pénzhez jutni, akkor lemondok a hátralévő időre jutó kamatrészről. Az majd azé lesz, aki kivárja a hátralévő időt. Én viszont annyi részt megkapok, ameddig nálam volt a kötvény (az az én várakozásomért jár). Szóval a kamatfizetéstől újabb kamatfizetésig járó kamatot megosztja egymás között eladó és vevő a részvénybirtoklási (várakozási) idő arányában.

(Ez volt a kérdés? Jó a gondolatom?)

ssevi írta...

Most viszont akkor én nem értem:

Ha megvásárolom közbülső időben (két kamatfizetés között), akkor nem fizetem ki pénzeszközben az időarányosan járó kamatot az eladónak a névérték mellé?

Köszi!

ssevi írta...

Számokkal is kérdezem:
a névérték mondjuk 1000Ft
a aktuális időszaki kamat meg mondjuk így oszlik ketté:
30Ft jár belőle az eladónak,
70Ft a vevőnek
(a teljes kamatot a vevő fogja megkapni, mert ő mutatja majd be a kötvényt kamatfizetéskor, de vásárláskor a 30Ft-nyit belőle odaad az eladónak, így ő végeredményben 100-30=70Ft kamatjövedelemhez jut)

Akkor aki vásárol az 1000+30Ft-ot fizet ki, ugye?
A kötvényt viszont csak 1000Ft értékben könyveli le, és a kifizetett 30Ft-ot bevételcsökkenésnek számolja el?

Várjunk..., azt hiszem, megvan:
1030Ft-ot fizet ki, ezen könyveli le a kötvényt, majd csökkenti 30-cal, és azt párhuzamosan elszámolja bevételcsökkenésnek.

Stimmel, ugyanaz a végeredmény!!!! :)

Számvitel Navigátor írta...

Szerintem Te számvitel tanárnak készülsz.

Névtelen írta...

kedves Norbert!

nagyon nem értem, minek fizetünk tanfolyamokra százezreket, ha erről a blogról értem meg az összefüggéseket.. :(
köszönöm a segítséget!

Anna

Névtelen írta...

Kedves Norbert!

A következő lenne a kérdésem:
Veszünk egy kötvényt tárgyév decemberében. Kibocsátás előző év februárja, kamatfizetés évente azaz februárban.
A példa első évében azaz tárgyévben az elhatárolandó járó kamatot a példatárban mindig 11 hónapra számolják. Nem értem, ha 1 hónapja van nálunk a kötvény, akkor nem csak egy havi kamat járna? A tárgyévet követő év elszámolásában érthető a 11 hónapnyi kamatelhatárolás a febr és dec vége közötti időszakra, de ha nem is volt a tulajdonunkban akkor miért kell így számolni tárgyévben?
Köszönöm

Számvitel Navigátor írta...

Nem csak egy havi kamat jár, hiszen a kamatfizetés napján az egész éves kamatoz annak fizetik, aki bemutatja a kötvényt. A korábbi tulajdonos nem kap semmit

Névtelen írta...

Ertem akkor igy, koszonom!

Online videós vizsgafelkészítés (kattints a képre)

Címkék

Mérlegképes könyvelő tanfolyam anyagai (195) Mérlegképes tanoncok (171) Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam anyagai (150) Pénzügyi számvitel (109) Feladatok (88) Számvitel alapjai (56) Tárgyi eszközök (46) Vásárolt készletek (36) Adózás (30) Áfa (28) ÁFA feladat (20) Általános Forgalmi adó (18) Nyilvántartási ár (16) ÁFA különös rendelkezések (13) Eredménykimutatás (12) KFK (11) Kontírozás (11) Gépi könyvelés (10) Gyakorlati könyvelés (9) Időbeli elhatárolások (9) Áfa elmélet (9) Devizák (8) Pénzügyi ügyintéző tanfolyam (8) Értékcsökkenés (8) Elszámoló ár (7) FIFO módszer (7) Vezetői számvitel (7) Átlagár (7) Értékpapírok (7) Passzív időbeli elhatárolás (6) Saját termelésű készletek (6) Aktív időbeli elhatárolás (5) Számvitel oktatás (5) Számvitel-elemzés vizsga (5) Számviteli bizonylatok (5) Váltó (5) Fogyasztói ár (4) Mérleg (4) Mérlegképes könyvelő szakmai- és vizsgakövetelmények (4) Nem számvitel (4) Számlatükör (4) Számvitel röpdoga (4) személyi jövedelemadó (4) 6/7-es számlaosztály (3) Betétdíjas ár (3) Göngyöleg (3) Használt ingóságokra (3) Nincs évközi nyilvántartás (3) STKÁV (3) Számlaosztályok (3) Vizsgasorok (3) gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó különös szabályok (3) mezőgazdasági tevékenység (3) műalkotásokra (3) 2014-es adótörvény változások (2) 2015 (2) Immateriális javak (2) Jövedelemelszámolás (2) Munkabérek (2) Részesedések (2) Számviteli ügyintéző tanfolyam (2) látvány-csapatsport támogatás (2) társasági adó (2) társasági adókedvezmény (2) utazásszervezési szolgáltatás (2) ART (1) Egyszerűsített vállalkozási adó. EVA (1) Főkönyvi kivonat (1) Helyi adó (1) Illeték (1) Reklámadó (1) Személyi jövedelem adó (1) Számviteli törvény változásai (1) Teszt (1) Társadalombizotsítás (1) adómentes bevétel (1) adómentesség (1) adózás rendjéről szóló törvény (1) alanyi adómentes (1) alapelvek (1) arányosítás (1) befektetési célú arany (1) belföldről származó jövedelem (1) bevallása (1) egyéb jövedelem (1) egészségügyi hozzájárulás (1) feladat (1) felvásárlási okirat (1) főbb elve (1) jövedelem (1) jövedéki adó (1) kompenzációs felár (1) környezetvédelmi termékdíj (1) külföldről származó jövedelem (1) külön adózó jövedelem (1) levonási hányados (1) megosztás (1) nem önálló jövedelem (1) nyilvános árverező (1) népegészségügyi termékadó (1) portfolioblogger (1) pénzforgalmi elszámolás (1) személyi jövedelemadó megállapításának módja (1) szociális hozzájárulás (1) társasági adó változás 2015 (1) viszonteladó (1) ÁFA elszámolása (1) ÁFA levonása (1) ÁFA pénzforgalmi elszámolás (1) Általáns Forgalmi Adó (1) Átvezetési számla (1) áfamentesség (1) általános jellemzők (1) árrés (1) élelmiszer felügyeleti díj (1) önálló jövedelem (1) összevonandó jövedelem (1)