Bizonylatrendezés mesterfogásai

»»»Bizonylatrendezés mesterfogásai

Bizonylatrendezés mesterfogásai

Loading...
Ha jól megfigyelted, akkor eddig egy logikusan felépített szisztéma szerint haladva mutattam be neked jó néhány gyakorlati könyvelői fogást. Kezdtem a nem könyvelhető számviteli bizonylatokkal itt http://www.szamvitelnavigator.hu/2013/07/amit-tilos-lekonyvelni.html és részben itt http://www.szamvitelnavigator.hu/2013/08/hogyan-konyvelned.html, majd a leggyakrabban előforduló klasszikus számla http://www.szamvitelnavigator.hu/2013/07/az-egyik-leggyakoribb-szamviteli.html és Egyszerűsített készpénzfizetési számla http://www.szamvitelnavigator.hu/2013/07/egyszeru-vagy-megsem-az-egyszerusitett.html tulajdonságait vettem górcső alá.
Nem is lehetett ez másképp, hisz a valós életben is a könyvelést azzal kezdjük, hogy a rendelkezésre álló számlákat szortírozzuk. A könyvelendő anyagból kiválogatjuk a nem könyvelhető bizonylatokat, majd a könyvelhető számlákat bizonyos rendszer szerint rendezzük, lefűzzük. Azt is mondhatnám, hogy az ömlesztett könyvelési anyagot könyvelhető állapotba hozzuk.
A mai cikkemben, erről a bizonyos könyvelhető állapotba hozatalról lesz szó, más szóval az iratrendezés mesterfogásaiból mutatok be neked néhány trükköt.
De még mielőtt nekilátnánk a téma kitárgyalásához, szeretnélek megkérni, hogy az alábbiakban látható 5 bizonylatot sajátos szempontjaid szerint csoportosítsd, rendezd, majd virtuálisan fűzd le egy iratrendező mappába.
Ezt követően, a bejegyzések között írd le, hogy a milyen szempontok alapján rendezted a bizonylatokat és miért úgy, ahogy. Engem a miértek érdekelnek. Akkor is írd le a gondolataidat, ha más már írt hasonlót, és akkor is, ha másoktól eltérő, egyedi véleményed van a témával kapcsolatban.
Ezzel a kis játékkal gondolkodásra akarlak késztetni, hisz egy jó könyvelő alaptulajdonsága a logikus gondolkodásmód. A Könyvelő Fenegyerek képzés is a hagyományos képzésekkel ellentétben erre alapszik, megtanít gondolkodni.
A témával kapcsolatos összefoglalómat rövidesen a bejegyzések között olvashatod. Addig is várom a megfejtésed, és ha tetszik a cikkem, kérlek, nyomj egy TETSZIK-et.
1. bizonylat

2. bizonylat

3. bizonylat

4. bizonylat

5. bizonylat

(Balog Attila írása)
Ha kezdő könyvelő vagy, javaslom, hogy előbb számlaképekkel ismerkedj. A Könyvelő Fenegyerek Képzőn erre a témakörre nagy hangsúlyt fektetek.
Ha tetszik a bejegyzés nyomd meg a TETSZIK (magyarul: lájk) gombot! 
2018-06-12T21:29:04+00:002013. szeptember 4.|Egyéb írások|21 hozzászólás

21 hozzászólás

 1. Anita Francsics 2013-09-04 - 17:54- Válasz

  Az elsőt ellátva kp felvételi bizonylattal az úgynevezett Pénztár mappába raknám.
  A második bizonylatot lefűzném a Kimenő számla mappába.
  A 3. bizonylatot az utalandók/rendezendők közé tenném.

  A bankkivonatot egy külön dossziéban.

  Az 5. bizonylatot bár ebben nagyon bizonytalan vagyok egy olyan mappába, ahol a banki, utalásos számlák vannak.

  :)))

 2. Andrea Szekercés 2013-09-04 - 20:00- Válasz

  A rendezések és könyvelések sorrendje szerintem: Vevő, Szállító, Pénztár, Bank.
  Ez alapján rendezném őket.
  Az első bizonylatot a pénztárba tenném, a másodikat felvinném a Vevő nyilvántartásba, és amikor kiegyenlítik a számlát, akkor ott ütköztetném.
  A harmadik bizonylatot a Szállító nyilvántartásba tenném, mivel még nincs fizetve.
  A negyedik bizonylatot a bank nyilvántartásba. Ha van hozzá számla, akkor azzal ütköztetem, ha nincs akkor készpénzfelvételnek könyvelem.
  Az ötödik bizonylatot meg felviszem szállítóba, és a banknál majd ütköztetem.

 3. Attila Balog 2013-09-05 - 06:49- Válasz

  Jöhetnek a további megfejtések 😉

 4. Mné Bea 2013-09-05 - 14:21- Válasz

  1,3,5 szállító naplóba
  2 Vevő naplóba
  4 Bank naplóba.
  1. Kiegyenlítés miatt átmenetileg pénzárba kerül.
  2. Kiegyenlítéskor kerül a pénztárba.
  3. Kiegyenlítéskor összerendezni a bankkal.
  4. Praktikeres szla érdezéséig 389, majd összerendezni a száll. szlával
  5. Bszla kiv. érkezéséig , majd összerendezni vele.

 5. Varga Katalin 2013-09-05 - 15:50- Válasz

  1.készpénzes beszerzés-Pénztár
  2.készpénzes értékesítés-Vevő napló, de T381
  3.számla későbbi fizetéssel-Szállító
  4.kártyás vásárlás terhelése/szállító kiegyenlítés-Bank
  5.kártyás vásárlás, később terhelődik-Szállító

 6. Attila Balog 2013-09-05 - 15:51- Válasz

  Részben vegyes körkép kezd kialakulni a bizonylatok rendezését illetően. Ennek kifejezetten örülök.

  Ha még nem tetted meg, írd meg a saját tipped.

 7. Varga Katalin 2013-09-05 - 17:53- Válasz

  Így jár, aki előbb oldja meg a feladatot, és később olvassa el a tanító előzményeket.Szóval:1. készpénzes beszerzés:Szállító, pénztári bizonylattal lesz csak K381, és akkor a 2. készpénzes értékesítés:Vevő, pénztári bizonylattal lesz csak T381

 8. Névtelen 2013-09-05 - 20:22- Válasz

  1. két megoldás van: – a pénztárból rögtön lekönyvelem költségre a számlát – T 5-K PT. Ez esetben a pénztárbizonylat mögött van a számla (Pénztár napló)
  – a Szállító naplóba rögzítem a számlát T5 – K Szállító, ide is fűzöm le, majd a pénztárból kifizetem T Szállító – K PT Ezt abban az esetben alkalmazom, ha a további kimutatásokhoz fontos, hogy az ügyfélen átfusson a számla. Például követni szeretném, hogy az adott ügyféltől mennyit vásároltunk…

  2. A számlát kiállítom T Vevő – K 9 Vevő naplóban, ide is fűzöm le, majd a pénztárban T PT – K Vevő történik az ütköztetés.

  3. A számlát lekönyvelem ügyfelesen a szállító naplóba T 5 – K Szállító. (Az esedékesség alapján utalási csomag készül…)

  4. A bankkivonatot a Bank naplóban könyvelem, s fűzöm le: T Szállító – K Bank – feltételezem, hogy a számla létezik, amennyiben nem, T 389 átvezetési szla – K Bank, majd a pénzt bevételezem a pénztárba: T PT – K 389.

  5. Vagy T 5 – K Szállító szállító naplóban, majd a bankkivonaton T Szállító – K Bank, ebben az esetben feltételezem, hogy céges bankkártyával fizettek,
  de ha nem, T 5 – K Szállító szállító naplóban, majd T Szállító – K Pénztár, mert az ügyfélen átvezettem a tranzakciót, vagy T 5 – K PT, de ebben az esetben a Pénztárban könyvelek, s fűzöm le a bizonylatot, s nem fogok tudni az ügyfélre kimutatásokat végezni.

 9. Attila Balog 2013-09-05 - 20:30- Válasz

  Megkérdezhetem hány éve könyvelsz?

 10. Névtelen 2013-09-06 - 04:06- Válasz

  1.Bizonylat-Pénztár mappa-menete attól,ha a személy vásárlási előleget vett fel,akkor visszavételezném a felvett előleget és utána elkészíteném a kiadási pénztárbizonylatot a fent közőlt számla mellé,ha pedig a személy előre megfinanszírozta,akkor egyszerűen elkészíteném a kiadási pénztárbizonylatot és a számla mellé tűzném,kifizetném az összeget.2.Bizonylat-Nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően van kiállítva számla,ezért rontottnak nyílvánítanám,ha elektronikusan készűlt a számla,akkor a rontott számlák mappába raknám,ha pedig számla tömben lett kiállítva,akkor vissza tenném oda,természetesen a vevőnyílvántartásba felvezetném a számlaszám végett és beírnám,hogy rontott(ha fizetési módnak átutalás lenne írva,akkor a Banki mappa és,ahogy megérkezik a bankszámlakivonat mellé tűzném,de a vevőnyílvántartásba is felvezetném,ha megfelelően lenne kiállítva,akkor -Pénztár mappa-elkészíteném mellé a bevételi pénztárbizonylatot és lefűzném,természetesen a vevőnyílvántartásba is felvezetném).3.Bizonylat-Szállítói értesítések mappa:elintézendők-iktatrnám és egy másolatot az iktató mappába is tennék és,amikor megérkezik a rendes számla,akkor Szállítók(felvezetés,a pénzügyi művelet elvégzése után-Bank és,ha megérkezett a bankszámlakivonat mellé tűzném).4.Bizonylat-Bank mappa.5.Bizonylat-Bank mappa-ha megérkezik a bankszámlakivonat,mellé tűzném(természetesen ez attól függ,hoy kinek az autója és milyen egyezség van a számlát leadott személy és a cég között az elszámolás végett,"kiküldetési rendelvény,Km nyílvántartás"megállapodástól függ).Természetesen minden számlát érkeztetnék,meg lekönyvelném a megfelelő számlára és utána felvezetném a programba,de itt csak az volt a kérdés,hogy hova tenném!

 11. Attila Balog 2013-09-06 - 08:10- Válasz

  A válaszokból jól körvonalazódik, hogy mindenki egy sajátos iratrendezési rendszert alkalmaz. Sőt, iratrendezéskor a számlák egyes tartalmi elemeit is másképp ítélitek meg, ami visszahat a rendezésre, így a könyvelés menetére is…
  Kérés: ha nem titok, a válaszod végén írd meg, hogy hány éve könyvelsz. Jöhetnek a további megfejtések.

 12. Attila Balog 2013-09-06 - 08:11- Válasz

  Mi a gond a 2. bizonylattal?

 13. Névtelen 2013-09-06 - 10:30- Válasz

  Készpénzes számlánál a fizetési határidő megegyzik a számla keltével és teljesítéssel!

 14. Névtelen 2013-09-06 - 10:35- Válasz

  Én 8 évig dolgoztam segédkönyvelői és 2 évig főkönyvelői beosztásban, külföldön és ott a francia módszer szerint könyveltünk,jelenleg Költségvetési szervnél dolgozom!

 15. Mné Bea 2013-09-07 - 14:27- Válasz

  4 évig könyveltem analitikusan a bankot, pénztárat és a beszlákat.

 16. Attila Balog 2013-09-08 - 07:11- Válasz

  Ilyen értelemben a számla helyes, nincs vele gond…

 17. Attila Balog 2013-09-14 - 13:22- Válasz

  Először is minden válaszadónak gratulálok a sok helyes megfejtésért, illetve örülök, hogy részletesen bemutattátok, milyen elvek alapján rendeztétek a számlákat.

  Másod sorban elnézést kérek, amiért ennyire megvárakoztattalak benneteket a válaszadással, de ennek is megvolt az oka. Nemrég kissé széttrancsíroztam a lábam, a balesetet követően a kedves mentősök, amit csak lehetett elszúrtak, így kérdésessé vált a gyógyulásom időpontja végkimenetele. Szerencsére vannak a világon jó sebészek, akik profi módon összestoppoltak. A mielőbbi gyógyulásom érdekében bő egy hete aktív kezelnek…

  Nem szaporítom a szót, nézzük, milyen elvek alapján érdemes rendezni a könyvelési anyagot.

  A) Könyvelés előtt alapvetően 9 csoportra bontjuk, azaz 9 dossziéba fűzzük le a számlákat, bizonylatokat, a következők szerint:

  1 – Belföldi vevő dosszié: árbevétel számlák, bizonylatok a fizetés módjától függetlenül,
  2 – Belföldi szállító dosszié: költséget, ráfordítást tartalmazó számlák, egyéb bizonylatok, amelyekre igaz:
  a) fizetés módja nem Készpénz, vagy
  b) fizetés módja Készpénz, de a teljesítés időpontja eltér a számla keltétől, vagy
  c) fizetés módja Készpénz, a számla teljesítés időpontja = számla kelte = fizetési határidő de a számlán lévő adatok, hozzá kapcsolódó bizonylatokból nem igazolható, hogy a számla végösszege a kibocsátás napján teljes mértékben kifizetésre került)
  3 – Bank dosszié (Forint): bankkivonatok,
  4 – Forint pénztár dosszié: minden költség számla és egyéb bizonylat, ami igazoltan azonnali Kp fizetést tartalmaz,

  5 – Külföldi vevő dosszié: 1 pontban leírtaknak megfelelően
  6 – Külföldi szállító dosszié: 2 pontban leírtaknak megfelelően
  7 – Bank dosszié (Deviza): bankkivonatok
  8 – Valuta pénztár dosszié: 4 pontban leírtaknak megfelelően

  9 – Vegyes dosszié: ide kerül minden könyvelendő bizonylat, amit nem tudsz az 1-8 pontba sorolni

  B) A számlák, bizonylatok lefűzésekor a következő szabályokat tartsd be!

  1 – Belföldi vevő dosszié: számlákat számlaszám szerint, növekvő sorrendben fűzd le,
  2 – Belföldi szállító dosszié: számlákat, bizonylatokat azok kelte szerint növekvő sorrendben fűzd le,
  3 – Bank dosszié (forint): bankszámlakivonatok sorszáma szerint, növekvő sorrendben fűzd le,
  4 – Forint pénztár dosszié: számlákat, bizonylatokat azok kelte szerint növekvő sorrendben fűzd le,

  5 – Külföldi vevő dosszié: 1 pontban leírtaknak megfelelően
  6 – Külföldi szállító dosszié: 2 pontban leírtaknak megfelelően
  7 – Bank dosszié (deviza): 3 pontban leírtaknak megfelelően
  8 – Valuta pénztár dosszié: 4 pontban leírtaknak megfelelően

  9 – Vegyes dosszié: bizonylatokat azok kelte szerint növekvő sorrendben fűzd le

  Ha a bizonylatrendezés során ezt a 2 mesterfogást betartod, jelentősen megkönnyíted a könyvelés és ellenőrzés menetét. Fontos, hogy ezektől a rendezési elvektől sose térj el. A jó könyvelésben a rend és a rendszerben való gondolkodás a legfontosabb.

  Két jó tanács. Soha ne alkalmazd a következő két bizonylatrendezési elvet:
  – az egyes dossziékba a számlákat, bizonylatokat tilos ABC sorrendben lefűzni (sajnos elég gyakran találkozom ezzel a gyakorlattal)
  – az egyes dossziékba a számlákat, bizonylatokat tilos teljesítés időpontja szerint növekvő sorrendben lefűzni.

  Az előbbieknek megfelelően következzen a fenti 5db számla helyes lefűzési rendje:

  1 bizonylat -> Pénztár dosszié (Copy-Pro Bt)
  2 bizonylat -> Vevők dosszié (Élelmiszer-Üzletlánc KKT)
  3 bizonylat -> Szállítók dosszié a (UNIQUA Biztosító Zrt.)
  4 bizonylat -> Bank dosszié (OTP Bank Nyrt bankkivonat)
  5 bizonylat -> Szállítók dosszié (Shell Hungary Zrt)

  A gyakorlatban az előbbieknél sokkal több bizonylatrendezési fogást alkalmazunk. Ezeket a Könyvelő Fenegyerek képzéseken mind-mind bemutatom.

  Végezetül lenne egy kérésem. Megköszönném, ha a bejegyzések között megírnád mennyire volt hasznos, érthető, stb számodra ez és a többi korábbi írásom.

 18. Varga Katalin 2013-09-14 - 18:21- Válasz

  Jobbulást és köszönöm a megfejtést és az okítást! Ezek szerint az a különbség az itteni 1. számla és Gazdag Péter készpénzes számlája között, hogy ezen szerepel:FIZETVE. Nagy segítség minden bejegyzés.

 19. Attila Balog 2013-09-14 - 18:43- Válasz

  Katalin, jól gondolod…

 20. Névtelen 2014-08-16 - 08:12- Válasz

  Kedves Attila!

  A második jó tanáccsal kapcsolatban: miért nem lehet teljesítési idő alapján lefűzni a számlákat?

  (Szeptemberben kezdem a mérlegképes tanfolyamot, nincs gyakorlatom. Egy éve adminisztrátorként készítem elő az anyagot a könyvelőnek egy cégnél: teljesítési idő szerint fűzve kéri.)

  A bejegyzések nagyon hasznosak! Köszi a belefektetett munkádat!

  Üdvözlettel:
  Judit

 21. BAG-STG -KFT 2018-01-15 - 22:50- Válasz

  Sziasztok
  több évig könyveltem én is kinn (Auztria) ahol az alap az idösorrend, (jobban mondva a legfontosabb dolog a számlára feltüntetett pecsét, amikor a számla kiment/beérkezett) Ahogyan itthon a hivatalokban, ugyanúgy müködik külföldön a "számlák érkeztetése" is. Minden iratra rányomjuk a pecsétet.
  Itthon a gond inkább a köynvelö programokkal van, ami a kommunizmus rendszer öskori megszokása miatt tart ott, ahol.
  Kinn nem könyvelünk több naplóban, hanem egyetlen egy felületen, ahol a könyvelö maga kiválaszthatja, hogy ki/be számláról van szó, illetve bank/pénztár. (hiszen a számlatükör minden esetben megegyezik, különbség csak a T/K)
  Nincsen annyi dosszié, csak 1 van, amit havi választó lapokkal szedünk szét, azon belül (másolva a számlákat) mindenki feloszthatja magának, ha akarja egyes területekre, vevö/szállító, illetve szállítókon belül is, vagy bank/pénztár, de a felosztásban csak másolt számla lehet.
  "lefüzni" is megmaradt a kommunizmusból, azt úgy nevezik, hogy "iktatás". (még a hivatalokban is, hiszen minden számla egy okirat, akként kell kezelni)
  A számlákat érkezésük szerint iktatják kinn, mellé iktatva a pénztári bizonylatot/banki kivonatot, mikor került teljesítésre (mivel a számláknak teljesítési határideje van, ami kinn általában 2 hét) a legtöbb számlához engedmény is tartozik, mint pld. "Skonto", ami itthon sokáig idegen fogalom volt. (ezzel a pontos fizetést, illetve az utalást akarják elérni)

  Hála Istennek, idövel itthon sem írja elö semilyen törvény, hogy a számlákat külön (föleg papír "füles mappában") akár 10-15 db-ban, külön szállítók, vevök szerint kell "lefüzni", tartogatni, és ha netalán keresni kell egy számlát, a teljesítés bizonyítása miatt, sokkal gyorsabban megtalálható, ha napi szinten, ahogyan a könyvelést végezni kell (EZ VAN CSAK TÖRVÉNYBEN MEGHATÁROZVA!!!) iktatja valaki a számlákat.
  Én mindíg 2 mappát használtam. 1-ben az eredeti számlákat gyüjtöttem, napi szinten, havi elosztó kaprtonokkal, a másikban a könyvelés kinyomtatott változata volt, amit megosztottam több részletre is (ÁFA, TB, biztosítás, autó, bérek, stb) az elosztó kartonokra rá lehet vezetni, mi hol van, még színek szerint is elosztható, illetve adatokat is lehet írni év zárásakor. így egyszerü és átlátható (pld. Avery Zweckform)

Hagyj üzenetet