Loading...
Ha jól megfigyelted, akkor eddig egy logikusan felépített szisztéma szerint haladva mutattam be neked jó néhány gyakorlati könyvelői fogást. Kezdtem a nem könyvelhető számviteli bizonylatokkal itt http://www.szamvitelnavigator.hu/2013/07/amit-tilos-lekonyvelni.html és részben itt http://www.szamvitelnavigator.hu/2013/08/hogyan-konyvelned.html, majd a leggyakrabban előforduló klasszikus számla http://www.szamvitelnavigator.hu/2013/07/az-egyik-leggyakoribb-szamviteli.html és Egyszerűsített készpénzfizetési számla http://www.szamvitelnavigator.hu/2013/07/egyszeru-vagy-megsem-az-egyszerusitett.html tulajdonságait vettem górcső alá.
Nem is lehetett ez másképp, hisz a valós életben is a könyvelést azzal kezdjük, hogy a rendelkezésre álló számlákat szortírozzuk. A könyvelendő anyagból kiválogatjuk a nem könyvelhető bizonylatokat, majd a könyvelhető számlákat bizonyos rendszer szerint rendezzük, lefűzzük. Azt is mondhatnám, hogy az ömlesztett könyvelési anyagot könyvelhető állapotba hozzuk.
A mai cikkemben, erről a bizonyos könyvelhető állapotba hozatalról lesz szó, más szóval az iratrendezés mesterfogásaiból mutatok be neked néhány trükköt.
De még mielőtt nekilátnánk a téma kitárgyalásához, szeretnélek megkérni, hogy az alábbiakban látható 5 bizonylatot sajátos szempontjaid szerint csoportosítsd, rendezd, majd virtuálisan fűzd le egy iratrendező mappába.
Ezt követően, a bejegyzések között írd le, hogy a milyen szempontok alapján rendezted a bizonylatokat és miért úgy, ahogy. Engem a miértek érdekelnek. Akkor is írd le a gondolataidat, ha más már írt hasonlót, és akkor is, ha másoktól eltérő, egyedi véleményed van a témával kapcsolatban.
Ezzel a kis játékkal gondolkodásra akarlak késztetni, hisz egy jó könyvelő alaptulajdonsága a logikus gondolkodásmód. A Könyvelő Fenegyerek képzés is a hagyományos képzésekkel ellentétben erre alapszik, megtanít gondolkodni.
A témával kapcsolatos összefoglalómat rövidesen a bejegyzések között olvashatod. Addig is várom a megfejtésed, és ha tetszik a cikkem, kérlek, nyomj egy TETSZIK-et.
1. bizonylat

2. bizonylat

3. bizonylat

4. bizonylat

5. bizonylat

(Balog Attila írása)
Ha kezdő könyvelő vagy, javaslom, hogy előbb számlaképekkel ismerkedj. A Könyvelő Fenegyerek Képzőn erre a témakörre nagy hangsúlyt fektetek.
Ha tetszik a bejegyzés nyomd meg a TETSZIK (magyarul: lájk) gombot!