Loading...

Időbeli elhatárolások

Nagyon fontos, hogy MEGÉRTSD a lényegét!
Idézet a Számviteli törvényből:
Időbeli elhatárolás elve: az olyan gazdasági események kihatásait, amelyek két vagy több üzleti évet is érintenek, az adott időszak bevételei és költségei között olyan arányban kell elszámolni, ahogyan az, az alapul szolgáló időszak és az elszámolási időszak között megoszlik.”
Konyhanyelven: Minden bevétel, költség és ráfordítás annak az évnek az eredménykimutatásában kell, hogy megjelenjen, amelyik évre az valójában (arányosan, igazságosan) vonatkozik.
Tehát, ha nekem erre az évre jár pl. valamilyen bevétel (kamat, bérleti díj…), de az csak a következő évben fog befolyni, vagy kerül kiszámlázásra, nekem ez a bevétel akkor is erre az évre jár, tehát ebben az évben kell vele növelnem az eredményemet.
Legyen egy ellentétes példa is: ha decemberben előfizetem a következő évi tagdíjat, azt még idén le kell könyvelnem (hiszen idén kifizettem és számlám is van róla). De, miután csak a következő évben fogom a tagság előnyeit élvezni, ezért a lekönyvelt költség nem maradhat itt, és nem csökkentheti az idei eredményemet. Ezt valahogy (időbeli elhatárolás segítségével) át kell piszkálnom a következő évre.

Két fajtája van: 

1. Aktív időbeli elhatárolások
2. Passzív időbeli elhatárolások

Nézzük a főbb jellemzőket:

1. Aktív időbeli elhatárolás

-A mérleg eszköz oldalán helyezkedik el
-Számlaszáma: 39
-Képzése mindig a T oldalon történik
-A tárgyévi eredményt mindig javítja, növeli (vagy úgy, hogy bevételt számolunk el vele szemben, vagy úgy, hogy költséget, ráfordítást csökkentünk vele szemben).

Fajtái:

391 Bevételek aktív időbeli elhatárolása
392 Költségek, ráfordítások aktív időbeli elhatárolása
393 Halasztott ráfordítások aktív időbeli elhatárolása

2. Passzív időbeli elhatárolás

-A mérleg forrás oldalán helyezkedik el
-Számlaszáma: 48
-Képzése mindig a K oldalon történik
-A tárgyévi eredményt mindig rontja, csökkent (vagy úgy, hogy költséget, ráfordítást számolunk el vele szemben, vagy úgy, hogy bevételt csökkentünk vele szemben).

Fajtái:
481 Bevételek passzív időbeli elhatárolása
482 Költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolása
483 Halasztott bevételek passzív időbeli elhatárolása 

Az egyes tételek részletes kifejtését a következő napi bejegyzésekben találjátok!