Loading...
Tárgyi eszköz vásárlás

Kinek kell?
-Mérlegképes könyvelőknek
-Pénzügyi-számviteli ügyintézőknek
-Főiskolásoknak (pénzügyi számvitel)

 

Bevezető gondolatok:
1. emlékszel, hogy minden tárgyi eszközt először beruházásként kell kimutatni? Egészen az üzem behelyezésig.
2. Minden költség, ami a beszerzéssel kapcsolatba felmerült egészen az üzem behelyezésig, növeli a tárgyi eszköz bekerülési értékét.

Könyvelés

Mielőlőtt nekiállunk könyvelni: a szállítónál a 454 (sima) szállító és a 455 Beruházási szállító is tökéletes. Pénzügyi-számviteli ügyintézőknél és szakügyintézőknél a 455-öt szoktuk használni, mérlegképes könyvelőknél a 454-et, főiskolásoknál vegyes a kép. De semmiképpen sem hiba, ha a másikat használod!

tárgyi eszköz könyvelése számlasorosan
Beruházás könyvelése számlasorosan
1. Vételár
1a) Nettó vételár + üzem behelyezésig felmerülő költségek

A vételár növeli a tárgyi eszköz beruházásunk értékét (E+=T) és növeli a tartozásunkat az eladó (szállító) felé (F+=K), vagy ha azonnal készpénzben kifizettük, akkor a pénztárunkban lévő pénzkészlet csökken (E-=K)

T161 Beruházás                K455 Beruházási szállító
                                         K381 Pénztár

1b) Áfa
Az áfa növeli a szállítói tartozásunkat (F+=K), ha még nem fizettük ki a vételárat, ha azonnal készpénzben fizetünk, akkor pedig a készpénzünket csökkenti (E-=K). Ezzel egyidejűleg az előzetes áfa számlára is le kell könyvelnünk (visszaigényelhetjük, levonhatjuk majd, ezért tehát az Apeh (most éppen NAV) felé csökkenti az áfa tartozásunkat (F-=T))

T466 Előzetes áfa            K455 Beruházási szállító
                                        K381 Pénztár

Nagyon fontos: a vételáron túl ugyan így könyveljük az üzem behelyezésig felmerülő valamennyi költséget is, hiszen azok is növelik a tárgyi eszköz beruházásunk beszerzési értékét!

2) Engedmény, visszaküldés

Szintén két lépésből áll. Ugyanis ha visszaküldjük az eszközt, vagy utólag engedményt kapunk a vételárból, akkor ezt az áfával növelt értékből kapjuk. Tehát itt is lesz b) lépés!
Az engedmény is és a visszaküldés is a beszerzéssel pontosan ellentétes irányú gazdasági esemény, ezért a könyvelés is pont a beszerzés visszafordítása lesz.

2a) nettó engedmény, visszaküldés
Ha visszaküldjük az eszközünket, vagy, ha engedményt kapunk a vételárából, akkor csökkeni fog a beruházásaink értéke (E-=K). Ha korábban későbbi fizetési határidővel szereztük be a szállítótól és még nem egyenlítettük ki, akkor most a felé való tartozásunk csökken (F-=T). Ha pedig korábban már készpénzben kifizettük a vételárat, akkor most visszafizeti, ami a pénztárunk növekedésével jár (E+=T)

T455 Beruházási szállító            K161 Beruházás
T381 Pénztár

2b) engedmény, visszaküldés áfája
Ha korábban későbbi fizetési határidővel szereztük be a szállítótól és még nem egyenlítettük ki az áfát is tartalmazó, akkor most a felé való tartozásunk csökken (F-=T). Ha pedig korábban már készpénzben kifizettük neki a vételárat, akkor most visszafizeti, ami a pénztárunk növekedésével jár (E+=T). Az áfát is módosítanunk kell, ahogy korábban néztük, ilyen esetben a 466 K oldalára kerül az áfa, ezzel ellentételezzük a beszerzéskor a T oldalra került összeget.
T455 Beruházási szállító           K466 Előzetes áfa
T381 Pénztár

3) Üzembe helyezés (aktiválás, használatba vétel)

Miután használtba vesszük a tárgyi eszközünket, ezért a 161 beruházás számla csökken (E-=K). Ezzel egy időben a használatba vett tárgyi eszközünk növekedni fog (E+=T)
T121 Ingatlanok                        K161 Beruházás
T131 Műszaki berendezések
T141 Egyéb berendezések
 
Milyen értéket vezessünk át?
Hát a bekerülési értéket, vagyis a 161 Beruházás számlán összegyűjtött összeget (egyenleget) egy összegben.

Tárgyi eszközök beszerzésével kapcsolatos bejegyzések:

Tárgyi eszköz vásárlás (itt jársz)
Belföldi beszerzés (1. feladat)
Belföldi beszerzés (2. feladat)
Import beszerzés (elmélet)
Import beszerzés (1. feladat)
Értékcsökkenés könyvelése (elmélet)
Import beszerzés (2. feladat)
Import beszerzés (3.feladat)
Néhány alapfogalom (elmélet)

Ha hasznosnak tartod, dobj egy lájkot!
Ha beszélgethetnéked van, alul írhatsz, vagy gyere a fórumra!